Discurs d’investidura de Crida Premianenca al ple de constitució de l’ajuntament, 11/06/2011

Regidors i regidores, amics i amigues,companyes i companys, família, públic assistent, bon dia a tothom.

D’entrada, en nom dels dos regidors de Crida Premianenca, felicito a l’escollit nou alcalde de Premià de Mar, el senyor Miquel Buch.

Avui assistim a l’acte de constitució del nou Ple de l’Ajuntament de la nostra vila, l’espai on els propers quatre anys ens trobarem els 21 regidors i regidores que tenim com a principal objectiu atendre i escoltar la ciutadania premianenca, recollir les seves aportacions i transformar-les en propostes en aquesta assemblea.
Entendre però, com entén la llei, el Ple Municipal com a màxim òrgan de decisió del poble, és limitar les possibilitats democràtiques que la mateixa ciutadania genera i a la vegada exigeix. Si bé, senyors i senyores, nosaltres podem fer canviar el rumb de bona part de polítiques generem com a representants del poble de Premià, també ho poden fer o haurien de poder fer-ho tots aquells premianencs i premianenques que treballen dia a dia per a transformar Premià en un poble més just, més sostenible, més dinàmic, i al cap i a la fi, més habitable.

És en la gran riquesa del fort teixit associatiu que tenim a Premià on s’hi couen les principals idees que fan de motor del nostre poble. Aquesta riquesa no ve determinada pels objectius finals d’una entitat, sinó que la trobem en el diàleg, el treball assembleari i les relacions interpersonals que es donen en aquestes i que  constitueixen el vertader capital social imprescindible per a ser més forts per a combatre prejudicis, per establir vincles afectius entre veïns i veïnes , per estrènyer relacions entre aquells que fins ara eren desconeguts.

Crida Premianenca és filla de tot aquest associacionisme. És en aquest àmbit on cadascun i cadascuna de nosaltres hem après els valors democràtics, i hem sabut tirar endavant els nostres projectes gràcies a l’energia creativa que ens ha ajudat a saltar grans obstacles.
I a la vegada, els integrants de Crida Premianenca, som fills i filles de generacions que moltes vegades han hagut de callar, aguantar i patir. Nosaltres sabem que en alguns moments també patirem, però estem convençuts que ni callarem ni aguantarem. Som conscients que som una generació que per primera vegada en molt de temps viurà en condicions pitjors a les de les generacions anteriors, però també som conscients que tenim nous valors, que per nosaltres no hi ha temes tabú, i com a regidors farem servir aquest potencial per a poder combatre situacions socials i econòmiques complicades com les que pronostiquen les previsions.

Som conscients també, que la crisi econòmica deixa els ajuntaments amb el cul enlaire, i Premià de Mar no n’és cap excepció. Part de la culpa la tenen aquells que han governat fins ara, que han basat les polítiques econòmiques  en el repartiment a tort i a dret de llicències d’obres, el resultat de les quals són ben clars: el terreny esgotat, l’economia local destrossada i per postres la fisonomia del poble desfigurada.
Però lluny de caure en lamentacions i retallades, nosaltres proposarem alternatives reals aplicables a la nostra vila. Iniciatives que passin per a reforçar la cohesió social, que tinguin en els valors de la col·lectivitat el seu pal de paller, i que es puguin dur a terme amb l’esforç de tots els premianencs i premianenques.

A Premià tenim grans reptes per endavant:

–          Ens urgeix una programació estable en matèria cultural. Per la salut cultural del poble cal fer un gir de 180 graus en la gestió de les polítiques culturals, d’oci i de festes del nostre poble.

–          Cal millorar l’atenció als col·lectius més desafavorits, principals víctimes de l’agressiva crisi econòmica.

–          Cal fer polítiques de joventut reals, i no de postal o de cara a l’aparador.

–          Cal garantir la igualtat entre tots els premianencs i premianenques i la no discriminació per raó de gènere, d’edat, d’ètnia, religió o d’orientació sexual.

–          Cal frenar en sec el creixement urbanístic de Premià, perquè el poble ja no pot més. Perquè lluny de places de ciment, necessitem un gran pulmó verd al poble.

–          Cal aturar també accions que malmeten el nostre entorn, com la regeneració de les platges o la possibilitat de fer laterals a l’autopista C-32.

–          Cal ser més contundent per resoldre mals endèmics de la vila com la Nacional-II, el baixador de la renfe, o la façana marítima amb el port al capdavant. No ens donem per a satisfets veient només les moltes  promeses  que afloren campanya electoral rere campanya electoral, sense ser resoltes quan toca: és a dir, durant el mandat.

–          Cal reforçar la nostra llengua, les nostres tradicons i la nostra identitat nacional.

I per aconseguir aquests reptes caldrà treballar mà a mà amb la ciutadania. I és aquí on nosaltres creiem en un model d’Ajuntament que sobrepassa d’entendre’l com una simple administració burocràtica. Les nostres propostes en matèria de participació, com ara l’estructura de xarxes de consells sectorials, les peticions d’audiències públiques de l’alcalde, els referèndums populars en les principals decisions del poble o la creació de les regidories de barri reforcen la nostra manera d’entendre i de fer política.

El projecte de Crida Premianenca està en permanent construcció. Segur que en els plantejaments que farem en aquest plenari els dos regidors encara hi haurà mancances, i errors, però sotmetrem la construcció progressiva del projecte de Crida Premianenca a les aportacions dels nostres veïns i veïnes.
Defensarem un projecte que no pretén ser receptacle de males consciències, sinó i únicament d’esperança. I diem que és ara el nostre moment, perquè Crida Premianenca és un projecte arrelat al territori i fruit de les necessitats del nostre poble. Un projecte emergent, democràtic, construït per persones que defugen d’entendre la política com una oportunitat econòmica. És a dir, fruit en bona part de totes aquestes reivindicacions i moviments socials que aquests dies i mesos afloren als nostres carrers i places.

Avui senyor Alcalde, no hem votat a favor de la seva investidura perquè a hores d’ara no tenim garanties que les mesures en matèria de participació ciutadana real que nosaltres presentem i plategem  s’apliquin en els processos que viurem els propers quatre anys.
Avui senyor Alcalde, li posem sobre la taula dues maneres de fer política: la que tanca els ulls als canvis socials que s’estan gestant al carrer o pitjor encara, que dóna peu a netejes com les que aplica el conseller d’interior Felip Puig, que aprofitem per ara per condemnar.
O pel contrari, l’actitud valenta, d’estendre la mà a als anhels de canvis democràtics que la ciutadania cada vegada exigeix més, i que des dels Ajuntaments és possible de començar a satisfer.

En Marc Forés i jo, els dos regidors de Crida Premianenca, defensarem sempre, costi el que costi, unes polítiques de participació que vagin més enllà de les actuals i que representin un avenç social i cultural pel nostre Poble. I prometem, ara sí, treballar amb esforç pel poble i amb el poble.
Sigui com sigui, li desitgem molta sort.

Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.