Ovidi Montllor: 20 anys de vacances, el record des de Premià de Mar

La nit de l’endemà de Sant Jordi ha tingut lloc al centre cívic de Premià de Mar un acte d’homenatge a l’Ovidi Montllor. 20 anys després de la seva mort, el llegat de l’Ovidi està rodant per molts indrets dels Països Catalans i, en aquesta ocasió, ha tingut la seva presència a Premià de Mar. 
Un acte de caràcter coral, amb participació d’activistes socials, gent de la cultura, membres de Crida Premianenca i gent voluntària i entusiasta, ha desglossat diferents aspectes de l’ideari i de la trajectòria del cantant d’Alcoi. Ha estat un acte emotiu, directe i participatiu. Les cançons de l’Ovidi i alguns poemes que va divulgar en el seu dia, han actuat de fil conductor d’un espectacle col·lectiu que ha visibilitzat la personalitat d’una figura cabdal de la història de la cançó catalana i de la cultura en general. Al llarg de la sessió s’han succeït intervencions amb registres poètics, musicals i audiovisuals que han inserit la biografia de l’Ovidi en els contextos polítics i històrics del seu temps. 
Crida Premianenca ha ofert una proposta cultural que uneix passat i present i que projecta els ideals emancipadors, de classe, nacionals i personals en una perspectiva de futur. Les “vacances” de l’Ovidi deixen un pòsit en forma de fil roig que uneix generacions, lluites i il·lusions compartides. Hem recorregut l’univers ovidià, el seu Alcoi, la gent treballadora, la llengua comuna, el caràcter iconoclasta, l’esperit rebel i llibertari, les vivències i records personals de la recepció premianenca de la seva obra i presència. Hem exaltat el roig i el negre. Hem animat a ser ferotges com aquella fera que es planta davant de l’autoritat municipal. Hem constatat que “sense València no hi ha independència” i que la ruptura política i social -com l’amor, la passió, l’art de viure i l’amistat- és consubstancial a una existència compartida, en comunitat, entre la gent de baix, el poble i la cultura. 
Un centenar de persones han omplert el local i l’acte ha tingut un punt final vibrant quan ha sonat La Muixeranga -himne del País Valencià- i els participants en el recital han composat un mosaic amb l’expressió “Cridem Ovidi”. Una nit memorable, vigília de la diada valenciana del 25 d’abril i del record de la revolució dels clavells a Portugal. Vivim temps de ruptura i l’Ovidi ens hi recorda des dels seus vint anys de vacances. 

Cridem Ovidi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.