Desembre 24: Preguntem sobre la reconversió dels parcs infantils perquè siguin inclusius

En el darrer ple d’aquest any 2024, el grup municipal de Crida Premianenca defensarem una moció en defensa de la pagesia del Maresme i adrecem al govern quatre preguntes sobre parcs infantil, demanem una primera valoració del nous servei de recollida de residus, preguntem sobre la no convocatoria del Consell Municipal de Cooperació i també sobre el funcionament dels consells i taules municipals de participació. Volem destacar de l’acció de Crida en aquest ple de desembre, l’estat dels parcs infantils.

CRIDA PREGUNTA AL GOVERN SOBRE EL PROJECTE DE RECONVERSIÓ DEL PARC INFANTIL DE LA PLAÇA NOVA, EN UN PRIMER GRAN PARC INCLUSIU.

El passat febrer de 2024 el Ple de l’Ajuntament de Premià de Mar aprovava unànimement la moció de Crida Premianenca per fer de Premià de Mar un municipi amb parcs infantils inclusius.

El març de 2024 el govern municipal i Crida Premianenca acordaven treballar per desenvolupar 9 punts coincidents, entre els quals hi havia la proposta de transformar l’actual parc infantil de la Plaça Nova en un parc infantil inclusiu.

Per tot això, en el ple de desembre adrecem al govern de JUNTS i ERC les següents preguntes:

Existeix un projecte de reforma del parc de la Plaça Nova i si és així en quin estat està i quins poden ser els terminis d’execució?

Existeix algun pla per anar transformant els actuals parcs infantils amb nous elements que facilitin l’accés de qualsevol infant, siguin quines siguin les seves capacitats físiques i/o cognitives?

Des de la Crida sempre hem defensat que els infants tenen dret a ser ciutadans de primera, de la mateixa manera que ho som els adults. Els espais de joc són claus en el desenvolupament infantil i han de ser accessibles a tots els infants, siguin quines siguin les seves capacitats físiques o cognitives. És prioritari desenvolupar una estratègia municipal d’arranjament, actualització i manteniments de tots els parcs infantils perquè puguin ser gaudits per qualsevol infant resident a Premià de mar.

EL PARC DE LA PLAÇA NOVA, PRIMER PROJECTE DE PARC INCLUSIU DE PREMIÀ DE MAR.

El passat març de 2024 Crida Premianenca acordem amb el govern de JUNTS i ERC 9 mesures, a canvi de donar suport al pressupost d’enguany. En aquells trobada es va manifestar l’interès compartit d’actualitzar els parcs infantiuls perquè siguin veritablement acceciblers i inclusius. Per altra banda, el govern ha manifestat públicament que existeix un projecte de reforma integral del parc de la Plaça Nova, però no es coneixem ni el projecte i el seu finançament ni el temps en el qual s’ha de convertir en una realitat.


RESTA DE PROPOSTES QUE CRIDA PORTEM AL PLE DE DESEMBRE DEL 2024

PREGUNTA DE CRIDA PREMIANENCA SOBRE LA SITUACIÓ DEL CONSELL MUNICIPAL DE COOPERACIÓ

El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat Internacional és l’òrgan sectorial de participació, consulta i assessorament pel que fa a la solidaritat i la cooperació internacional promoguda des del nostre municipi.

Aquest agost, l’expedició a Gambia de l’entitat premianenca Sanprem amb destí al poble de Sanunding amb l’objectiu de mantenir oberta l’escola bressol que van obrir l’estiu del 2023 i que va comptar amb la participació de l’alcalde Navarro, fet que mostra el compromís del municipi en impulsar la cooperació internacional.

Però malgrat  l’activitat cooperant del nostre municipi, el Consell Municipal de Cooperació no s’ha convocat en el que portem de legislatura.

