El vell món mor, el nou triga a aparèixer, i en aquest clarobscur sorgeixen els monstres. Antonio Gramsci
Crida Premianenca, com tots els anys, ens sumem a la jornada del Primer de maig. Ho fem des de la nostra perspectiva local, mirant cap al conjunt de la classe treballadora de la nostra vila i del país, amb una visió decididament internacionalista, com correspon al conjunt del moviment obrer d’arreu del món.
La història d’aquesta diada va associada a la lluita de classes acumulada al llarg dels temps. Una història de conquestes, de resistències i replegaments, de crisi i d’organització.
Des de l`àmbit local no podem passar de llarg dels efectes de la crisi capitalista i de com aquesta es reprodueix en el model de ciutat. Només cal observar l’augment de desigualtats i marginació derivat de les diverses formes d’explotació actuals i el significat de les polítiques que han aplicat els governs locals dels darrers anys: Polítiques marcades per una línia d’actuació adaptada al corrent general de liquidació del que és públic en benefici dels interessos privats, especialment en els àmbits dels serveis a les persones, l’habitatge, l’ensenyament, el medi ambient, el treball i la salut.
La memòria històrica del Primer de maig ens porta a reivindicar el fil roig d’un passat industrial, agrícola i mariner associat a Premià de Mar. De les experiències del segle anterior n’hem d’extreure molts aprenentatges: L’associacionisme obrer i sindical, el cooperativisme d’abans de la guerra civil i les lluites de la classe obrera premianenca dels temps de l’anomenada “transició”.
En un món canviant, de plena emergència climàtica i social, en un context desfavorable per als espais tradicionals de lluita i de conflicte laboral, amb les velles eines sindicals debilitades, ens cal refer els lligams entre el pensament i l’acció: Cal potenciar el sindicalisme alternatiu, el suport mutu, el cooperativisme i l’economia social (com a referents d’una altra manera d’entendre i organitzar la producció, la distribució i el consum), reconstruir la memòria històrica de classe i disputar als poderosos la seva hegemonia basada en l’acumulació de beneficis, la destrucció del planeta i l’explotació de sempre corregida i augmentada en nom de la “nova” economia i del seu fals progrés.
Parlem del món i parlem de Premià de Mar. Tot el que és global té la seva expressió en la proximitat dels nostres carrers i places. Transformar la nostra vila en un espai on viure millor és, també, vincular tots els canvis en benefici de la seva majoria social, de la classe treballadora premianenca.
El Primer de maig ens convoca a fer possible un Premià de Mar igualitari, feminista, socialment just i solidari amb la classe treballadora i la gent explotada d’arreu del món.
Visca el Primer de maig!
Visca la classe obrera!!