Discurs de Crida Premianenca al ple de constitució del nou Ajuntament, 15/06/2019

*Transcripció dels discurs pronunciat al ple d’inici del mandat 2019-2023.

Benvolgudes premianenques i premianencs,

D’entrada, el nou grup municipal de Crida Premianenca felicita i dóna la benvinguda a tots els nous regidors i regidores del consistori. Esperant poder realitzar una tasca compartida que dignifiqui la vida dels nostres veïns i veïnes.

Dit això, em disposo a fer un dels discursos segurament més complexos dels que fins ara hem hagut d’entomar com a grup municipal. I convindreu amb mi que és així perquè fins fa ben poc, qüestió de minuts, no sabíem amb certesa qui seria escollit batlle de la nostra població. Per tant, és necessari i de justícia intentar aclarir a la ciutadania com hem arribat fins aquí.

Les eleccions del 26 de maig han situatCrida Premianenca com a tercera força política del municipi amb tres regidors, la Paquita, en Sebas i jo mateix, gràcies al vot de 1813 premianencs i premianenques als que volem agrair profundament la confiança. Encarem així amb forces renovades la nostra tercera legislatura al consistori, amb una mateixa voluntat de capgirar l’ordre polític establert per tal posar-lo al servei de la gent.

Dels resultats electorals n’hem extret un triple missatge: demanda de canvi, la necessitat d’un gir social i un mandat nítidament republicà

Dels resultats electorals n’hem extret un triple missatge: la pèrdua de suport al principal partit de govern indica una demanda de canvi, de més democràtica i de regeneració de l’administració;  l’augment de vots a les forces d’esquerres mostra la necessitat d’un gir social en les polítiques; i la majoria absoluta independentista és un mandat nítidament republicà, a favor d’un Ajuntament que reclami la fi de la repressió i l’autodeterminació plena.

No obstant això, l’opció d’un govern que permeti conjugar plenament les tres demandes no és possible i per tant s’ha d’afrontar el repte des de la diversitat, a partir de l’entesa entre diferents. Aquesta ha estat la nostra aposta des d’un inici, i de seguida hem trobat altres forces polítiques disposades a recórrer el camí, ERC, Comuns i en un primer moment també el PSC.

L’objectiu era clar: garantir un govern plural i de progrés per lluitar de manera eficaç contra les desigualtats i avançar en la construcció d’una ciutat inclusiva, intensament democràtica amb voluntat de suma amb el teixit associatiu i el conjunt de ciutadania organitzada.

Davant d’aquest repte, creiem que la Crida ha demostrat maduresa i mirada de llarg recorregut (contra tòpics i prejudicis). Hem realitzat un procés assembleari ric en persones i opinions, mostrant la capacitat de construir consensos i de posar els interessos del poble per davant dels de l’organització: oferint-nos per ser dins de govern si calia garantir estabilitat o donant suport extern a la investidura si així es facilitava el canvi. La gent és la força de Crida i és esperançadora la seva resposta en moments complicats.

El PSC havia de triar. Dijous ho vam manifestar així mateix de forma pública. Triar entre canvi i progrés o aferrar-se a l’ordre i al passat. 

Sr. Gutiérrez (PSC), volem creure que la seva intenció és bona quan afirma que “avui tot comença”, i agraïm i valorem la dedicació dels membres del seu grup municipal per intentar bastir un acord, però el fet és que en el moment decisiu dins el PSC s’ha activat el fre d’emergència, un mecanisme conservador basat més en la por i els interessos de partit que no pas en una anàlisi de conjuntura estrictament local i en els interessos de Premià de Mar.

En el moment decisiu dins el PSC s’ha activat el fre d’emergència, un mecanisme conservador basat més en la por i els interessos de partit que no pas en una anàlisi de conjuntura estrictament local i en els interessos de Premià de Mar.

Hem patit la volatilitat de la paraula donada. En llatí hi ha una locució que diu “pacta sunt servanda”, els compromisos s’adquireixen per a ser complerts, del contrari ens situem en el terreny de la frivolitat, en el sentit de falta de consistència i seriositat per entomar els desafiaments, fins i tot es cau en la falta de respecte. Vostès (al PSC), em sap greu dir-ho, s’han situat aquí, malmetent la confiança guanyada. Però ni en el pitjor del escenaris ens negarem al diàleg, cal reprendre’l i seguir insistint fins esgotar les opcions de fer possible el canvi.

