Demanem responsabilitats a l’equip de govern i un relleu al capdavant de la regidoria d’ensenyament

 
El proper ple Crida Premianenca porta a debat i votació una moció per demanar responsabilitats a l’equip de govern per la seva mala gestió davant del tancament d’un centre públic a Premià de Mar i la dimissió de la regidora d’ensenyament per la seva incapacitat per liderar el procés i la gestió d’aquesta àrea durant aquest curs polític.
Si hi ha alguna oportunitat de mantenir l’escola oberta i un bon funcionament per als centres serà amb un lideratge i iniciativa potents, que com ja ha quedat més que demostrat no pot exercir la Sra. Esmeralda Calleja. Per això demanem a l’equip de govern que prengui mesures per fer un relleu a la regidoria d’ensenyament aquest nou curs polític.

Ens veiem forçats a aquesta situació que ja hem compartit amb la resta de grups de l’oposició, ja que l’actual regidora no ha estat a l’altura durant aquest any que portem de mandat ni per gestionar el problema de la Mar Nova ni cap altra proposta educativa que s’ha portat des de l’àrea d’ensenyament. Us presentem alguns dels motius més remarcats:

Tant la LEC com una resolució de Parlament de Catalunya diu que la decisió sobre mapa escolar i canvis en les línies escolars ha de ser acordada entre Departament i món local, i aquest equip de govern amb la regidora al capdavant no ha estat capaç de fer complir la llei i ni tan sols definir un mapa escolar que defensi els interessos de la comunitat educativa de Premià de Mar.
– Perquè des d’inici de curs des de les Plataformes educatives i des de l’oposició estem advertint del perill de pèrdua d’oferta pública al municipi per la davallada de natalitat i no s’han engegat actuacions per prevenir aquesta situació. I que pitjor encara: ni la regidoria ha dut a terme accions ni ha dut a terme les proposades per la resta de partits de l’oposició enfocades al suport a les escoles en les seves pràctiques i en les seves estratègies comunicatives de cara a les inscripcions limitant-se a afirmar que no hi havia cap problema i que es tractava d’una exageració.
Cada vegada que hem fet propostes en l’àmbit educatiu han estat rebutjades amb l’argument que l’Ajuntament no té competències o que les escoles no volen suport institucional, cosa que mostra una manca de voluntat d’engegar actuacions des d’aquest àmbit. Si bé és cert que el marc competencial en educació és estret en el cas dels municipis, en l’actualitat molts ajuntaments estan implementant polítiques educatives concretes, generant així ciutats i pobles educadors.
– No havent realitzat cap actuació ens hem trobat amb unes matriculacions baixes que han servit d’excusa al Departament per tancar una escola pública de Premià.
Hi ha hagut una manca de transparència durant l’inici de procés on cada vegada que demanàvem dades sobre les preinscripcions no se’ns comunicaven i d’això se’n diu amagar informació, havent d’utilitzar altres canals per assabentar-nos-en.
– Un dimecres d’abril de Consell escolar municipal posem el tema a l’agenda per la nostra alta preocupació donat que no s’havia aprovat el projecte de direcció del centre i les inscripcions no asseguraven permanència, fet que havia fet sonar les nostres alarmes. Se’ns va dir que no era necessària la nostra preocupació i que tindríem informació cap al juny, que fins llavors res. Sabíem que a un consell anterior s’havia decidit crear una comissió per redefinir conjuntament el mapa escolar i en tot el curs no s’havia convocat. Diversos centres ho van reclamar. Quan ho fem se’ns diu que no cal fer-ho ara, que no hi ha més informació. Sortint del consell i en converses informals ens diu la regidora que ella no veu projecte a la Mar Nova, desacredita el centre i diu que si un centre de Premià ha de tancar, ella aposta per aquest. Sabem que fa temps que des de certs càrrecs polítics es parla malament de l’escola Mar Nova i això desincentiva la matriculació i fa dubtar sobre el seu futur.
