Per un Premià cooperatiu i amb ocupació de qualitat, Crida Premianenca aposta per impulsar l’Economia Social i Solidària

Com la política, l’economia no és un camp neutre, i sinó ens la fem, ens la fan. De fet, durant els darrers anys hem pogut viure una especial regressió en matèria de drets laborals amb l’excusa de millorar els indicadors macroeconòmics: precarització via reformes laborals, baixada del poder adquisitiu dels salaris, augments dels beneficis per als grans accionistes, etc.

Tots aquests atacs al drets laborals i econòmics es poden revertir des d’instàncies superiors però, el que és important és que tots i totes podem impugnar aquest ordre de les coses des del nostre dia a dia, des del nostre lloc de treball i, també, des del nostre municipi. Des dels municipis hem de construir i recuperar sobirania econòmica i productiva. L’ajuntament, doncs, ha d’apostar per revertir les dinàmiques precaritzadores del sistema econòmic i apostar per generar noves formes d’economia, d’emprenedoria social i de consum.

És per aquest motiu que Crida Premianenca porta al ple d’aquest mes l’aprovació d’una moció per a l’impuls de l’Economia Social i Solidària a Premià de Mar (llegiu moció).

L’Economia Social i Solidària (ESS) no és una alternativa utòpica, és una realitat que ocupa desenes de milers de persones al nostre país i que demostra que una altra manera de fer les coses ja és possible, també en l’àmbit empresarial i del consum. A Premià de Mar, de fet, tenim la sort de tenir des de fa anys experiències d’ESS, amb cooperatives de consum, del sector industrial, alimentari, entre d’altres.

L’Economia Social i Solidària és una economia que posa al centre les persones i no pas el capital; el treball i no el repartiment de dividends entre accionistes; la gestió democràtica de l’empresa enlloc de les direccions autoritàries; la cooperació i compromís amb la comunitat per sobre de la competició… Cooperatives, Societat Laborals i altres entitats demostren que es pot fer economia social en tots els sectors: tenim cooperatives tecnològiques, de consum ecològic, de finances ètiques i en el sector industrial i agrari, per citar-ne només alguns exemples (trobareu exemples de cooperatives de tots els sectors al web de la Federació de Cooperatives de Treball).

En la moció que presentem, proposem la creació d’una Taula Local per a l’Economia Social de Premià de Mar, des d’on dissenyar i aplicar polítiques públiques per afavorir la creació d’organitzacions de l’Economia Social al nostre municipi. Cal fer difusió d’aquest model econòmic, que està demostrat que genera ocupació de més qualitat, resistent a les crisis i que fa un retorn social a la comunitat molt elevat. La Taula per a l’Economia Social també pot impulsar la transició dels subministraments de l’Ajuntament (electricitat, finaces i assegurances ètiques, programari informàtic, etc.) cap a opcions de l’economia social.

El present i el futur és cooperar i no pas competir. Altres municipis i administracions públiques ho tenen clar, i per això volem que Premià de Mar participi de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme (entitat que agrupa els principals actors de l’economia social de la comarca) per impulsar l’economia social i difondre-la també al nostre municipi.

Tot plegat ha de ser un pas per tenir un Premià viu, productiu i que no caigui en la anestesia de la ciutat dormitori. I per acabar fent una mica de memòria, cal recordar que des de les acaballes del segle XIX els premianencs i premianenques es van començar a organitzar per millorar les seves condicions de vida en cooperatives de consum (com la Cooperativa La Unió, al Carrer Sant Pau) o en mutualitats per tenir assegurades pensions per malaltia o vellesa (com l’Amistat Obrera). Ara tenim l’oportunitat de retre homenatge a aquelles persones pioneres i de seguir treballant per construir des de la nostra vila una economia més justa i sostenible.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.