14 d’abril: a Premià, fer més Crida és fer República

Enguany torna el 14 d’abril. Aquesta data ens recorda l’adveniment de la República i ens emplaça a fer del republicanisme una pràctica política basada en la defensa del bé comú, de la democràcia radical i de l’exercici diari de les sobiranies. El republicanisme que defensem té un caràcter marcadament internacionalista. És el republicanisme dels pobles, el republicanisme de la fraternitat i la solidaritat entre països i un element determinant del que entenem que ha de ser l’exercici del dret a l’autodeterminació.

Des de Premià de Mar volem incidir en el paper fonamental dels municipis com a instàncies de proximitat que han d’estar al servei de l’ideal republicà. L’ajuntament ha d’actuar d’acord amb uns valors emancipadors de justícia social, equitat, diversitat i desenvolupament de la comunitat. En el context actual la defensa de l’autodeterminació, de la república i de la democràcia plena, esdevenen factors irrenunciables de l’acció política i dels anhels de poder popular.

Celebrem el dia 14 d’abril com una data que forma part del memorial democràtic, de l’antifeixisme i de la lluita per les llibertats. Més enllà dels rituals commemoratius, però, cal establir una pràctica política que faci d’enllaç entre el passat històric i la república que vindrà. El règim del 78 és el fruit d’una transacció entre una part de la oposició democràtica i el vell règim franquista. El preu que hem hagut de pagar per aquell procés el tenim davant nostre cada dia i el constatem amb l’omnipresència dels poders judicials, económics i fàctics hereus del passat i, d’una manera significativa, davant de la demofòbia aplicada contra les reivindicacions democràtiques del poble català, aixó com la persecució de les expressions de dissidència cultural, social i política.

El 14 d’abril d’enguany torna a ser una dia més de la lluita antirepressiva, de la lluita per la llibertat dels presos i exiliats polítics, per l’abolició de la “causa general” i favotablre a la implementació d’una república catalana solidària amb tots els pobles sotmesos a l’estat. És una data de referència en el marc de la lluita per la sobirania popular i la justícia social.

Més Crida, doncs, també vol dir més República, des de baix, des dels ajuntaments. Creant poder popular.

One thought on “14 d’abril: a Premià, fer més Crida és fer República

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.