Crida Premianenca davant dels darrers moviments entorn de Can Sanpere

L’assemblea de Crida manté un seguiment permanent i el debat obert sobre la situació de Can Sanpere. En aquest sentit ens volem adreçar a l’opinió pública, al conjunt dels moviments socials i del teixit associatiu, als partits polítics i, singularment, a l’equip de govern municipal per aportar les següents consideracions:

1. La dimensió de l’afer de Can Sanpere ultrapassa l’àmbit institucional i amb el temps ha esdevingut un tema transcendental per al desenvolupament del conjunt de l’urbanisme i de la vida social de la nostra vila. Una mirada retrospectiva ens permet avaluar l’ampli consens social, polític i ciutadà acumulat en el transcurs de més de quinze anys de reivindicació, compromisos electorals, mobilitzacions (inclosa la seva ocupació i dinamització en els darrers quatre anys) i, significativament, en relació a la consulta ciutadana que instava al govern local a la seva expropiació. Totes aquestes iniciatives han tingut el comú denominador de la defensa d’aquest espai en base al popularitzat concepte de “Can Sanpere 100% públic”.

2. Creiem imprescindible que la plataforma Can Sanpere 100% tingui el reconeixement que correspon des de l’ajuntament i particularment des del govern local. Com a grups polítics municipals tenim la responsabilitat d’escoltar la ciutadania, per tant no ens sembla lícit decidir sobre Can Sanpere sense tenir present el moviment que ha articulat aquesta reivindicació i que ha contribuit a situar-la en el cor de l’agenda municipal, política, social, associativa i, també, més enllà del propi municipi.

3. Aquests dies entrem en el que podríem considerar com la fase decisiva de cara l’esdevenidor de Can Sanpere. Es fa del tot necessari obrir negociacions en totes direccions, més enllà de l’àmbit dels partits polítics amb representació a l’ajuntament. Amb la plataforma però també amb la resta de teixit associatiu. Amb voluntat de promoure un veritable procés de participació popular, des de Crida Premianenca volem aportar algunes consideracions en forma de criteris generals que haurien de formar part de la resolució del cas Can Sanpere:

a) Els debats sobre el POUM relacionats amb Can Sanpere han de comptar amb la veu de la societat civil organitzada entorn d’aquesta situació.

b) Mantenim la idea -que sempre ha gaudit del major consens social i polític- del 100% públic. En aquest sentit reiterem les línies mestres d’una combinació de zona verda, serveis comunitaris, patrimoni històric (BCIL) i reconeixement de l’experiència autogestionada actual, com a horitzó regulador del potencial que acull el recinte.

c) En la perspectiva de la reforma del POUM, considerem important:

– El lloc a on hauran d’anar els equipaments. La reserva d’aquests espais -destinats a la comunitat- no hauria de contemplar una ubicació correlativa a les instal·lacions privades de l’Escola Assís.

– Que la denominada ‘bufanda’, o figura urbanística consistent en complementar l’edifici de pisos que voreja el recinte des de la part superior (Granvia), es podria acceptar sempre i quan aquesta intervenció estigui destinada als equipaments públics que es decideixin en el debat públic pertinent.

– Que es contempli la possibilitat que l’espai afectat per la declaració de BCIL tingui la consideració d’ateneu amb gestió comunitària on hi tinguin cabuda totes les entitats del poble sense excepció, sempre que així ho ratifiqui la ciutadania en el procés participatiu que s’ha de realitzar per a la definició dels usos de Can Sanpere (valorant les experiències de dinamització que es viuen en els darrers quatre anys i tenint a consideració casos similars que han reeixit en altres indrets amb corresponsabilització institucional efectiva).

– Que les consideracions aportades, afegint la zona verda i els diversos usos públics d’aquest recinte, siguin avaluades, compartides i contrastades en el marc d’un procés participació públic que permeti visualitzar els diversos actors d’aquest objectiu i les seves propostes en relació a cada un dels temes i al seu conjunt.

One thought on “Crida Premianenca davant dels darrers moviments entorn de Can Sanpere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.