Premià de Mar exercirà la sobirania fiscal a proposta de Crida Premianenca

La candidatura municipalista va presentar dues mocions i tres preguntes,
una de les quals, amb motiu de l’acomiadament d’un treballador de
Ràdio Premià de Mar, va provocar l’alteració de la regidora de Comunicació.

El passat dimecres 15 de maig va tenir lloc el Ple Ordinari mensual de l’Ajuntament de Premià de Mar. L’apartat de mocions, precs i preguntes va venir fortament marcat per les aportacions de Crida Premianenca. La primera d’elles va ser la moció per a l’exercici de la sobirania fiscal del municipi, a la qual també s’hi van adherir CiU i ICV-EUiA-E. Als acords de la moció s’hi preveu que l’Ajuntament faci el pagament de l’IRPF i l’IVA a l’Agència Tributària de Catalunya abans del 31 de desembre de 2013, alhora que s’habilitaran mecanismes per assessorar particulars i empreses del poble que vulguin iniciar el mateix procés. El portaveu de Crida Premianenca, Joan Ribet, en resposta al portaveu del PP, Patrick Cruz, va defensar que si no hi havia altres vies caldria trencar amb la legalitat vigent per construir un nou país. Ribet va justificar la seva intervenció amb diferents exemples de transgressió necessària de la legalitat, tals com les ocupacions d’habitatges per part de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’ocupació de la fàbrica de Can Sanpere a Premià de Mar, la defensa de la masia de Can Piella a Montcada i Reixac o la solidaritat veïnal contra la detenció d’Urtza Alkorta al País Basc. Finalment, Joan Ribet va tancar la intervenció dient que “veiem positiu que des dels ajuntaments es comenci a fer pedagogia que per construir un país més just i més lliure segurament moltes vegades haurem de saltar-nos, si no es pot fer prèviament reformulant, la normativa legal vigent”. La moció es va aprovar malgrat els vots contraris del PSC-PM i PP.

La segona moció de Crida Premianenca va ser amb motiu del 65è aniversari de la Nakba Palestina. La moció recordava la neteja ètnica del poble palestí en mans de l’Estat d’Israel iniciada el 1948, com a conseqüència de la qual més del 70% de la població indígena va haver de marxar de les seves llars per convertir-se en refugiats. El punt principal de la moció defensava l’adhesió de l’Ajuntament de Premià de Mar a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel fins que aquest estat reconegui el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el Dret Internacional. La moció no va ser aprovada en rebre únicament els vots favorables dels regidors de Crida Premianenca i ICV-EUiA-E, l’abstenció del PP i els vots contraris de CiU i PSC-PM.
Acabades les mocions, es va passar als precs i preguntes presentats per Crida. La primera va venir motivada per l’acomiadament d’un periodista de Ràdio Premià de Mar anunciat a principis de maig. Els dubtes que es plantejaven a la regidora de Comunicació, Olga Safont (PSC), anaven des del cas particular de l’acomiadament fins als plantejaments de futur i directrius de la Ràdio, encara avui sense director. Joan Ribet va voler fer públic el rebuig de Crida Premianenca a l’acomiadament d’aquest periodista i, paral·lelament, va qüestionar que l’Equip de Govern considerés la Ràdio un servei públic de primera necessitat tenint en compte la gestió que se n’està fent actualment. El portaveu de Crida Premianenca també va denunciar que Safont i la resta dels 14 regidors que conformen el Govern evadissin les preguntes de la candidatura i recorreguessin a atacs personals per menysprear-ne les preguntes.
La segona pregunta va sorgir arran de la queixa d’una premianenca presentada als mitjans de comunicació sobre la taxa de manteniment d’un gual per a diversitat funcional. Crida demanava explicacions sobre la reunió entre el Govern i la persona afectada, així com la solució plantejada. També es demanava, com a prec, que es presentés una nova proposta per a solucionar la problemàtica originada per la taxa de manteniment del gual. Com a resposta, la regidora de Governació, Marisa Farreras (CiU), va accedir a mantenir diàleg i traspàs d’informació amb Crida Premianenca per fer un seguiment més exhaustiu d’aquest cas i d’altres que es puguin donar.
Per acabar, Crida Premianenca va entrar una darrera pregunta sobre l’aparcament i les zones blaves i verdes. Aquesta demanava tant un informe sobre el funcionament de les noves zones blaves i verdes, com també una millor planificació de les zones arrel dels errors a la Plaça del Doctor Ferran i una millor senyalització al Carrer de l’Aurora i Esperança. El regidor d’Urbanisme, Antoni Subirà (CiU), va justificar que a dia d’avui encara no hi hagués cap informe de valoració de les noves zones perquè l’Equip de Govern considerava que el temps que havia transcorregut des de la seva implantació era insuficient. Pel que fa als errors esmentats, va reconèixer que les places de Doctor Ferran van haver-se de despintar per un mal entès i que tenien intenció de solucionar les mancances de senyalització properament. Paral·lelament, Miquel Buch va accedir a fer arribar un preinforme de la situació a Crida Premianenca. Finalment, Joan Ribet va lamentar que no es posessin dates per a solucionar les problemàtiques del municipi i va afirmar que la seva formació agrairia i estudiaria amb deteniment la informació que se li fes arribar sobre aquesta polèmica qüestió.
Podeu consultar les mocions, precs i preguntes a l’apartat corresponent del web de la candidatura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.