Crida Premianenca proposa impulsar un projecte de masoveria urbana a Premià de Mar, una forma d’omplir de vida els habitatges buits.

La masoveria urbana és un contracte semblant al lloguer, però en aquest cas els propietaris de l’habitatge en cedeixen l’ús a canvi de les obres de rehabilitació i manteniment.

Es tracta d’una de les actuacions possibles per evitar la desocupació permanent dels habitatges i incentivar la rehabilitació dels que estiguin en mal estat. A més a més, els pisos o cases cedits en règim de masoveria urbana són destinats a polítiques socials i permet garantir el dret a l’habitatge a col·lectius especialment vulnerables.

És una mesura que s’està impulsant a municipis del nostre entorn com Vilassar de Dalt o Sabadell, per altra banda, la Diputació de Barcelona ha elaborat una guia sobre la matèria i existeixen cooperatives especialitzades com Sostre Cívic.

Avui en dia ens troben en un context socioeconòmic molt dur en què cada cop hi ha més casos d’emergència habitacional i sovint les administracions es veuen incapacitades per donar-hi resposta amb els mecanismes habituals, en el cas de Premià de Mar per la inexistència d’un parc públic d’habitatge. Això és especialment greu en l’actual context de bombolla del preu de l’habitatge de lloguer. Entre el 2014 i el tercer trimestre de 2017 el preu mitjà del lloguer a Premià de Mar ha augmentat un 23,7 %, cosa que directament expulsa molts veïns de la nostra vila. Mentrestant centenars d’habitatges són buits a la nostra ciutat (1.065 segons l’últim cens de l’IDESCAT).

Amb aquest projecte Crida es proposa oferir garanties que animin als propietaris d’habitatges desocupats a cedir-ne l’ús amb diversos objectius:

  • Garantir l’accés a l’habitatge, com a un dret bàsic, a col·lectius especialment vulnerables (joves, persones desocupades, famílies desnonades, etc.)

  • Rejovenir aquells espais del poble degradats per la presència de cases desocupades que generen sensació d’abandó, acumulació de brutícia i presenten diversos riscos: deteriorament d’estructures, despreniments, incendis, plagues, etc.

  • Poder realitzar polítiques públiques d’habitatge sense haver de construir noves cases en un poble com Premià de Mar on aquesta possibilitat és escassa.

Per tirar endavant la iniciativa, Crida Premianenca ha presentat una moció de caràcter resolutiu (competència municipal i d’obligat compliment) amb la finalitat de crear un registre d’habitatge desocupats de forma permanent, donar facilitats i garanties als propietaris gràcies a l’aval i mediació de l’ajuntament, establir criteris socials per assignar els habitatges i assegurar una bona difusió del projecte. Actualment la moció es troba en fase d’estudi tècnic.

(Font: celobert)

Un pla de xoc pel dret a l’habitatge

Aquesta mesura s’inclou dins el pla de xoc davant l’emergència habitacional i la bombolla de preus que Crida Premianenca va proposar al govern en el marc de la negociació de pressupostos i que no va ser acceptat. Malgrat això, seguim treballant diverses mesures, com hem fet durant tota la legislatura, amb l’objectiu de proposar-les al ple i cercar consens polític per a tirar-les endavant.

El pla proposat per Crida inclou:

  • Impulsar una oficina municipal permanent d’habitatge.

  • Crear un cens d’habitatges buits per engegar actuacions per la seva mobilització (garantir les condicions de lloguer, executar l’ordenança municipal que preveu un augment de la quota de l’IBI als habitatges buits, sancionar els habitatges buits en mans de grans tenidors, etc.)

  • Mobilització i activació del mercat del lloguer a Premià: creació de borsa de lloguer efectiva amb incentius per a propietaris com ajuts a la rehabilitació o garanties pel pagament dels lloguers.

  • Desenvolupar la moció aprovada per la limitació i regulació dels pisos turístics, i oferir la incorporació dels que no tenen llicència a una borsa de lloguer social.

  • Activar una línia dajuts al lloguer prioritzant l’emancipació dels joves i les persones en risc exclusió social.

  • Impuls models alternatius a la compra-venda dins del mercat (masoveria urbana, habitatge en cessió d’ús, etc.)

  • Exercir el dret de tempteig de l’Ajuntament en la subhasta d’habitatges per tal de crear un parc públic de lloguer.

One thought on “Crida Premianenca proposa impulsar un projecte de masoveria urbana a Premià de Mar, una forma d’omplir de vida els habitatges buits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.