Un nou model de recollida de residus: compromís sí, però amb consens i transparència

Crida insisteix amb el seu compromís amb el nou sistema de recollida de residus

Crida Premianenca hem defensat i continuarem defensant el nou sistema de recollida de residus urbans, tant comercials com domèstics, perquè creiem fermament en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de la petjada de carboni. Més enllà de l’estalvi econòmic que suposarà un bon reciclatge per a les finances municipals, defensem que els ajuntaments es comprometin de manera decidida amb el desenvolupament sostenible.

Suport crític de Crida a l’estratègia d’implementació

Dit això, hem donat suport al govern municipal en la implementació d’aquest nou sistema, malgrat que s’ha fet externalitzant el contracte municipal de més volum sense considerar seriosament alternatives de contractació pública més ètiques. Durant els sis anys vinents, una multinacional com ACCIONA s’enriquirà gràcies a l’esforç ciutadà en la separació dels residus. Tot i això, des de Crida Premianenca defensem aquest canvi de model perquè creiem que representa una aportació local important en la lluita contra el canvi climàtic i, alhora, un estalvi econòmic per a unes finances municipals ja tensionades.

Reclamació de millores en la comunicació i aturada de cobrament de la taxa

Després de més d’un any d’implementació del nou sistema comercial i més de mig any del sistema domèstic, i després de la insistència de tots els grups municipals, inclosa Crida, en millorar la informació i la comunicació amb la ciutadania, exigim al govern un replantejament immediat de l’estratègia comunicativa i l’aturada de qualsevol procediment de cobrament de nous rebuts en concepte de taxa de recollida de residus.

Manca d’autocrítica per part del govern i malestar ciutadà

La ciutadania ha demostrat sobradament el seu compromís amb el nou sistema, però la manca d’autocrítica del govern i la seva insistència a apel·lar a la responsabilitat ciutadana han generat frustració i enuig. La gota que ha fet vessar el got ha estat l’arribada massiva de rebuts de la Diputació de Barcelona per la taxa variable del nou sistema, sense cap explicació sobre com s’ha calculat l’import. A més, hi ha hagut greus mancances com contenidors bonificats (cartó i orgànica) oberts o inoperatius durant llargs períodes, i una evident descoordinació entre la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament en la metodologia de càlcul de la taxa.

Una altra manera d’implementar el sistema?

No hauria estat millor no cobrar res pel residu domèstic durant aquest primer any i dur a terme una campanya informativa clara sobre el que hauria de pagar cada veïna i veí segons les dades recollides fins avui? No haguera estat més pedagògic?

Crida exigeix una comissió de seguiment

Davant la falta de previsió i les deficiències en la implementació del sistema, Crida Premianenca exigeix la creació urgent d’una comissió política i tècnica de seguiment del contracte i del sistema de recollida de residus. Cal recuperar la confiança de la ciutadania, i ho necessitem ara. No podem esperar més. Hem d’assumir aquest repte conjunt amb transparència, participació i passes consensuades, segures i fermes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.