Denunciem que la urbanització de la Cisa i Can Nolla comportarà major risc d’inundacions a Premià de Mar

Creiem necessari que l’ajuntament demani la paralització del projecte mentre no tinguem la seguretat que no patirem un augment en les inundacions, sobretot a la zona de Can Pou, on els desperfectes sobre les infraestructures produïdes pels aiguats periòdics són freqüents.

Al paratge de la Cisa s’hi estan construint 90 xalets de luxe i ja n’hi ha projectats 300 més que es pretenen edificar dins el pla parcial de Can Nolla, l’espai que resta entra l’ermita i la carretera de Vilassar. Per si sol això representa una brutal agressió al territori, l’enriquiment privat en el marc de la nova bombolla immobiliària a costa de destruir un dels pocs indrets naturals que espongen els pobles del baix Maresme, amb un valor històric i simbòlic difícil de calcular. Només per aquest motiu creiem que és necessari indignar-se, denunciar-ho i donar suport a la Plataforma la Cisa per a Tothom també des del nostre municipi.

Ara bé, en el cas de Premià de Mar s’hi afegeix l’efecte que la urbanització pot tenir en l’augment del risc d’inundació, agreujat pels forts pendents. És evident que els cabals de les aigües de pluja augmentaran amb la nova impermeabilització de la superfície ocupada per habitatges, vials i altres infraestructures. El terreny boscós absorbeix, mentre que l’asfalt i el ciment fan còrrer l’aigua cap avall. És un fet que ja preocupava l’any 2000, quan hi va haver el primer intent d’urbanitzar la Cisa. Aleshores es va aprovar una moció a Premià de Mar denunciant el risc que corríem, cosa que sembla oblidada per alguns partits.

A tot això s’hi suma l’actual precarietat de la xarxa de desguàs de pluvials soterrats (de difícil manteniment) dels torrents de Santa Anna, Riereta i Amell fins a la desembocadura a la platja de Premia, que requereix anualment d’intervencions amb maquinària per destapar el desguàs (la Plataforma Preservem el Litoral va aturar aquest estiu un intent de dragatge). La precarietat i dificultat de manteniment també s’agreuja per la poca capacitat del clavegueram que sovint incorpora aigües pluvials.

Tots aquests fets constatables no es recullen en cap informe del projecte de la Cisa  perquè, com hem exposat, no es té en compte la inundabilitat aigües avall de la nova urbanització (només n’existeix un de l’ACA de 2004 que no fa cap esment a Premià de Mar). Alhora dos fets agreugen els escenaris: el canvi climàtic, amb la perspectiva de l’augment de la virulència dels aiguats, la seva freqüència i intensitat, i l’increment de riscos de desbordament a causa de les dificultats de desguàs a la desembocadura del torrent Amell que es produeix  per l’augment progressiu del nivell de les aigües del mar i per l’efecte barrera dels sorrals acumulats a ponent del port.

Per això Crida Premianenca va portar al ple de maig un pregunta al govern que demanava si s’havia sol·licitat informació tècnica pertinent o s’havia encarregat la seva elaboració. La resposta va ser que no es disposa de cap informació tècnica específica, i per tant creiem necessari que l’ajuntament de Premià de Mar demani la paralització del projecte mentre no tinguem la seguretat que no patirem un augment en les inundacions sobretot a la zona de Can Pou, on els desperfectes sobre les infraestructures produïdes pels aiguats periòdics són freqüents i comporten  reparacions  infraestructurals amb diners públics.

 

▶️Crida Premianenca porta al ple de Premià de Mar l’afer de la urbanització a la Cisa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.