Ara bé, és un error situar els debats exclusivament en el pla moral. L’ètica és essencial en política, i sempre n’hem fet bandera, però es tracta també de transformar la realitat, per tant, cal parlar també en termes polítics i, en aquest sentit, l’acord de regeneració era necessari pels reptes de ciutat que tenim davant. Els propers anys ens hi juguem molt:

Si es reverteix la massificació urbanística. Si s’aposta o no per un model de cultura de base i comunitària. Si es redistribueix la riquesa i es fan polítiques d’habitatge. Si es defensa l’escola pública, es combat la segregació i construïm un Premià educador…

Reptes estretament lligats a les lluites socials… Venim de la lluita de la Xarxa Habitatge, la lluita feminista, Premià Acull, el Moviment republicà, Plataforma per l’Escola Pública i la federació d’AFAs, Marea Pensionista, de les lluites pel territori: Aturem la Draga, Plataforma del Port, La Cisa, Plataforma de l’Estació, Can Sanpere…

Per tant perdem una oportunitat. 

Perdem l’oportunitat de tenir un Ajuntament que lluiti per la inclusió contra tota forma d’opressió, fent de l’educació, la cultura i l’esport eines de cohesió social.

Perdem l’oportunitat de tenir un Ajuntament que defensi realment la igualtat, perquè sense redistribució no hi ha capacitat d’exercir lliurement i en igualtat els drets de participació política. Un Ajuntament que faci les polítiques d’habitatge que no s’han fet en 12 anys.

Perdem l’oportunitat de tenir un Ajuntament que posi sota control democràtic els recursos i serveis, i que converteixi l’espai públic en espai d’expressió on les entitats i els moviments socials no trobin barreres a l’hora de desenvolupar-hi els seus projectes. 

Perdem l’oportunitat de tenir un Ajuntament que construeixi comunitat des d’una mirada feminista, posant el seu focus en la cura de les persones.

Perdem l’oportunitat de tenir un Ajuntament que lluiti per la inclusió contra tota forma d’opressió.

Una oportunitat que no hem sabut aprofitar. Pep (ERC), et volem agrair sincerament que ho hagis intentat. Si tinguéssim un altre sistema electoral més just avui series nomenat alcalde… Has mostrat ambició alhora que flexibilitat, convicció alhora que capacitat de diàleg i entesa. Només et demanem que el sotrac no et faci perdre la perspectiva, que tinguis present que res és perdut fins que es diu l’última paraula.

La coalició de govern que avui es dibuixa és molt feble…. Fa 4 anys l’alcalde Buch va ser investit amb 10 vots de tres formacions diferents, els mateixos que avui ha obtingut el candidat d’ERC. Senyor Méndez, és cert que han estat la llista més votada, però han patit una forta davallada, malgrat que factors extralocals han esmorteït la caiguda. I també és cert que mai un alcalde havia estat escollit amb tan pocs suports i amb tanta oposició (5 vots a favor, 16 en contra)… esperem que sàpiga llegir bé aquest missatge.

Mai un alcalde havia estat escollit amb tan pocs suports i amb tanta oposició.

No l’enganyaré, des de Crida considerem que no ha demostrat cap qualitat de les que nosaltres entenem que ha de reunir un bon alcalde. Ha governat de forma imperativa i amb poca capacitat de generar confiança (entre els seus propis regidors, envers els socis de govern, amb l’oposició i el teixit social…) El seu govern ha suposat fins ara una pèrdua de pluralitat i de democràcia a la institució, als mitjans i al carrer, fent alhora un ús partidista i electoralista dels recursos públics… I alhora ha mostrat una clara mancat de sensibilitat social, perspectiva de gènere i preocupació per la defensa del territori.

Per tant, l’únic que podem desitjar-li és que tingui prou capacitat crítica com per llegir l’escenari i rectificar el rumb… tampoc en això tenim massa confiança… els darrers dies el govern en funcions ha obert la veda i concedit altre cop llicències a pisos turístics enmig d’una bombolla de preus que està expulsant veïns i veïnes de la nostra ciutat, i hem sabut que pretenen altre cop portar el vaixell draga en plena temporada de bany a destrossar una mica més el nostre litoral. Però tindrem ocasió de comprovar-ho i jutjar-ho.

Nosaltres, per tant, seguim on érem i serem sempre allà mateix (si una cosa no se’ns pot retreure és l’honestedat i transparència)… defensant que un altre govern, per fer una altra política i construir un altre Premià, és possible… del costat de la justícia social, el feminisme, l’ecologisme i la República. Sempre de la mà de la societat organitzada.

Ens comprometem a desplegar l’acord programàtic que hem construït les formacions d’esquerres. Per nosaltres manté plena vigència. 

Per això ens comprometem a desplegar l’acord programàtic que hem construït les formacions d’esquerres. Per nosaltres manté plena vigència, el situem com a brúixola del present mandant i l’impulsarem des del carrer i des de la institució, sigui al govern o a l’oposició, allargant la mà als grups que l’han conformat per fer-ho conjuntament.

Per acabar, a tots els membres del consistori els desitgem molts encerts durant aquests propers quatre anys. Tot està per fer i tot és possible.

Moltes gràcies.

One thought on “Discurs de Crida Premianenca al ple de constitució del nou Ajuntament, 15/06/2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.