Per tot això preguntem al govern:

  1. El govern té la voluntat de convocar el Consell Municipal de Cooperació abans de finalitzar el primer trimestre del 2025?
  2. El govern té la voluntat de donar periodicitat estable a les convocatòries del Consell Municipal de Cooperació?
PREGUNTA DE CRIDA PREMIANENCA SOBRE LA SITUACIÓ DELS CONSELLS I TAULES MUNICIPALS I DE LES ACTES CORRESPONENTS 

Actualment l’Ajuntament de Premià de Mar té actius 8 consells municipals (Educació, Infants, Cooperació, Esports, Serveis Socials, Cultura i Gent Gran), i 6 taules (Salut, Habitatge, Urbanisme, Gènere, Comerç i Economia Social i Solidària).

Alguns d’aquests espais de participació no s’han convocat en el que portem de legislatura, altres s’han convocat només 1 vegada i d’altres tenen un funcionament més regular i estable.

Per tot això preguntem al govern:

  1. El govern té la voluntat de convocar els diferents consells i taules de manera més estable i periòdica i si és així com ho vol fer?
  2. El govern ha pensat amb alguna reglamentació que agrupi tots aquests espais de participació per tal d’ordenar-ne les convocatòries i si és així com ho vol fer?
  3. El govern ha pensat amb algun sistema per estandarditzar la redacció i distribució de les actas dels diferents consells i taules de manera que tots els seus membres estiguin puntualment informats dels debats, consensos i acords presos?
PREGUNTA DE CRIDA PREMIANENCA SOBRE L’EVOLUCIÓ DE LA IMPLANTACIÓ DEL NOU SISTEMA DE RECOLLIDA DE RESIDUS DOMÈSTICS I NETEJA CARRERS

L’Ajuntament de Premià de Mar va engegar un nou sistema de separació i recollida de residus domèstics i neteja de carrers el passat juny. Quasi sis mesos després considerem que és prou temps per poder fer públiques unes primeres dades de resultats i valoracions.

Per tot això preguntem al govern:

  1. El govern disposa de dades d’utilització de contenidors, tant pel que fa a les incidències de funcionament de fàbrica i les seves solucions i de possibles sabotatges soferts durant aquest primer període, com també de percentatges de separació de residus, i si no disposa d’aquesta informació, pot explicar els motius?
  2. El govern pot informar sobre les incidències relacionades sobre incompliments del contracte per part d’ACCIONA, i si existeixen, quines han estat la resolució d’aquestes?
  3. El govern pot informar de la situació de la plantilla de treballadors, tant pel que fa a l’adaptació que han hagut de fer d’acord amb l’aplicació del nou contracte com en l’àmbit de materials necessaris per poder fer la seva feina (camions, bicicletes, maquinària i eines, EPI’s, etc.).
  4. El govern considera necessari establir una comissió de seguiment tècnica i política en la qual tots els grups municipals estiguin representats per poder avaluar l’evolució de la implementació del nou sistema de recollida de residus domèstics i comercials, neteja via pública i platges, i si és així, per a quan té previst convocar-la.
MOCIÓ DE CRIDA PREMIANENCA DE SUPORT A LA PAGESIA DEL PLA DE BALASC

L’any 2005 es va aprovar el pla director urbanístic del sistema costaner (PDUSC) i un dels objectius era preservar el poc espai agrari que quedava de cap a cap de la costa, des del cap de Creus fins a Alcanar. De fet era una figura on, en principi, l’espai agrari quedava protegit i que feia que les activitats especulatives fossin molt difícils de dur a terme. Al Maresme hi ha tres grans espais agrícoles que estan inclosos en el PDUSC (Pla de Balasc a Santa Susanna i Pineda de Mar, les Cinc Sènies a Mataró i Tordera a Malgrat de Mar).

Un d’aquests espais, el Pla de Balasc, es troba amenaçat per un projecte de l’Ajuntament de Santa Susanna que preveu ampliar un camí ja existent fins a 15 metres d’amplada, cosa que suposarà perdre els primers 10 metres de franja agrícola i afectarà als conreus per fer-los desaparèixer de manera definitiva. Es sospita, també, que en realitat volen crear accessos per a transformacions futures, amb una gran pas subterrani i un gran aparcament de vehicles a la platja. Altrament no s’entén aquest afany per ampliar tant aquest vial.

