Crida demanarà que les ordenances fiscals es modifiquin a partir de criteris de progressivitat i que les taxes i els preus públics responguin a criteris de tarifació social

 
El proper dimecres 15 d’octubre, en el marc del ple ordinari del mes d’octubre, l’equip de govern porta a aprovació la modificació de les ordenances fiscals reguladores dels tributs municipals i la dels preus públics. O el que és el mateix: es modifiquen els impostos, taxes i preus públics municipals que els premianencs haurem de pagar l’any vinent.

En aquest sentit, Crida Premianenca ha fet arribar a l’equip de govern una sèrie de propostes amb l’objectiu de trobar fórmules perquè les ordenances fiscals siguin el màxim de progressives possibles, i que per tant el poder adquisitiu de les persones sigui determinant per pagar més o menys. Perquè entenem que aquesta és l’única fórmula per garantir els drets socials de la ciutadania i assegurar que no es pugi ni un sol cèntim als col·lectius més desafavorits de la vila.
Crida torna a demanar, també, que es creï la comissió que ha d’elaborar el reglament per aplicar el recàrrec del 50% als habitatges buits, tot recordant que aquesta proposta del grup municipal de Crida va ser aprovada pel Ple ara fa tres anys, malgrat que la comissió encara no s’ha constituït. Crida avisa l’equip de govern que no hi ha cap excusa legal per a no fer-la, tenint en compte que són diversos els Ajuntaments que ja ho estan realitzant.
En la mateixa línia, el grup municipal ha fet arribar al regidor d’hisenda les propostes per a les taxes i els preus públics, on s’hi poden veure reflectits els criteris de tarifació social que entenem bàsics per afavorir l’accés de la ciutadania als serveis i equipaments municipals. Així, pretenem adaptar els seus preus públics a la capacitat econòmica de les famílies.
No és la primera vegada que Crida demana a l’equip de govern que revisi els preus públics dels principals serveis de la ciutat. Sense anar més lluny, ja havíem demanat una revisió dels preus del CEM Premià (Centre Esportiu Municipal), on al nostre entendre les persones aturades haurien de poder-hi accedir a un preu reduït. De la mateixa manera, s’ha demanat repetides vegades la flexibilització de les tarifes generals (segons franja horària, ús de les instal·lacions, etc.).
Per tot plegat, el grup municipal de Crida Premianenca no decidirà el sentit del seu vot a la modificació de les ordenances fiscals i els preus públics fins que el govern no hagi donat resposta i encaix a les demandes trameses.
Aquí podeu veure’n les propostes concretes:
IMPOSTOS

 • IIVTU (més conegut per Plusvàlua). Bonificació del 100% a l’impost resultant d’un procés d’execució hipotecària.
 • IBI. Actualment només estan bonificades un 50% les famílies nombroses. Proposem:
 1. que s’estengui a famílies monoparentals, llars amb tots els membres a l’atur (75%) o amb uns ingressos mensuals nets inferiors a 650€.
 2. que s’apliqui un recàrrec del 50% als habitatges buits.
 • Vehicles. Proposem afegir la bonificació del 100% a vehicles elèctrics (actualment no està contemplada), i que s’estudiï la possibilitat de bonificar l’impost a aquelles persones que necessiten el vehicle privat per anar a treballar i que tot just cobren el Salari Mínim Interprofessional.

TAXES

 • Taxa a operadors serveis (per exemple, servei de telefonia). Proposem actualitzar-la i, fins i tot, incrementar-ne els valors, tenint en compte que actualment estan pagant el mateix que el 2007.
 • Certificats a instància de part.
 1. Proposem que els drets d’examen per a qualsevol plaça convocada a l’Ajuntament siguin gratuïts per a persones en situació d’atur.
 2. Proposem revisar la taxa dels informes d’arrelament i habitatge per al reagrupament. Si bé és cert que per a reagrupar es demanen suficients ingressos, pensem que actualment és excessiva.

PREUS PÚBLICS

 • Casament. Bonificació del 100% si els ingressos nets de la llar són inferiors al Salari Mínim Interprofessional.
 • Promoció de ciutat. Entenent que en aquest bloc hi ha tots els preus d’esports, cultura, festes, etc., pel seu caràcter social per naturalesa, s’hi haurien d’introduir trams de bonificació.
 • Residus comercials. Proposem la bonificació del 25% a les cooperatives per tal d’incentivar-les.
 • Escola de Música. Proposem realitzar un estudi per fer els preus progressius (per exemple, alumnes de llars amb ingressos inferiors a 1 IRSC, paguen el 25%. Entre 1 i 1,5 IRSC, paguen el 50%. Entre 1,5 i 2 IRSC, paguen el 75%) per tal d’evitar que només els infants i joves de famílies benestants hi puguin accedir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.