Crònica: conjugant feminisme, cooperativisme i anticapitalisme des del municipi

En el marc de les iniciatives que Crida Premianenca dedica a l’elaboració programàtica municipalista, el passat dijous 7 de març tingué lloc a l’Ateneu Eixam una sessió formativa i de debat entorn dels lligams entre el cooperativisme, el feminisme, l’anticapitalisme i el marc municipal. En aquesta ocasió varem comptar amb la participació de l’Ivan Miró, un dels referents del cooperativisme i dels moviments socials alternatius de Barcelona, que ens va oferir una perspectiva entre històrica i topogràfica del passat i el present del cooperativisme a Catalunya. El ponent va destacar el fil històric i la geografia canviant del cooperativisme a escala catalana. Prèviament la regidora Brenda Bär ens va fer una retrospectiva de les experiències cooperatives a nivell local i del present del que podem anomenar com la xarxa emergent de l’economia social i del comunitarisme a escala premianenca.
Tornant a la intervenció de l’Ivan Miró, és de destacar la insistència en el caràcter determinant de les iniciatives d’autoorganització, autogestió i cooperació aplicades en les diverses escales. Aquestes activitats conformen un ‘tot’ en la construcció d’un relat i d’una realitat alternativa davant del sistema dominant de producció, distribució, consum, comunicació i (des)organització social. Les pràctiques cooperativistes ens mostren un camí pragmàtic de veritable impuls d’una societat en paral·lel a la que marca la tendència general, la qual cosa posa de manifest que no cal esperar esdeveniments futurs o “dies senyalats” per fer possible des d’ara un moviment que desencadeni canvis a petita i mitjana escala i en la proximitat local.

La Teresa Navarro ens va aportar una reflexió i un seguit de formulacions i alternatives en el camp dels temes de gènere, davant del patriarcat, les cures i els rols de gènere,  valorant l’impacte d’aquests en la vida quodidiana i en l’àmbit local.  Coincidint amb la setmana d’actes relacionats amb el dia internacional de la dona treballadora, Teresa Navarro va incidir en els lligams entre patriarcat i capitalisme per concloure que la lluita feminista és indestriable de la lluita anticapitalista i que no ni ha lluita anticapitalista sense que el feminisme estigui en en el mateix combat per totes les emancipacions.

Teresa Navarro i Ivan Miró a l’Ateneu Eixam durant la trobada sobre economia cooperativa i feminista als municipis

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.