A pocs dies de la constitució del nou Ajuntament, el govern en funcions obre la veda a nous pisos turístics a Premià de Mar

Després d’un any de moratòria en la concessió de noves llicències la inacció i deixadesa del govern en funcions han permès recentment l’obertura de nous habitatges turístics tot i no tenir enllestida la seva regulació.

La problemàtica dels pisos turístics és complexa i ja fa anys que s’esten a ciutats de l’àrea metropolitana més enllà de Barcelona, contribuint com un factor més a l’escassetat d’habitatge de lloguer assequible i a dinàmiques especulatives en el mercat immobiliari. També a Premià de Mar hem vist el creixement de multitud d’habitatges turístics, molts d’ells sense llicència, i cal una regulació clara del sector. És per aquest motiu que a proposta de Crida Premianenca i ERC, el ple de juliol de 2017 va aprovar una moció que demanava crear una regulació per als habitatges d’ús turístics (HUT). Entre d’altres propostes, es plantejava que els propietaris de pisos turístics il·legals poguessin cedir com a pisos socials aquests habitatges a l’Ajuntament a canvi d’una minoració de les sancions. Un altres dels acords clau de la moció era establir una moratòria i no concedir més llicències per a nous pisos turístics fins a no tenir aquesta regulació enllestida.

En el seu moment Crida Premianenca ja va denunciar la inacció del govern que, tot i tenir la moció aprovada, no va activa la moratòria fins a un any després, el juny de 2018. Per aplicar aquesta moratòria el govern només calia que fes una reunió de la Junta de Govern i posés el tema a l’ordre del dia. Aquest senzill gest va tenir un endarreriment d’11 mesos que va provocar que, en el lapse de temps entre l’aprovació de la moció i l’activació de la moratòria, els parc de pisos turístics a Premià de Mar creixès en un 70%.

Un any després de l’aplicació de la moratòria no tenim encara la regulació que demanava la moció i el Consell Comarcal anuncia que no en disposarà d’un marc legal comú fins d’aquí un any. Tanmateix, el govern en funcions ha demostrat un cop més la seva inacció envers aquesta qüestió i, sense tenir les ordenances sobre els pisos turístics preparades ha deixat caure la moratòria, obrint la porta a la proliferació de nous establiments d’aquest tipus.

Des de Crida Premianenca hem demanat al resposable de territori i urbanisme del govern en funcions de Premià de Mar que restableixi la moratòria fins que el Consell Comarcal tingui preparat un marc regulatori per a tot el Maresme. Això evitaria una onada de noves llicències en aquestes setmanes d’impàs. Malauradament, la resposta del govern és que no es farà cap actuació i es deixarà fer. Davant aquesta resposta, denunciem la deixadesa del govern, l’incompliment de la moció acordada a ple i , en definitiva, la inacció per regular aquesta problemàtica i els problemes especulatius i socials que genera i que impactaran en l’accés a l’habitatge al nostre municipi.

A Crida creiem que aquesta situació és un exemple més de la nul·la sensibilitat social del govern sortint i de la necessitat d’una renovació al front de la institució premianenca.

One thought on “A pocs dies de la constitució del nou Ajuntament, el govern en funcions obre la veda a nous pisos turístics a Premià de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.