Comunicat de Crida Premianenca sobre la moció per a la limitació dels habitatges d’ús no residencial i l’impuls de polítiques públiques d’habitatge.
Des de Crida Premianenca, som plenament conscients de la crisi d’habitatge que afecta els Països Catalans i, per extensió, el nostre municipi, Premià de Mar. Aquesta situació, agreujada per l’especulació immobiliària i la transformació de l’habitatge en un recurs mercantilitzat, ha portat a l’increment desmesurat dels preus de lloguer, fent que moltes famílies no puguin fer front al cost de l’habitatge i quedin en una situació de vulnerabilitat.
Les dades parlen per si mateixes: el preu del lloguer al Maresme no ha parat de créixer, situant-se en els 935,4 euros mensuals a Premià de Mar, amb una taxa d’habitatges desocupats o d’ús esporàdic alarmant. En paral·lel, els desnonaments al Principat es mantenen en xifres esfereïdores, amb vint famílies perdent la llar cada dia. Aquest context es veu agreujat per l’augment del turisme, que contribueix a la conversió dels habitatges en allotjaments turístics i altres usos no residencials, limitant encara més l’accés a un habitatge digne per a la població resident.
Segons el Cens d’Habitatges de l’INE 2021, el 12,47% (1.535), dels habitatges de Premià de Mar (12.313), no són d’ús residencial, és a dir, com a mínim en 1 de cada 10 habitatges no hi viu ningú, sinó que s’utilitzen per a usos turístics, segones residències, estan buits, etc. D’aquests, 537 (4,36%) habitatges estan buits, 235 (1,91%) s’utilitzen menys d’un mes l’any (consum menor de 250 kWh l’any) i 763 (6,20%) són d’ús esporàdic (s’utilitzen menys de tres mesos l’any, amb consum de 251 a 750 kWh l’any).
Per aquests motius, Crida Premianenca presentem al ple de novembre una moció per revertir aquesta situació, amb mesures concretes i estructurals per limitar la turistificació i impulsar polítiques efectives d’habitatge públic:
- Moratòria d’habitatges d’ús turístic: Proposem la suspensió immediata de noves llicències d’habitatges d’ús turístic mentre no disposem d’un estudi exhaustiu del seu impacte i d’un cens actualitzat d’habitatges desocupats.
- Revisió del planejament urbanístic: Creiem necessari valorar la modificació del planejament urbanístic per regular més estrictament l’activitat turística, en especial a les zones amb més saturació de pisos turístics.
- Redacció d’una ordenança específica i sancionadora: L’ordenança regularà l’ús dels habitatges turístics i inclourà un règim sancionador per infraccions.
- Lluita contra els pisos turístics il·legals: Proposem la creació d’un cens d’habitatges turístics il·legals, amb l’inici dels expedients sancionadors corresponents.
- Promoció del dret de tempteig i retracte: Instem a mantenir i utilitzar la partida pressupostària per a l’adquisició d’habitatges destinats a ús social i a demanar a la Generalitat que exerceixi aquest dret en benefici del municipi.
- Suport a iniciatives alternatives de tinença: Es treballarà per promoure fórmules com la masoveria urbana i l’habitatge cooperatiu, oferint suport tècnic i facilitant acords de rehabilitació d’habitatges per a ús residencial.
- Creació d’una oficina municipal d’habitatge: Aquesta oficina centralitzarà els serveis d’informació, assessorament, mediació i gestió per a llogaters i propietaris.
- Campanyes de sensibilització: Impulsarem campanyes per conscienciar sobre el dret a l’habitatge i els efectes de la turistificació excessiva, involucrant la ciutadania en la definició de polítiques d’habitatge.
- Instància a la Generalitat: Demanem que mantingui el Decret 3/2023 per regular els habitatges turístics, reduint el límit màxim permès si és necessari.
- Reforç de la regulació en l’àmbit estatal: Instem el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana a endurir les normatives sobre habitatges turístics i temporals, incloent-hi el desenvolupament de la Llei d’Arrendaments Urbans per a impedir el frau en la tipologia d’ús dels habitatges.
Aquesta moció reflecteix el nostre compromís per garantir que l’habitatge sigui un dret i no un privilegi, i per combatre les dinàmiques especulatives que amenacen la cohesió social i la vida comunitària al nostre municipi. Crida Premianenca treballarà des de l’oposició per plantejar propostes per revertir l’actual crisi de l’habitatge i promoure un model residencial just i equitatiu al nostre municipi.
Podeu consultar el text íntegre de la moció que defensarem en el ple del 20 de novembre.
Està molt bé aquesta moció amb les deu propostes de Crida, tot i això, crec que la proposta 1, Moratòria d’habitatges d’us turístics, queda curta, en no contemplar la construcció d’habitatges nous, sobre tot, en espais on el POUM no ho contempla.