La política municipal premianenca viu basada exclusivament en l’escenari institucional i, els darrers anys, aquesta ha derivat en un joc d’aliances dels partits que actualment formen part del consistori, que al nostre entendre han estat incapaços de connectar amb la ciutadania, tancant masses vegades les portes del consistori a plantejaments formulats des d’entitats, col·lectius, i ciutadans no organitzats, que plantegem un model alternatiu per a la nostra vila.
Canviar aquest model implica mobilitzar col·lectius i persones que, des d’una òptica d’esquerres, entenem que l’exercici polític no és un fi en si mateix, sinó una eina cap a la transformació econòmica, social i cultural de Premià, i per tant un treball constant cap a la transformació de la cosa pública, que com bé indica el terme, ens implica a tots i totes.
A Premià disposem actualment d’una ciutadania organitzada, d’una xarxa d’entitats de les més potents de la comarca, que per si mateixes han aconseguit crear, almenys en el terreny cultural petits canvis, els quals no han estat prou recolzats des del nostre ajuntament.
Premianencs i premianenques, organitzats o no, que més d’una vegada expressem les nostres opinions als espais de trobada de les entitats, de les colles d’amics i amigues, i a d’altres esferes reduïdes de la nostra vila amb un sentiment d’impotència davant de la incapacitat de fer arribar els nostres neguits, les nostres propostes, les nostres inquietuds a un ajuntament tancat, sigui quin sigui el color polític del govern de torn.
Som gent que, al contrari del que està fent l’actual equip d’oposició a l’ajuntament, fem un seguiment estricte dels passos dels nostres “representants”, sent capaços de llançar opinions constructives i a la vegada alternatives, i que al marge de les dinàmiques habituals a les que ja ens tenen acostumats, ara podem ser capaços d’impulsar una candidatura de caràcter netament sociopolític que faci de la seva intervenció un altaveu de les resistències que encara que siguin petites, poden suposar noves línies de crítica i alternativa a l’actual estat de coses.
La maquinària municipal continua depenen dels paràmetres de la política clàssica i convencional. Necessitem opcions que recondueixin el paper de les institucions en relació al carrer i d’aquí la importància que aquells senyals de contestació i de critica, i també de propostes i reflexions, vagin confluint en un projecte sociopolitic que superi les promeses i els relats electorals a les que ens hem d’enfrontar i valorar cada quatre anys, sense que, fins al moment cap ajuntament ha estat capaç de dur a terme.
Volem expressar la gran importància de les lluites i de les respostes veïnals que han sorgit els últims temps. Estem convençuts que l’arrel de la política en sentit profund està precisament en les intervencions de la gent organitzada i en l’encert de les lluites que han sacsejat el panorama municipal i que han evidenciat altres preocupacions dels premianencs i premianenques i que, lamentablement han estat invisibilitzades a través d’altres imperatius i projectes que impulsa de manera rutinària l’Ajuntament de Premià de Mar.
Els darrers anys han existit senyals d’aquesta altra manera de fer política des de baix. Convé recordar i prendre nota de les lliçons que aporten les mobilitzacions en favor de salvaguardar la plaça Nova, per a fer de Can Sanpere el parc central de la vila o per suprimir la NII.
Són exemples de lluites, que amb més o menys èxit han aconseguit fer reformular projectes previstos per l’ajuntament. Projectes que moltes vegades sense aquesta participació ciutadana espontània però a la vegada organitzada i combativa, haguessin seguit el seu curs sense més ressò.
Aquests exemples es poden complementar amb les nombroses iniciatives individuals i col·lectives que, malgrat intents d’assimilació i burocratització, han anat fent el seu camí en el terreny de la mobilització popular reflectida en casos com les petites resistències a la situació que viu la façana marítima, l’impuls de la cultura popular i tradicional, el sorgiment del moviment cooperativista, en el neguit latent per la precària situació de l’oci a Premià, en el creixent malestar per la poca oferta cultural de la nostra vila per a petits, joves i grans, i en general en un moviment de descontentament general per el poc interès, per la poca iniciativa, per la desgana amb la que actua el nostre consistori.
Amb les consideracions i exemples que hem apuntat, pensem que avui es donen condicions per avançar un projecte nou format per a premianencs i premianenques, gent del carrer, dels barris, convençuts que ens cal un pas endavant i que aquest pas, inevitablement, passa per a organitzar-nos entorn una candidatura de base, d’esquerres, crítica i alternativa que sigui capaç de fer d’altaveu i d’interconnexió amb allò que realment es mou i que sovint procuren que sigui invisible perquè fa nosa a aquells que han optat per una idea de la política municipal marcada per la jerarquització, la burocràcia, els acords tàctics, la professionalització dels polítics i la resta d’elements que, d’una manera generalitzada, han fet derivar la vida premianenca de carrer en un afer en mans dels governants de torn, que a través de discursos retòrics i abstractes (d’altra banda perfectament intercanviables entre partits d’esquerra i dreta), han aconseguit convertir la “cosa pública” en allò quelcom inaccessible.
Per tot plegat, fem aquesta crida per una candidatura municipalista lligada a altres experiències, disposada a encabir organitzacions i persones que comparteixen una perspectiva diferent del relat del Premià de Mar oficial i que s’inspiri en els valors de la igualtat, l’ecologisme, la sostenibilitat, la llibertat del poble, i la lluita contra tot tipus d’explotació, marginació i opressió.
Volem posar en marxa una alternativa de cara a les properes eleccions muncipals de la primavera del 2011.
Sabem que amb l’esforç de totes els premianencs i premianenques, podem ser capaços de tenir veu pròpia a l’ajuntament, que ens serveixi de referent i altaveu de les lluites i reivindicacions del carrer, dels veïns i veïnes, i apuntar amb el nostre activisme de doble direcció de crítica i alternativa, que un Premià de Mar diferent, sostenible i modern, alternatiu i amb un perfil identitari marcat, jove i adult a la vegada, sincer i proper als seus vilatans, és possible i necessari.
Volem aconseguir representants a l’ajuntament, convençuts que la política municipal ha de començar, sempre, a peu de carrer sense obeir a les pautes marcades per un conjunt d’interessos que vinculen la política a un model devastador de l’espai públic i de les relacions socials.
Tenim il·lusió i volem crear projecte, i ho volem fer de la mà de tots i totes, a partir de les idees que sorgeixen de les places i carrers, dels racons i terrasses, de les trobades de colles, d’associacions, dels cafès amb amics i amigues, dels pensaments de cadascun i cadascuna de nosaltres, perquè de premianencs i premianenques n’hi ha molts i tenim un present que no ens satisfà i un futur per canviar.
Premià de Mar, setembre 2010.