En ocasió de l’acte de presentació a l’Ateneu Eixam de Premià de Mar del llibre ‘El fil verd i roig‘, volem aportar algunes consideracions fetes des del nostre espai municipalista que representem com a Crida Premianenca.
Per la nostra formació tota la temàtica associada a l’ecologisme té un lligam constant amb el projecte i el model territorial que defensem. Venim d’anys d’experiències i lluites en defensa d’espais públics, del litoral i de l’entorn que configura la Vall de Sant Mateu i la Serra de Marina. Ser municipalista no vol dir, però, limitar el radi d’acció al del propi municipi o ciutat. Cal interactuar amb pobles i territoris veïns, a escala comarcal, de país i sempre amb una visió de conjunt a nivell global.
L’emergència climàtica augmenta perillosament dia a dia i com demostren els múltiples desastres mediambientals és un fet transcendental que determina més que mai el conjunt d’aspectes de la vida quotidiana i cal tractar-la des dels municipis i les diverses institucions.
Com sempre ha estat, cal dir que la determinació per un model de territori i de vida, d’acord amb valors de justícia social i equitat, no s’entendria sense la participació organitzada i dels moviments socials i de defensa de la terra. La nostra comarca ha viscut llargs períodes de mobilitzacions que sovint han ficat front governs depredadors sociovergents del tot arrenglerats amb els interessos del negoci de la construcció més irracional. Plataformes com Codesema, Salvem La Cisa, de defensa del litoral o Preservem el Maresme, constitueixen una part fonamental d’aquest fil verd i roig de l’ecologisme de la nostra comarca.
El sentit de la sobirania (política, econòmica, social) també es verifica en la defensa del medi natural i de les condicions de vida de les classes populars. Aquest és el significat del que anomenem ecosocialisme. Es tracta de dotar de continguts a un ecologisme que no pot ser d’altra manera que anticapitalista, organitzat des de baix i defensat en els àmbits de representació institucional.
El fil verd i roig és el llegat, el present i el futur del combat per un món més just i un planeta sostenible.
Des dels pobles i barris, des de les comarques dels Països Catalans i sempre amb la mirada internacionalista cap a la resta del món.
Ens trobem el proper divendres 17 de gener a les 18.30 hores a l’Ateneu Popular Eixam al c/Sant Antoni, 3 de Premià de Mar.
Compartirem les reflexions del Jordi Pagès (moviment ecologista del Maresme), la Joana Bregolat (activista ecofeminista i per la justícia climàtica) i la Marta Guillaumes (activista ecologista, biòloga i ex-regidora de Salt).