El Pla de Balasc té una llargada d’un quilòmetre i és el rebost per a la producció d’aliments frescos i de proximitat i també és un connector territorial i paisatgístic entre la costa i els contraforts del Montnegre. És una garantia per a la salvaguarda del litoral, lliure d’urbanització i amb una platja encara poc transformada i per tant és un sector clau en l’equilibri territorial de Santa Susanna i de l’Alt Maresme. És també un espai que hauria d’estar salvaguardat, doncs té la classificació C1 del PDUSC, que atorga un alt nivell de protecció. Aquesta classificació garanteix que l’àrea es destini principalment a l’ús agrícola, amb restriccions estrictes sobre altres tipus de desenvolupaments, com l’urbanístic o industrial.

Aquest camí afecta divuit finques, set de les quals no han arribat a cap acord amb l’Ajuntament de Santa Susanna i estan en procés d’expropiació. Els terrenys afectats pertanyen a aquest terme municipal, a tocar de Pineda de Mar, a l’Alt Maresme. Fa un més d’un mes que la pagesia del pla de Balasc s’ha organitzat per vetllar el perímetre dels seus camps, a fi que els operaris de les obres que es fan per ampliar el vial agrari que va paral·lel a la via del tren i la platja no ocupin part dels seus camps.

Nosaltres entenem que la preservació de l’agricultura i de la terra agrícola no és només una lluita de la pagesia, és de tothom i és la defensa d’un model de país. Per això, aquesta mobilització pagesa per la defensa del Pla de Balasc no la considerem un conflicte local, sinó que es tracta d’un conflicte comarcal i de país.

Avui està amenaçat el Pla de Balasc però demà poden estar sota el mateix risc els diferents espais agraris que estan en el PDUSC. Si es permet trinxar el Pla de Balasc es crea un precedent perillós per altres espais classificats.

Com a país, hem de ser capaços, decidint entre totes, de fer polítiques a mig i llarg termini, pensant en les noves generacions, per tal de protegir els ecosistemes i la biodiversitat a cada racó. Lluitem per un futur, un futur que ens permeti sembrar, cultivar i collir de manera que totes i tots hi sortim guanyant.

Al ple ordinari del mes de febrer de 2024 tots els grups municipals de Premià de Mar es van posar d’acord per consensuar una declaració institucional, on s’afirmava que cal actuar per revertir la situació en què es troba el sector primari, posant en valor la feina fonamental de produir aliments, i posant els mitjans per resoldre els problemes amb què es troba el sector.

També es demanava la implicació de totes les administracions, i de la societat sencera, per recolzar aquells que ens garanteixen no tan sols la producció d’aliments, sinó també la vida als pobles, la cura i el manteniment d’un territori viu més enllà de les àrees metropolitanes, en definitiva garanteix un país territorialment endreçat i equilibrat.

El passat dijous 5 de desembre, després de 70 dies de resistència van ser desallotjats pels Mossos d’Esquadra, deixant en mans de la justícia la resolució dels recursos contenciosos presentats pels pagesos en lluita.

Entenem que la solidaritat a la pagesia no només s’ha de demostrar amb declaracions institucionals, també hem d’estar al seu costat i donar suport a les seves reivindicacions.

 

Per tot això Crida Premianenca, proposa al Ple Municipal l’adopció dels següents ACORDS:

  1. Donar suport a la pagesia del Pla de Balasc de Santa Susanna per evitar la reconversió d’un camí agrari protegit en un passeig turístic més ample.
  2. Vetllar per a respectar les zones de classificació C1 del PDUSC de la nostra comarca i fer el possible per defensar-les.
  3. Traslladar aquests acords a la Unió de Pagesos, Assemblea Pagesa, la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda, la Coordinadora Preservem el Maresme, Espai Agrari de la Baixa Tordera i a l’Ajuntament de Santa Susanna.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.