– El divendres ens assabentem que hi havia una reunió del consell de garanties d’adjudicació i que la regidora es queda a una reunió amb l’alcalde i inspector de zona. En aquesta reunió s’informa del tancament del centre, però tot i trucar-la el dilluns per preguntar si hi havia nova informació, aquesta ho nega. Fins i tot preguntant concretament si ja havia una decisió presa sobre el tancament del centre, ens van dir que no fermament. L’endemà ens assabentem que ja han anunciat al consell escolar el tancament i apareix una carta de l’inspector dient que la decisió es prenia d’acord amb l’Ajuntament. Ens adonem que ens han mentit.
– Truquem a la regidora i justament té el mòbil apagat i no ens contesta. L’endemà resulta que ens diu que ens havia mentit i que sí que es tancaven. Demanem nosaltres convocar una reunió urgent els grups de l’oposició per parlar el tema i uns dies després demanem una reunió amb govern perquè ens donin explicacions.
– Durant aquests mesos la principal proposta de la regidoria d’ensenyament a les reunions del Consell Escolar Municipal (CEM) ha estat el simulacre de reforma horària que havien proposat externament fer a Premià, una experiència que ens farà sortir als diaris però poca aportació farà a la qualitat educativa de l’alumnat ni dels centres, i que finalment és rebutjada pel Consell perquè els centres no han vist avenços a la feina feta des de l’Ajuntament.
Tampoc s’ha convocat ni treballat propostes a cap de les comissions del CEM tot i que els membres han reclamat la seva convocatòria en diverses ocasions.
Durant tot el procés de lluita pel no tancament del centre qui ha pres la iniciativa han estat les famílies i l’oposició, en cap cas ni la regidora titular ni la resta del govern, que ni tan sols ha redactat algun dels documents que hem estat treballant per defensar l’escola ni ha demostrat cap mínima actitud de lideratge.
– Assistim a una primera reunió amb els Serveis Territorials del departament d’educació per defensar els acords comuns de no tancament del centre i de compromisos. Els presenta el Sr. Méndez i la regidora no intervé en cap moment. Només un cop per fer-nos callar quan diem que ara ja no es podrà fer un institut escola al Montserrat, perquè segons ella no tocava. Quan en realitat és un dels motius pels quals ens sembla injusta la decisió unilateral de serveis territorials.
– Veient la no resposta continuem amb la pressió i les reunions. Arran d’una reunió amb les famílies sortim amb una llista d’encàrrecs i fem una reunió amb la resta de partits per acordar futures actuacions. Aportem des de la Crida la llista d’actuacions i les assumim repartint tasques. Com és habitual a les reunions a vegades assisteixen uns regidors d’equip de govern i altres vegades d’altres, fet que dificulta el seguiment d’un tema. Passa el mateix a la ràdio on sentim diferents persones de govern (regidor Hisenda, Urbanisme, Alcalde, mai la regidora) parlant de la Mar Nova amb missatges contradictoris. Acordem la llista i qui durà a terme cada actuació: denunciar públicament que no ens estan fent cas des del departament, demanar una reunió amb la Consellera, contactes amb les forces polítiques al Parlament, entre d’altres. Acordem la llista, la donem als participants a la reunió i la reenviem per correu. Les actuacions relacionades amb peticions d’informació sobre matrícula, les reunions amb la consellera, reunions amb totes les parts implicades incloent Montserrat, mai no s’han dut a terme. Enviem mails demanant com van els acords perquè veiem que no avancen i fins i tot reunions després la regidora ens diu que no té constància d’aquests acords. No entenem com és possible que no recordi el que acordem fer.
– Altres acords els canvia pel seu compte, com quan es va decidir convocar un Consell Escolar extraordinari sobre el tema de les línies a oferir de P3 a Escola Montserrat, Sant Cristòfol i Salle i ella ho canvia per una reunió només amb direccions i representants dels grups polítics. Quan havíem demanat que hi assistís l’alcalde, famílies, mestres, etc. Òbviament les direccions diuen que elles per si soles no volen tractar aquest tema i la gent està desconcertada per la convocatòria que resulta inútil.
