La història serà feminista o no serà. Aquest 8M recuperem les històries de les dones premianenques.

No ens volem quedar de braços creuats mentre altres escriuen la història per això hem engegat un nou projecte al qual li volem donar continuïtat aquest any per reconèixer les històries de dones premianenques que han construït part de la història del nostre poble.

Per això hem estat fent recerca d’històries i imatges, agraïm a les dones que ens han explicat els seus records i a l’arxiu Gómez-Fontanills, i hem generat aquesta primera acció amb forma de recull de postals.

Amb aquestes volem donar a conèixer i posar en valor a algunes dones que, sovint oblidades, han marcat el transcurs de la història del nostre poble. Sabíeu que a Premià va haver persones com la Myriam Peix que van intentar portar els ideals republicans mantenint-se durant el franquisme i treballar per una tercera República? Que va haver dones com la Paquita Jolis mestra anarquista i maquis a Premià? Com la Maria Tió que formava joves al seu taller de modistes? Com les primeres dones de les fàbriques  que havien de patir una doble jornada laboral i a casa? i entre aquestes moltes més que us animem a descobrir amb diferents publicacions cada dia amb aquest projecte!

Les hem anomenat il·lustres, però ho diem sense pretensions, ja que la història es construeix de totes les accions, grans i petites, des de molts àmbits, no només des d’allò professional o públic sovint més visible, sinó també des de les cures, des de les tasques invisibles, des de les dones que han donat suport a la vida i a la comunitat. Per això hem destacat figures de tot tipus que han estat rellevants des d’allò quotidià o anònim. Reivindiquem la nostra història, aquella que ha tingut nom de dona i sovint ha estat silenciada; la que volem posar en el lloc que li ha estat negat. Perquè totes som il·lustres, totes tenim i fem història.

“La història d’una comunitat és el conjunt de microhistòries que formen el seu estrat humà.”

Perquè la història serà feminista o no serà. I sabem que el millor homenatge és continuar la lluita, com la continuiem avui amb aquesta jornada de vaga feminista.

Cada dia anirem publicant noves postals a Instagram i Facebook i les repartirem en versió impresa. Però aquesta és una col·lecció incompleta, encara falten moltes dones, moltes vides. Per això, la nostra intenció és seguir fent créixer el projecte, si vols compartir més històries pots fer servir #GransPremianenques per fer-la créixer.

Aquest mes presentarem una proposta perquè aquesta tasca es continuï des de l’Ajuntament amb la taula de gènere, els espais de gent gran i educació i es faci créixer el projecte de cara al proper 8 de Març poder descobrir més històries i posar en valor també a les dones que ara tenim al nostre poble i fan una gran tasca. Amb una perspectiva comunitària i educativa, amb la qual volem comptar amb diferents actors.

Seguim construint la història i la construirem feminista!

Anirem penjant noves postals al nou compte de Instagram @CridaPremianenca Segueix-lo!

També les pots veure totes a Facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1625678274183768.1073741835.107417389343205&type=1&l=195630441b

 

One thought on “La història serà feminista o no serà. Aquest 8M recuperem les històries de les dones premianenques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.