Premià de Mar, municipi lliure de feixisme i racisme

La moció, presentada per Crida Premianenca, alhora declarava Josep Anglada persona “non grata” al poble. La candidatura municipalista també va entrar una moció perquè es fes una audiència pública sobre els comptes i pressupostos de l’Ajuntament, i va preguntar per la recollida d’aliments dels supermercats i el reglament de la
biblioteca.

El darrer Ple Municipal de novembre va venir marcat, principalment, per l’aprovació dels Pressupostos Municipals del 2013. Com ja havia anunciat la formació en un comunicat conjunt amb ICV-EUiA-E, Crida Premianenca va votar-hi en contra per discrepàncies respecte a les línies polítiques previstes en els Pressupostos del govern sociovergent. Tal i com puntava el comunicat, alguns motius del vot contrari van ser la incapacitat de generar dinàmiques de treball transversal en les polítiques de Joventut i Gent Gran, dues regidories amb assignacions inferiors a 20.000 euros cadascuna d’elles; la manca de participació ciutadana directa en els grans projectes de l’Ajuntament i en l’elaboració dels Pressupostos; la reducció injustificada de la partida prevista per al S.A.D. i l’absència de polítiques socials que tractin l’exclusió social des de la prevenció i no pas amb
pedaços; entre d’altres. Crida Premianenca es compromet, malgrat
tot, a treballar des de l’oposició política per dur a la pràctica
aquests punts del projecte
.
L’apartat de mocions el va obrir Crida amb una moció perquè l’Ajuntament de Premià de Mar es declarés contrari a la xenofòbia. Així doncs, els dos posicionaments importants que preveia el redactat eren, en primer lloc, declarar el líder del partit racista Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, persona “non grata” a la vila; i en segon lloc, declarar Premià de Mar municipi lliure de feixisme. Joan Ribet, regidor de Crida Premianenca, va voler agrair la inexorable feina de plataformes com Premià per la Convivència o, més recentment, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) en la lluita contra la xenofòbia. Ribet també va destacar la importància de posicionaments públics com aquest perquè “si no ho fem així cal entendre que nosaltres serem còmplices d’aquesta realitat que cada dia vivim als nostres carrers […] Per tant, cal condemnar les actituds totalitàries i xenòfobes i, a més, fer una anàlisi detallada de per què passa això en aquesta població”. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de Crida Premianenca i ICV-EUiA-E, i les abstencions de CiU i PSC-PM. Des de Crida Premianenca, finalment, volem denunciar la
complicitat del PP amb el discurs racista de PxC
, ja que els seus regidors es van absentar del Ple durant la votació d’aquesta moció per no haver-se’n de posicionar públicament.
La segona moció, també presentada pel grup municipal de Crida Premianenca, anava dirigida a aplicar mecanismes de democràcia directa tal i com ha reivindicat la candidatura en anteriors plens. Concretament, la moció propugnava la realització d’una Audiència Pública per explicar l’estat de comptes de l’Ajuntament a la ciutadania i, paral·lelament, els Pressupostos Municipals i les Ordenances Fiscals del 2013. Joan Ribet va defensar que “una audiència pública ha de servir per atendre les peticions, consultes i propostes de la ciutadania. Per tant, cal fer una convocatòria directa amb una difusió clara”, en referència a anteriors
projectes de participació endegats per l’Equip de Govern de CiU al marge de la població, com foren els de la remodelació de la Plaça dels Països Catalans o el Pla d’Equipaments. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de tots els partits polítics amb excepció del PP.
Finalment, Crida Premianenca va entrar a l’apartat de precs i preguntes amb dues aportacions. La primera fou una pregunta de seguiment del procés de negociació amb els supermercats per la recollida d’aliments en bon estat. La regidora Anna Maria Medina va afirmar que s’estaven
mantenint converses amb els centres comercials des de Promoció
Econòmica i va aprofitar per atacar el grup municipal de Crida Premianenca, interpretant tendenciosament la pregunta. Des de Crida,
celebrem que s’estigui tirant endavant l’acord pres al Ple Municipal
d’octubre, però lamentem que l’Equip de Govern, un cop més, intenti
criminalitzar les propostes i el seu seguiment per part dels regidors
de la candidatura municipalista. La segona pregunta demanava una
valoració del reglament de la biblioteca 10 mesos després de la
seva creació
. El regidor de Cultura, Eloi Maristany, es va limitar a respondre que la valoració que se’n feia era molt positiva. Joan Ribet, davant d’aquesta breu resposta, va demanar que si no volia respondre podia fer-li arribar un informe detallat de com estava funcionant el reglament, fet pel qual Maristany va reconèixer que no s’estava aplicant perquè no s’havia considerat necessari. La darrera pregunta de Crida Premianenca sobre l’ús partidista del web municipal de l’Ajuntament va ser retirada a petició d’Olga Safont, regidora delegada de Comunicació, perquè estava malalta. A canvi de respectar la voluntat de Safont, però, Joan Ribet va demanar que es fes arribar una resposta per escrit al prec i pregunta presentats.
Podeu consultar totes les mocions, precs i preguntes a l’apartat corresponent d’aquest web.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.