Discurs 11 de setembre

Bon dia a totes.
Un any més, un altre 11 de setembre.Venim d’un clam que fa anys que dura, la mobilització popular d’un poble que lluita per constuir una República des de baix. Una mobilització que ha estat protagonitzada per amplis sectors de les classes populars, per moviments socials i associatius que han trobat en la lluita per la República la clau per esquerdar el relat obsolet de la transició. 

Hem desbordat el marc de l’autonomisme i la indisolublitat d’Espanya. Allò de que “España es una” no ens ho hem cregut mai, serem el que els pobles volguem ser. Tampoc ens convencen les propostes de plurinacionalitat només de façana que des d’algun sectors de la política ens arriben: com si el reclam del poble de Catalunya fos un simple canvi de nom de les autonomies. 
No ho han entès. No ens venem la nostra sobirania política, la volem plena, per això demanem un procés constituent no subordinat a cap majoria parlamentària a l’Estat, això és precisament el dret a l’autodeterminació. A Premià tenim un consistori que aplega un ampli espectre de forces polítiques, de dreta a esquerra, partidaris i detractors d’aquest procés. Denunciem sense reserves el paper que juguen els partits, els regidors i les regidores, de l’entorn espanyolista i demofòbic. Som conscients de quin és el monotema del PP i de C’s. Però som testimonis, també, de la responsabilitat del partit socialista en l’atac a la llibertat d’expressió que representa reprimir les tasques d’organització del referèndum, i ens entristeix veure que ja no en queda res d’aquell PSC que a finals dels 70 defensava el dret a l’autodeterminació de Catalunya. No ho acceptarem.
No substituirem la nació espanyola per un nacionalisme català essencialista, per això apostem per una república mestissa, antiracista, antifeixista i internacionalista. Des d’aquesta riba del Mediterrani, ens solidaritzem amb tots els pobles oprimits del món, i també amb aquells esclafats per la violència i la bota tirànica de l’imperialisme que exerceixen institucions com la Troika o l’OTAN, que no ens representen. Perquè sóm terra d’acollida i no farem distincions entre aquells que fugen de la guerra i els que fugen de la fam.
La gent humil, la que hem patit l’emergència social dels últims temps, volem la independència per canviar-ho tot. El procés constituent ha de ser patrimoni de la gent treballadora d’aquest país, ha de servir per tornar el poder a la ciutadania, i per exercir la democràcia des de la base. Pa, treball i llibertat, un reclam de fa 100 anys que encara ara és vigent. Posem al centre la necessitat de recuperar sobiranies que hem perdut amb la crisi: sanitat i educació públiques i de qualitat, habitatge, treball digne i no explotador, feminisme, ecologisme, i una aposta per la ciència, la tecnologia, l’art i la cultura com a eines de progrés. Perquè la llibertat del nostre poble no estarà al servei de les classes dominants, tot allò que ens ha estat pres durant aquests anys ho recuperarem, perquè ja és hora de replantejar les relacions de poder, econòmiques i socials.
I és que la construcció de la República, una nova institucionalitat, xoca de front amb l’Estat demofòbic, de la corrupció i la mordassa. Front als ilustres ministres de Madrid i la caverna, front al TC i al seu discurs de la por, ens trobaran dempeus, impugnant amb les urnes el règim del 78.  Perquè arribats a aquest punt, la nostra dignitat com a poble passa per desobeïr des de les institucions i la societat civil les seves lleis injustes que ens mantenen oprimits. El dia 1, un poble alegre i combatiu farà possible, des de la legitimitat democràtica, un referèndum amb totes les garanties.
Perquè ara sí, ara és l’hora de ser sobirans i de decidir el nostre futur. Estem preparats per exercir el nostre dret legítim a l’autodeterminació i estem ilusionats per articular un projecte comú i compartit que millori les nostres vides. 670 ajuntaments ja han donat el seu suport al referèndum, 26.000 voluntaris inscrits que desobeeixen les amenaces repressives directes de l’Estat, 77.000 ja han cosignat la convocatòria, 400.000 inscrits a la Diada. Amb tots ells, des de Crida us emplacem des d’avui a participar massivament del Referèndum, tant si esteu pel sí com si sou partidaris del no, i a partir de l’endemà us encoratgem a defensar-ne el resultat, perquè ara toca prendre partit.
Ens veiem l’1 d’octubre. Salut i república!
Visca la terra!
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.