Discurs d’investidura de Crida Premianenca al ple de constitució de l’ajuntament, 13/06/2015

Transcripció íntegra dels discurs del ple de constitució del mandat 2015-2019.
 
 
Benvolgudes premianenques,
 
Benvolguts premianencs,
 
D’entrada, el nou grup municipal de Crida Premianenca felicita i dóna la benvinguda al nou alcalde de la ciutat. De la mateixa manera Crida Premianenca saluda als nous regidors i regidores del consistori.
 
Ara fa quatre anys, Crida Premianenca entrava a l’Ajuntament, i es convertia en quarta força política de la ciutat. Les darreres eleccions ens han convertit en segona força i ara som quatre persones:

la Brenda, en Pau, la Marina i un servidor disposades a capgirar el full de ruta establert per l’statu quo de la classe política de Premià de Mar però també del nostre país.
 
Han passat quatre anys i el nostre poble ha canviat. Un poble on la gent és més pobre, on hi ha més aturats i aturades, on hi segueixen havent problemes de mobilitat, on no hi ha hagut una programació cultural com la que el poble es mereix, on els nostres carrers han patit un procés de degradació.
 
Però també hi ha hagut canvis interessants. Ho és la capacitat que han tingut els moviments socials d’organitzar-se i teixir complicitats. Sense la ciutadania organitzada seria impensable tenir a l’agenda política temes tant importants com Can Sanpere, l’Estació o l’ensenyament públic. Moviments socials, entitats i associacions, ciutadania activa que esdevé el batec necessari per mantenir viu Premià de Mar.
 
Uns canvis però han anat acompanyats dels passos importants que nosaltres creiem que s’havien de fer per transformar socialment Premià des del govern municipal i per aquest motiu hem exercit una oposició contundent i crítica.
 
I el poble es mou, el poble vota, la realitat canvia però en canvi no hi ha novetats a l’horitzó. Segueix sent la vella política la que dirigirà aquest ajuntament, i ho farà previsiblement com ho ha fet sempre: repartint-se el poder i restringint la voluntat real de pacte cercant senzillament una aritmètica que els hi serà més favorable. Però més favorable senyor Buch a canvi de què?
 
Perquè en aquesta nova cita amb la història en la que ens trobem avui, la realitat és la que és: vostè senyor Buch avui ha estat investit amb els vots dels grups municipals de Convergència i Unió, els del Partit dels socialistes i el del PP. Precisament les tres forces que perden vots i que perden representació al Ple del nostre Ajuntament. I destacarem també que vostè rep el suport de dues formacions clarament espanyolistes. Vostè que li va dir al President de la Generalitat que quan es girés el trobaria a vostè i a tots els alcaldes que li donaven suport al procés sobiranista que des de Convergència i Unió diuen liderar.
 
Però a nosaltres res no ens estranya. Perquè vostès sumen deu regidors i d’aritmètica en saben, de sumar en saben. Però  nosaltres som aquí per recordar-los que els seus colors polítics també sumen el major nombre de casos de corrupció i de polítics imputats al nostre País. I sumen també el major nombre de retallades en matèria de sanitat, d’ensenyament o d’habitatge. I també sumen, clarament l’herència de la vella política, del pacte i la cadira, del manteniment de quotes i dels equilibris. Del control dels mitjans de comunicació i de l’ús de la força qual els convé. De les males pràctiques. 
 
Vostès, al cap i a la fi representen l’statu quo.
 
Però aquí ens tenen. Tenen davant quatre regidors de l’esquerra independentista que la casualitat ha fet que siguin els més joves del consistori però que tenen al seu darrere persones de totes les edats que sumen.
 
I aquesta serà la nostra actitud. La de sumar.
 
Sumarem perquè som classe treballadora, i la classe treballadora s’ha vist obligada a sumar esforços per sortir-se’n i tirar endavant malgrat que els poders econòmics internacionals hagin decidit que ara el cicle econòmic esdevingui en una crisi. Una crisi que fa més rics els que ja ho eren i empobreix encara més el que en prou feines arribaven a final de mes.
 
Una crisi que es viu amb més o menys intensitat (i intimitat) a les llars del nostre poble. Una crisi que l’Ajuntament haurà de
capgirar no pas amb polítiques de caritat sinó amb polítiques socials efectives que empoderin les persones i que les capacitin per superar els seus actuals estats de pobresa. Aquí ens hi trobaran. Aquí sumarem.
 
Una crisi que ha servit de pretext per desarticular l’administració pública local, la que més proximitat pot oferir als seus ciutadans. I en la tasca de tornar-la a empoderar, de dotar-la de més capacitat de gestió i a la vegada de transparència ens hi trobaran. Aquí sumarem.
 
Una crisi que ha deixat al descobert l’especulació urbanística i la impunitat amb la que actuaven els seus principals actors: els constructors jugant-‘hi un paper actiu i una classe política que s’ho mirava passivament mentre s’actuava amb total impunitat. Nosaltres, que fins ara hem estat els únics a defensar un canvi de pla urbanístic, serem insistents i sumarem en defensa del territori, de la millora de la seva mobilitat, de la defensa del transport públic, i de la necessitat de creixement 0 i d’un gran parc central. Aquí ens hi trobaran.
 
Una crisi que convé que arribi però en aquest cas al sistema patriarcal, per eradicar el masclisme, l’homofòbia i totes les formes de discriminació. Aquí sumarem. Aquí ens hi trobaran. Una crisi que evidencia la necessitat de reforçar els serveis públics i desenvolupar l’estat del benestar que vostès, tristament, han desmantellat els últims temps.
 
–         
En la defensa de l’ensenyament públic, de les escoles, de l’escola bressol i la de música, de la millora dels seus recursos econòmics però també convençuts dels seus valors, de la seva laïcitat, de la seva catalanitat, de la seva universalitat, de la necessitat de la seva regeneració i la dels seus mestres, aquí sumarem. Aquí ens hi trobaran.
 
      De la defensa  de la sanitat pública, de la millora de les seves infraestructures, de la millora dels seus recursos i de la millora de les condicions de treball dels seus professionals, aquí sumarem. Aquí ens hi trobaran.
 
Al cap i a la fi el que busquem és sumar per la cohesió social, que ha de ser abordada des de l’esforç col·lectiu entre les institucions, el teixit social i la ciutadania. I ens cal, recordem-ho, una política fiscal socialment més justa que ens permeti actuar per revertir les desigualtats econòmiques d’origen, de gènere i d’edat.

 

 

I acabem dient que estenem la mà des de la nostra posició als grups de l’esquerra política d’aquest Ajuntament, a Esquerra Republicana de Catalunya i a la Coalició d’Esquerres per actuar conjuntament. Per fer-ho a nivell local però convençuts que també ho haurem de fer pel moment històric que aviat viurem a nivell nacional.
 
La defensa del procés d’alliberament nacional, de la nostra cultura i de la nostra llengua han estat, són i seran eixos centrals de les nostres polítiques. En serem defensors i a la vegada serem mur de contenció davant d’aquells que pretenen posar en risc les eines de convivència de les que ens hem dotat com a País o torpedinar les eines de les quals ens haurem de dotar per trencar amb el règim de la Constitució Espanyola del 78 i iniciar un procés constituent cap a la República Catalana.
 
A tots els regidors i regidores i a l’alcalde els desitjo molts encerts durant aquests propers quatre anys.
 
Moltes gràcies.
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.