– Més endavant, a la reunió que aconsegueixen les famílies al Parlament on ens conviden a tots els grups, tant del municipi com els que tenen representació parlamentària. Hi assistim tots els grups menys Convergència de Premià i Nacional. Després de confirmar assistència, la regidora no es presenta a la trobada al Parlament al·ludint endarreriments en el tren, asualment té el mòbil apagat tot aquell matí. La representant de Junts per Sí del Parlament deixa clar que ella entén els motius i no representa a Convergència que tot i haver estat avisats no apareixen. El nostre desconcert és màxim, tots els grups presents acordem presentar un text de defensa comú però el grup amb major pes a la decisió no hi és present tot i que se l’esperava.
– A les següents reunions amb serveis territorials i famílies a les quals va l’equip de govern a una d’elles hi parla l’alcalde i presenta les peticions que se’ns diu serveis territorials accepta estudiar, tot i que ja veiem poca col·laboració. A la segona reunió hi assisteix només la regidora amb les famílies amb el mandat de defensar el posicionament del ple. Ens comenten famílies i ens confirma ella a la reunió posterior, que no va parlar. No va dir res per defensar els posicionaments aordats. Tenim la sort que les famílies ens han carregat d’arguments en contra de les excuses que està fent servei serveis territorials per tancar el centre, però ella no en pronuncia cap. No entenem com es pot defensar el centre sense paraules, per nosaltres és no estar a l’altura de les circumstàncies. Això sí, quan acaba la reunió es queda sola parlant amb serveis territorials però més tard ens diu que el contingut de la conversa és secret.
– A les reunions de seguiment amb els grups municipals notem que a vegades confon els conceptes que se li demana que defensi. Sempre que hem parlat de “moratòria”, hem entès una demanda per aturar-ho tot i esperar a prendre la decisió a futur, tal i com està redactat a la proposta de resolució que han fet arribar les famílies al parlament. Ella quan explica la reunió diu que moratòria és que la integració es faci en dos anys en lloc d’un. El mateix succeeix amb altres arguments i acords.
– Acordem una proposta de resolució que redactem entre alguns de nosaltres i portem al Parlament, i es demana que fem gestions perquè hi donin suport tots els grups. Tenim resposta de tots menys Convergència. Tot i preguntar-ho desconeixem quines gestions ha fet el grup de convergència Premià perquè el seu grup parlamentari hi doni suport.
– Ni l’alcalde, ni la regidora o altres membres de l’equip de govern no han fet cap manifestació pública de mutus propi per la Mar Nova: cap tuit, cap article, cap declaració a mitjans reclamant al Departament que compleixi la normativa i ens escolti, en cap de les vegades que ha anat al Parlament ha fet públic el tema Mar Nova.
– La regidora no surt a la ràdio a fer el seguiment d’aquest tema. Hem sentit parlant d’aquest tema a l’alcalde, al portaveu de convergència, al regidor d’urbanisme fins i tot! Dient coses que es contradeien entre elles o ja s’havien parlat a les reunions arribant a acords però a les seves declaracions tornaven a sembrar dubtes.
– Cansades perque totes les iniciatives sorgeixen de l’oposició, la majoria de trobades són per demanda nostra, a la darrera reunió som nosaltres qui plantegem la denúncia pública i fins i tot legal de la situació a la qual ens té sotmesos el departament d’educació, són els altres grups qui afegeixen més idees de persones a qui trucar o accions públiques a realitzar. Cap proposta surt de l’equip de govern i, fins i tot avui, encara les esperem.

 

Per tots aquests motius i d’altres creiem important un canvi en les dinàmiques de l’equip de govern respecte a ensenyament al municipi. Han demostrat ser incapaços durant l’any de prevenir el perill de pèrdua d’oferta educativa que s’anunciava, d’engegar cap actuació potent en aquesta àrea i de defensar un centre públic del nostre municipi que ara es troba en greu perill. Ens calen canvis pels reptes que tenim al davant i persones vàlides per afrontar-los. Preguem, el govern reflexioni i assumeixi les seves responsabilitats nomenant una persona nova preparada per la feina que ens espera aquest curs.

 

Text Íntegre de la moció que es presenta a hores d’ara, susceptible a canvis de la resta de grups:

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.