“Perseguits i sancionats” per Mercè Gil

És evident que els gossos no agraden a tothom. Passejant amb les meves gosses, moltes vegades he vist com alguns canviaven de vorera per evitar-les. Tot i que em costa d’entendre que a molts no els agradin els animals, ho respecto i prou. Sé que el més important és que tots, per igual, puguem conviure sense molestar-nos i més tenint en compte les dimensions i, així, les limitacions de Premià.

A la nostra vila, malauradament, aquest requisit no es compleix del tot. Em fa la sensació que els qui portem gos estem força desprotegits. Fins i tot, perseguits. I no ho dic per dir. Cada vegada més, escolto altres propietaris que es queixen de les sancions que la Policia Local s’encarrega de regalar a tot aquell qui no respecta les ordenances. I aquestes no es respecten senzillament perquè l’administració no ens dóna alternatives. En aquest tema sempre se segueix una línia clara: les prohibicions.


Dos exemples clars que no ens donen cap solució són aquestes ordenances:

Està prohibida la circulació o permanència de gossos a les platges des de l’1 d’abril fins al 30 d’octubre. S’exceptuen els gossos pigall que acompanyen persones invidents

A les vies públiques, llocs i espais públics en general, els gossos han d’anar lligats amb la corresponent corretja, han de dur collar…”

Si durant gairebé 7 mesos el nostre gos no pot gaudir (ni tan sols passejant) de la platja, si durant tot l’any cada cop que surt al carrer ho ha de fer lligat, si hem de procurar que orini als embolcalls de la xarxa de clavegueres o justament a la vora de la vorera! ( article 15), si no existeixen zones habilitades on puguin jugar lliures amb altres gossos… potser és hora d’escoltar tots aquells que l’única cosa que volem és una vida una mica digna per als nostres gossos i, de retruc, evitar les sancions que tan exageren els senyors de la Policia Local.

No és impossible aconseguir el benestar i la satisfacció d’aquells qui tenim gossos i d’aquells altres que no. S’ha de ser lògic a l’hora de posar una sanció. No pot ser que es penalitzi, per exemple, una persona que passeja deslligat el seu gos a la 1 de la nit, quan no pot molestar a ningú. No cal filar tan prim; aquesta actitud per part de la Policia Local sota les ordres (suposo) de l’Ajuntament només fa créixer el malestar. És com un peix que es mossega la cua…


Que es persegueixin aquelles accions que realment molesten de debò. Que se sancionin tots aquells que no són prou responsables i deixen les deposicions del seu gos enmig del carrer, per exemple. Hi ha massa ordenances que semblen escrites simplement per omplir paper per quedar bé. O per les que “es cobren” és millor no oferir solucions?

És demanar massa que s’habilitin zones per a gossos? O que existeixin horaris (ben d’hora al matí, per exemple) en els quals aquests puguin refrescar-se durant els mesos més calorosos… O que siguin més permissius a l’hora de deixar-los deslligats (sempre que no molestin ningú)? … 

Segurament nosaltres ja sabem com solucionar-ho. Ara toca a l’Ajuntament fer el pas d’escoltar-nos i buscar com millorar el benestar de tots els premianencs, tant dels que no tenen gos com dels que sí. 
O caldrà anar més enllà?

2 thoughts on ““Perseguits i sancionats” per Mercè Gil

 • dvdgmz

  pse, no veig clar el que dius.
  Més permissivitat? Més espai per jugar els gossos?
  D'on en traiem? Reduïm les places? Els parcs infantils? El camp de futbol?
  Jo la sensació que tinc és la contraria: massa deixadesa amb lo dels gossos. Premià està ple d'excrements i pixarades (prova de fer-ne un inventari), a les places o al voltant de les escoles. Els fanals es rovellen amb la orina reiterada. Segurament molta gent que passeja el gos al matí o al vespre passa de recollir la merda o de tirar aigua als pixats, i allà queden, enganxifosos a les voreres.
  Hi ha un límit sostenible de gossos per metre quadrat de ciutat? És possible arreglar-ho amb educació de la gent? On "juguen" els gossos l'espai es degrada.
  Ho sento, no ho veig com tu.

 • Hola dvdgmz!
  Tenia ganes de contestar el teu comentari sense que pensessis que el que vull és fer-te canviar d'opinió.Potser per això he trigat tant a contestar.

  Evidentment que hi ha molta deixadesa per part d'alguns propietaris però ho hem de pagar tots? Segurament a més d'un l'haurien de sancionar ( jo fins hi tot seria més dura en aquest aspecte). Tampoc a mi m'agrada trobar tifes i pixums a les voreres. Per aquest i per mil motius més en els quals estariem d'acord crec que és força necessari canviar alguns aspectes relacionats que ja vaig comentar a l'article. Espais?? Realment n'hi ha pocs i molts mal aprofitats o sense ús. La platja seria un espai que podriem utilitzar en alguns moments del dia. També existeixen terrenys que haurien d'haver sigut parcs i que actualment només aprofita l'ajuntament per a deixar-hi coses inútils que s'haurien de llençar.
  M'agradaria que entre tots poguessim fer un ús més responsable però també més just del nostre poble.
  Podem fer que tothom llenci els papers a les papereres? O que portin els seus mobles a la deixalleria enlloc d'esperar a la nit per llençar-los al carrer? O que no deixin les bosses d'escombraries fora dels contenidors?
  "És possible arreglar-ho amb educació a la gent?" Si ens posem a anomenar crec que no acabariem… Aquell que es deixat ho és i prou, tingui gos o no. Pensem en donar alternatives per veure si així la cosa millora enlloc de prohibir potser…
  Espero que arribi el moment en que tots poguem fer ús de l'espai de la manera que més ens agradi. Jugant amb els fills, anant amb bicicleta o passejant als gossos. Degradar? No ho trobo molt just això de dir que els gossos ho degraden. Sigui quin sigui l'ús l'espai canvia..
  No podem degradar un espai que no tenim.

  gràcies pel comentari i per llegir l'article!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.