De la reflexió a l’horitzó. Quatre interrogants sobre la tancada de Crida i l’estratègia a seguir els propers temps

Per Marina Altés.
 
El passat cap de setmana, en un entorn rural del Maresme, Crida Premianenca va celebrar una tancada de treball sobre la seva acció política dins el municipi en clau transformadora. Presentem quatre interrogants per resumir el contingut d’aquesta jornada de debat i les línies de treball que se’n deriven.
1.     Perquè vam decidir fer aquesta tancada?
 
Vam optar per fer-la perquè ens va semblar una bona manera de dotar-nos d’un espai i un temps en què poguéssim tenir un debat ric i intens, a nivell polític, per planificar la nostra acció a llarg termini. També ens ha servit per treballar un col·lectiu que està en continu creixement, tant a nivell de maduresa i aprenentatges, com en nombre. Creiem que el nostre equip humà també podia beneficiar-se d’aquest espai per cuidar-nos com de poder continuar fent aquest exercici de constant revisió, que és un dels pilars fonamentals de Crida.
2.     Quin va ser el diagnòstic que vau fer sobre l’estat de Premià de Mar?
 
Per nosaltres, l’acció del govern municipal és el que marca els nostres grans reptes de futur. I, precisament, s’han convertit en reptes per la nefasta gestió d’aquest equip de govern format per CiU i el PSC. Aquesta gestió ha estat mancada de model de poble, cosa que notem en la seva deriva i en la seva manca de planificació: més que marcar els objectius que ténen pel poble, van a remolc i a batzegades del que es troben pel camí. Un clar exemple és la seva manca de model econòmic per Premià, que ha deixat morir el polígon industrial, que oblida el petit comerciant apostant per grans superfícies comercials. No només no fomenta una ocupació de qualitat, sinó que el timó del vaixell sembla que el duguin les grans empreses que trien establir-se al municipi amb projectes especulatius típics d’èpoques passades, que el govern es limita beneir i acceptar amb el cap cot.
Per Crida, és evident que si aquest Ajuntament i els serveis que ofereix funcionen no és gràcies, sinó a pesar de la gestió del govern sociovergent. Són els treballadors, el cos tècnic que tira endavant del carro en pèssimes condicions, els que aconsegueixen que l’atenció al ciutadà no decaigui. I si aquest poble tira endavant és gràcies al teixit associatiu i la ciutadania organitzada, que amb les seves accions cobreixen necessitats bàsiques de les quals el govern es descuida sistemàticament.
     3.  Quines són les propostes de Crida per revertir la
situació?
 
D’aquesta tancada n’hem sortit reforçats i un objectiu clar: l’horitzó 2019. Estem decidits a aplicar el nostre programa des de l’oposició i a treballar per no permetre que el govern actual ens hipotequi el futur de Premià. Volem créixer com a poble, perquè sigui engrescador formar-ne part i poguem deixar enrere el qualificatiu de ciutat dormitori. Hem establert un pla estratègic de treball encarat a aquests grans reptes de futur, que s’ha consolidat en dues línies de treball prioritàries: el territori i l’atenció social.
 
–    A nivell social, entenem que per part del govern és una àrea totalment abandonada, que no rep el reforç que mereix si pensem en com de sensible és l’atenció que ofereix. Pensem que cal apostar-hi fort, dotant-la de recursos humans de base (ens cal ampliar els treballadors que atenen directament les persones: educadors, treballadors socials, integradors, …) i també de recursos econòmics. Ens fa molta falta treballar per un model de serveis socials molt més ambiciós que l’actual per fer front a totes les necessitats socials que arrosseguem, i que han estat agreujades per la crisi econòmica dels últims temps.
–    Pel que fa al territori, ens trobem davant d’un futur bastant fosc (literalment), veiem com cada vegada es va consolidant la densitat urbanística i aquest model de grans superfícies comercials. Estem perdent les poques zones verdes que li queden a aquest poble, que podrien servir per oxigenar el municipi i experimentar amb serveis de gestió comunitària. Els projectes que recentment hem anat presenciant (Ca l’Escoda i el port) i els futurs (Metalogènia, Transmesa i hortes de ponent) il·lustren la tendència i el model que CiU i el PSC volen oferir al poble. L’única solució per revertir aquesta situació passa per defensar un model de creixement zero, de protecció de les zones verdes que ens queden i d’aposta pels equipaments front a aquests projectes d’esgotament i especulació del sòl premianenc.
4.
Com les penseu dur a terme?

Tenim un pla de treball amb vista a l’horitzó 2019, ens dotem d’aquest temps per anar fent accions que abordin aquests reptes des dels nuclis de treball intern que s’han format, i implicant a la ciutadania en el destí del seu municipi. Perquè creiem que des de la base, des de la suma de les petites accions individuals és com s’aconsegueixen els grans canvis. Abans i ara, seguim treballant per un poble que s’empoderi i sigui sobirà, i això passa necessàriament per deixar de ser subjectes passius, per activar-nos i governar-nos!
 
 
 
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.