
Aquests dies vivim un nou atac a l’Escola Pública amb el tancament previst pel curs 2025-26 de 111 línies públiques a Catalunya (43 d’I3 i 68 de 1r d’ESO). Per contra, s’incrementarà l’oferta educativa privada i concertada amb 21 grups. Aquesta situació afecta diversos municipis catalans, entre ells Premià de Mar. L’Escola Montserrat, tot i tenir una bona preinscripció el curs passat i disposar d’un projecte educatiu consolidat i d’èxit basat en la comunitat d’aprenentatge, veu retallada la segona línia d’I3 que no s’ha ofertat públicament. La taula de planificació escolar bilateral Ajuntament-Departament d’Educació celebrada el passat desembre del 2024 va deixar a l’aire la possibilitat d’obertura d’una segona línia depenent de la demanda que expressin les famílies durant el procés oficial de preinscripció que es durà a terme entre el 12 i el 26 de març.
L’educació pública, un dret en perill
L’educació ha de ser garantida amb una xarxa pública forta, accessible i de qualitat. No obstant això, a Catalunya aquest dret està en risc a causa de la reducció de recursos i el tancament de línies en escoles públiques, mentre es manté intacta l’oferta en l’escola concertada. Aquesta situació ha provocat mobilitzacions a diverses ciutats com Mataró, Terrassa, Granollers, Vilafranca i Valls.
Un argument enganyós: la davallada de la natalitat
El Departament d’Educació justifica els tancaments per la reducció de la natalitat. Tanmateix, aquesta disminució hauria de permetre reduir les ràtios i millorar l’atenció als alumnes, en lloc de tancar línies i limitar l’accés a l’escola pública. Aquesta política afavoreix el creixement de l’escola concertada en detriment de la pública.
Des de Crida creiem que precisament s’ha d’aprofitar la davallada en naixements per lluitar millor contra la segregació escolar, millorant l’atenció a tot l’alumnat mantenint totes les línies d’escola pública amb ràtios de 19, com ha estat durant el curs passat 2024-25.
Un sistema educatiu que fomenta la segregació
El model de doble xarxa (pública i concertada) genera desigualtats i fomenta la segregació escolar. Mentre moltes escoles concertades seleccionen els seus alumnes i, en alguns casos, segreguen per sexe, les escoles públiques han de justificar cada grup que mantenen. Aquesta diferència de tracte evidencia una discriminació que afecta la cohesió social.
El cas de Premià de Mar: menys places públiques, més desigualtats
A Premià de Mar, el curs 2025-26 es preveu el tancament d’una línia d’I3 a l’Escola Montserrat i d’una altra de primer d’ESO a l’Institut de Premià de Mar. Aquesta decisió restringeix la llibertat d’elecció de les famílies i agreuja les desigualtats educatives. Per això, és important exigir a l’Ajuntament de Premià de Mar i al Departament d’Educació que rectifiquin aquesta planificació injusta.
Per altra banda, creiem que l’Escola Montserrat mereix consolidar-se com un centre educatiu de dues línies perquè disposen d’un equipament suficient i un projecte educatiu sobradament consolidat que interessa a moltes famílies premianenques. També considerem que hem tocat sostre en matèria de retallades i que cal defensar totes les línies d’escola pública del municipi. No podem acceptar que se’n pugui tancar cap en el futur.
Crida Premianenca anima a la mobilització de la comunitat educativa
Davant aquest atac a l’escola pública, Crida Premianenca llancem la campanya “Mou Fitxa per la Pública”, animant les famílies a matricular els seus fills als cinc centres públics de Premià de Mar. Es destaca la importància d’inscriure els infants de 3 anys d’aquelles famílies que així ho desitgin, a l’Escola Montserrat en primera opció per demostrar que el Departament d’Educació ha errat en la seva decisió de no ofertar la segona línia.
La campanya recupera els lemes “MOU FITXA per la pública” i “Matricula’t a l’escola pública, la de totes!”, coincidint amb el període de preinscripció escolar del 12 al 26 de març. L’objectiu és mantenir i reforçar l’escola pública per garantir un sistema educatiu just, cohesionador i equitatiu.
El futur de l’educació, en mans de la ciutadania
És imprescindible que famílies, docents i ajuntament treballin plegats per evitar que les polítiques educatives afavoreixin la concertada en detriment de l’escola pública. Només amb una mobilització activa es podrà garantir que l’educació sigui un dret per a tothom.