Garantim el dret a vot de les persones migrades! Informa’t sobre els teus drets polítics a les eleccions municipals!

 

Ens afegim a la campanya iniciada des de l’esquerra independentista i SOS Racisme per uns #MunicipisAntirracistes i volem donar a conèixer informació i dades per garantir el dret a vot de les màximes persones possibles i denunciar les situacions de vulneració d’aquests drets polítics.

Segons dades de SOS Racisme Catalunya de l’any 2017 al voltant d’un 15% de la població de Catalunya no pot votar per manca d’una situació administrativa que li permeti – papers de ciutadania -, xifra que pot pujar fins al 30% en determinats municipis. Aquesta manca de drets polítics és una mostra clara de racisme institucional sense cap més justificació que una llei d’estrangeria amb un rerefons racista i xenòfob que emana a la resta de lleis de participació política, com la llei electoral.

En aquest mateix sentit, us fem arribar les condicions que permetrien votar a les eleccions municipals algunes persones que no tinguin la nacionalitat però que compleixin alguns requisits molt concrets i determinats. El període d’inscriure’s al cens electoral per a poder votar va començar el dia 1 de desembre i s’allarga fins al 15 de gener. Som conscients que aquesta acció no suposa cap avenç en matèria de drets – és complir la llei -, però donada l’escletxa que existeix sovint no es coneix i la complexitat dels circuits per a les persones estrangeres, pensem que és important difondre la informació i la ruta per a poder exercir el dret a vot  del grup de persones que compleixin els requisits.

Perquè els residents estrangers puguin votar en les municipals del pròxim 26 de maig han d’estar inscrits al cens electoral.

Es pot tramitar a l’Ajuntament o a fins al 15 de gener, o 30 de gener només per originaris de la UE.

 

a) Per a les persones provinents d’un país de fora de la UE i per a poder votar a les eleccions municipals cal:

 • Tenir com a mínim 18 anys el dia de les eleccions.
 • Tenir almenys 18 anys el dia de les eleccions.
 • Tenir la ciutadania d’un dels següents països amb acords de reciprocitat per a les eleccions municipals: Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú i Trinitat i Tobago.
 • Estar empadronat/da a la ciutat o poble on vols votar.
 • Haver residit durant 5 o més anys a Espanya de manera continuada i legal el dia de la sol·licitud (3 anys o més el dia de la votació, per als nacionals de Noruega). Si no es té una tarjeta resident que ho acrediti, cal un certificat de residència legal continuada de més de 5 anys expedit per una Comissaria de Policia.
 • Tenir la targeta d’identitat d’estranger en vigor  (Menys per als ciutadans de Noruega i Islàndia, que també poden presentar un document d’identitat o passaport en vigor).

b) Per a les persones provinents d’un país de la UE i poder votar a les eleccions municipals i europees cal:

 • Disposar de la nacionalitat.
 • Estar empadronat/da a la ciutat o poble on es vulgui votar.
 • Tenir un document d’identitat.

 

CAL ESTAR INSCRIT AL CENS! Com inscriure’s?

Si s’ha rebut la carta de l’oficina del cens electoral amb l’imprès de la sol·licitud, cal:

 • Complimentar-lo i enviar-lo per correu postal sense necessitat de franqueig.Sol·licitar la inscripció de forma telemàtica, accedint a https://sede.ine.gob.es amb certificat digital, o bé amb el Número d’Identitat d’Estranger i la Clau de Tramitació Telemàtica inclosa a l’imprès.

Si no s’ha rebut la carta de l’oficina del cens electoral, cal:

 • Sol·licitar la inscripció de forma telemàtica, accedint a https://sede.ine.gob.es amb certificat digital. Demanar hora per fer la inscripció l’oficina d’atenció a la ciutadania del poble o ciutat on es vulgui votar.

Per a les persones provinents d’un país de fora de la UE cal un certificat de residència legal continuada de més de 5 anys expedit per una Comissaria de Policia (3 anys per als ciutadans de Noruega) i la targeta d’identitat d’estranger (menys per als ciutadans de Noruega i Islàndia, que també poden presentar un document d’identitat o passaport).

Si teniu algun dubte us podeu adreçar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà a la Pl. de l’Ajuntament o al 012 (telèfon atenció Generalitat). També restarem en contacte per donar suport a totes aquelles persones que vulguin exercir els seus drets i no els sigui possible o els calgui suport per fer-ho.

Seguim treballant perquè el dret a vot estigui garantit a totes! Ens queda molta feina, i des de molts llocs, carrer i institució per construir municipis antirracistes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.