Valoració del ple extraordinari celebrat el passat 26 d’octubre

El govern municipal va aconseguir aprovar en el passat ple extraordinari les ordenances fiscals per al 2012. Crida Premianenca hi va votar en contra perquè al nostre entendre s’ha perdut l’oportunitat d’augmentar la recaptació innovant i sense necessitat de perjudicar al ciutadà corrent. 
El Ple extraordinari del passat dimecres tenia dos punts claus d’interès per al ciutadà: d’una banda es portaven a aprovació els preus públics del nou centre l’Amistat, i per altra banda també s’havien de votar les modificacions a les ordenances fiscals que proposava el govern. 
Pel que fa als preus públics de l’Amistat, el regidor de Crida Premianenca-Poble Actiu va explicar que si bé l’estudi de mercat que s’ha realitzat per poder establir els preus dels espectacles del nou centre sembla prou treballat, també cal vigilar d’aprop l’evolució de la programació i veure la resposta dels premianencs, per evitar desequilibris en els futurs comptes del nou centre. 
De la mateixa manera CP-PA també va defensar que paral•lelament a l’estudi realitzat calia estar en permanent contacte amb la Junta directiva de l’Amistat i això també incloïa demanar-los l’opinió sobre l’establiment dels preus. En la mateixa línia Ribet també va demanar explicacions sobre el retard en l’obertura del centre, ja que en principi l’estrena de l’equipament pels socis havia de ser aquest cap de setmana passat, i el govern va respondre que és només qüestió de permisos i que l’obertura serà imminent, sense especificar cap data en concret. 

Però el plat fort va arribar amb l’aprovació de les noves ordenances fiscals: si bé les modificacions que proposava el Govern eren poques, considerem que hi havia prou motius per votar-les en contra. Els impostos principals, com l’IBI, l’IAE o l’IVTM, no experimenten cap variació respecte de l’exercici actual, però algunes taxes importants, com la que fa referència a taules i cadires de les terrasses dels bars, s’incrementa fins a un 5%. Crida Premianenca també s’oposa que s’apugin algunes taxes per sobre de l’IPC, perquè considerem que per poc que sigui l’increment, el comerç se’n ressenteix. En aquest sentit el regidor de Crida va apuntar que ara mateix cal defensar el petit comerç i els establiments destinats a la restauració i evitar-los més despeses. 

Paral•lelament Crida Premianenca va llançar al Ple una nova proposta: crear una comissió d’estudi per a la redacció d’un Reglament Municipal d’Habitatge Desocupat, a fi d’aplicar un recàrrec del 50% sobre l’import de béns immobles (IBI), mesura que segons va afirmar el mateix regidor d’hisenda Miquel A. Mendez ja està prevista a l’ordenança fiscal “però que és d’impossible aplicació”. El més sorprenent és que la nostra petició de crear una comissió encarregada de crear el reglament d’habitatge desocupat va ser literalment ignorada per part de l’equip de govern que no va fer ni el gest de respondre a la iniciativa. Considerem que la mesura proposada que respon a una política fiscal justa i igualitària, i que podria combatre l’actual xifra d’habitatges buits a Premià de Mar (que segons les dades del mateix Ajuntament, publicades amb ocasió del Pla Local d’Habitatge, arribaria als 700 immobles). 
Pensem que rebutjant aquesta proposta, el Govern renuncia a una nova font d’ingressos i per tant a nova oportunitat econòmica. Des de CP-PA, a la vista de la situació econòmica de l’Ajuntament de Premià de Mar, considerem que és necessari innovar en matèria econòmica, seguint sempre una política fiscal “progessiva”, és a dir, fent pagar a qui més té per a garantir l’accés a serveis (i també a l’habitatge) a la totalitat de la població. 
Davant d’aquesta situació, just després del Ple el regidor de CP-PA, Joan Ribet, va afirmar en declaracions a Ràdio Premià de Mar, que davant la importància vital de resoldre el problema de l’habitatge buit i veient que l’equip de govern no ha atès la nostra petició, l’equip de Crida estudiarà la possibilitat de presentar al Ple una moció que proposi crear els mecanismes necessaris per a assolir aquest objectiu. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.