Tot és efímer, res és estable

No és estrany que augmenti l’apatia política i disminueixi la motivació en la participació. Els percentatges d’abstenció, vots nuls i vots en blanc són un reflex del poc ànim polític dels ciutadans/es. I és normal veient en què s’ha convertit el sistema polític. Una política basada en l’espectacle mediàtic, la corrupció i el “catch-all party” (l’únic interès és acumular vots). El sistema polític que tenim, amb el suport dels mitjans de comunicació de masses, fomenta el bipartidisme, violant així un dels principals drets de la democràcia. Aquests dos o tres grans partits que dominen les masses tenen com a únic interès el vot, ja que només es dirigeixen al ciutadà/na a l’hora de les eleccions, la resta de l’any només es miren “el melic”. Per això, creiem en un canvi de sistema, un canvi on es potenciïn els partits i grups minoritaris i que representi una diversificació democràtica dins dels Ajuntaments. Una política on tots tinguem veu, un crit a la representativitat de veritat, a una política que es preocupi per millorar el municipi i les condicions de vida dels que hi viuen o treballen. Una lluita per als interessos comuns, no per als interessos d’uns quants. Un model assembleari on no només tinguin veu els candidats sinó tothom que estigui interessat en millorar qualsevol aspecte del municipi.
Ens trobem en un moment on res és estable. El capitalisme i el seu model basat en la preeminència de la propietat privada ha portat a l’expropiació de tot bé comú, ha mercantilitzat les coses més bàsiques privatitzant tots els mitjans de producció i distribució, afectant greument el territori, l’economia personal, el medi ambient i la salut. Afectant les formes de relació, creant dominació, control i grans desigualtats. Alienant el treballador dels medis de subsistència.
És conegut que el sistema capitalista ha estat propulsor de la crisi en què ens trobem. Una crisi que ha portat a decisions tan enganyoses com la retallada dels drets socials. Aquestes retallades estan afectant absolutament la llibertat i la dignitat de les persones, ja que tenen un impacte directe en els drets polítics i en l’autonomia de cadascú. No pot ser que els drets humans depenguin d’un sistema on el principal interès sigui el creixement econòmic, l’acumulació de capital i propietat i el consum. Per això, en moments com aquest és important recordar la frase que va citar Karl Marx al 1848 sobre el capitalisme: “Tot el sòlid s’esvaneix a l’aire”. Tot és efímer, res és estable. És un sistema difícil de combatre perquè està dotat d’economies d’escala, però existeixen solucions de reducció, com per exemple substituir el consum multinacional pel consum autòcton, on el treballador s’apropia dels medis de producció.
Això, en política municipal, per proximitat, passaria per molts canvis polítics, econòmics i socials. Per exemple: substituir la política dels cap de llista i de les elits per la política de les majories, més universal, de tothom.
Fem una crida a la participació més enllà de les eleccions, una participació on l’acció no sigui únicament votar, sinó intervenir, opinar, decidir. És molt important trencar amb la conformitat que interessa al poder. L’acció de tots/es en defensa dels drets de tots/es.
Elena Mialdea
Membre de Crida Premianenca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.