Codi ètic o maquillatge de la vella política?

Crida Premianenca va presentat al ple de març de 2016 una moció per a l’adopció d’un codi ètic municipal, transversal a tots els grups polítics, com a eina de transparència útil per visibilitzar la cohesió del consistori a favor de l’exemplaritat dels càrrecs electes en l’exercici de les seves funcions.  La proposta recollia la limitació de mandats (8anys), la limitació de sous dels càrrecs electes, que els partits no s’endeutessin amb els bancs i que no es pogués acumular càrrecs, entre d’altres. Va ser rebutjada amb els vots contraris de l’equip de govern de PSC i CIU (ara PDCaT) i PP. 

L’actual alcalde, aleshores primer tinent d’alcalde i regidor d’hisenda, va fer les següents afirmacions: Necessitem a Premià de Mar regenerar-nos democràticament? Que estem a una dictadura bananera o quelcom semblant?” […] “perquè hem de limitar els mandats? És una decisió personal. Si demanem que una persona deixi la seva feina al cap de 8 anys a la política i ha de fotre el camp l’enviem a l’atur” […] “qui es presentarà a un càrrec municipal amb aquestes limitacions?” […] “dedicació exclusiva amb aquestes condicions econòmiques no sé si trobarem moltes persones que acceptin aquestes circumstàncies”. […] “Ara resulta que si s’acumulen càrrecs s’ha de renunciar al sou d’algun d’ells, per què?!”  Miquel Àngel Méndez, 16-3-2016

Com a resposta, aquest any el govern ha impulsat la creació d’un codi ètic municipal que al nostre entendre no qüestiona les velles formes de fer política i es limita a recollir i repetir el que ja recullen lleis superiors. Per a nosaltres es tracta d’un nou exercici de propaganda del govern: com a prova, el text no contempla ni la limitació de sous ni la limitació de càrrecs, i recull una limitació de mandats de 8 anys mentre que l’actual alcalde en fa 12 que és càrrec electe i pretén estar-hi 4 anys més, fins als 16.  Quina credibilitat té un codi ètic que el govern que l’impulsa ja incompleix d’entrada? Per això des de Crida diem que no volem participar d’una operació de maquillatge i que un veritable codi ètic ha de canviar les formes de fer política i exercir el poder.

Seguim defensant les següents mesures del nostre Codi Ètic:

Regeneració democràtica. Les persones que ocupin càrrecs electes de la Crida tenen limitat el seu càrrec a dos mandats (8 anys): apostem per combatre la política personalista tradicional, que cerca sempre la presència de líders i l’encadenament de càrrecs.

Sense sous d’escàndol. Limitarem els sous de les persones amb càrrecs electes i de confiança a 3 vegades el Salari Mínim Interprofessional. Actualment les persones representants de la Crida (a l’oposició) tenen limitat el sou a 400€ mensuals.

Sense acumular càrrecs. Les persones que ocupin càrrecs electes no podran compatibilitzar la seva tasca amb altres càrrecs polítics remunerats, excepte en els casos en els quals és necessari ocupar-ne un per ostentar l’altre. En aquest darrer cas, renunciar a un dels dos salaris.

Decidim entre tots i totes. L’acció política de les persones en càrrecs electes resta a disposició de l’assemblea, que és sobirana, democràtica, horitzontal i oberta a la participació de la ciutadania.

Ajuntament amb portes de vidre. Impulsem mecanismes per tal d’informar a la ciutadania periòdicament de les qüestions relatives al ple municipal. Defensem la publicació d’agenda de l’alcalde, així com dels regidors i regidores del govern, amb les activitats que aquests realitzen en l’exercici de les seves funcions públiques.

Participació. Ens comprometem amb la participació ciutadana fomentant eines democràtiques per tal d’abordar el model de poble que volem.

Sense bancs. No endeutar-se amb les entitats bancàries, per mantenir la independència política respecte als grups financers. Tots els nostres fons econòmics són gestionats mitjançant entitats d’economia social, solidària o cooperatives de crèdit.

Foment de la lluita popular. Destinarem una part dels ingressos a promoure projectes que fomentin l’autoorganització i l’apoderament popular.

One thought on “Codi ètic o maquillatge de la vella política?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.