Proposem revisar el pla local d’equipaments amb un procés participatiu

Crida presenta al ple de setembre una moció per revisar el pla local d’equipaments amb la participació de la ciutadania.

A Premià de Mar, el darrer pla director d’equipaments va ser elaborat l’any 2011, constant tant d’una part d’anàlisi i diagnosi tècnica com d’un procés participatiu compost per diversos espais de debat. Malgrat aquest pla preveia una vigència de deu anys (2012 – 2022) i algunes de les seves propostes i directrius encara resten pendents d’execució, diversos canvis destacats en el planejament urbanístic, noves inversions i l’evolució de propi pla d’equipaments fan necessària una revisió del pla per adaptar-lo a la nova realitat municipal. En concret és destacable:

  1. L’aprovació definitica del text refòs del pla urbanístic de Can Sanpere, que preveu l’expropiació de la finca, la protecció de part de l’edifici històric com a BCIL i la seva conversió en equipament municipal.
  2. El desenvolupament del conveni de l’edifici del C/ Ramon i Cajal (“fàbrica de pijames”) i l’obtenció derivada d’uns 500m2 de nous equipaments municipals.
  3. La concentració de diversos serveis municipals al nou edifici de l’Ajuntament a Ca l’Escoda i l’alliberament derivat de molts altres espais (Gas, Festa, antic Ajuntament, etc.)
  4. El desenvolupament urbanístic del PP2 (Hortes de Ponent) en un futur proper i l’obtenció derivada de nou sòl per a equipaments.
  5. El projecte de centre cultural i oratori al C/ de la Mercè que s’ha estat treballant els darrers anys conjuntament amb la comunitat musulmana.
  6. La reforma d’equipaments existents per a nous usos, com Can Salamó o les sales polivalents de la BMR.
Nou edifici per a dependències municipals a Ca l’Escoda

Crida Premianenca proposa convocar, en el termini màxim de tres mesos, un grup motor amb representants dels partits polítics, tècnics, entitats i persones interessades per a definir les bases d’un procés participatiu que acompanyi la revisió del Pla Local d’Equipaments que impliqui la ciutadania, tant a títol individual com associacions i col.lectius, amb representativitat de tots els àmbits de l’associacionisme premianenc, personal tècnic de l’ajuntament i representants polítics.

El trasllat de serveis municipals a Ca l’Escoda i la creació de nous equipaments a Can Sanpere o al carrer Ramon i Cajal fan possible i necessari pensar a quins serveis i usos es destinen els espais que quedaran lliures.

Aquest procés participatiu hauria de partir de l’anàlisi de la situació actual de la xarxa d’equipaments, detecció de mancances, potencialitats i necessitats, etc. Passant posteriorment a una fase d’informació pública d’aquest anàlisi i debat per a la recollida de propostes amb el màxim d’agents socials, així com una valoració objectiva (realitzada per personal de l’ajuntament, amb assessorament extern quan sigui necessari) sobre la viabilitat tècnica, plans d’execució, pressupostos, plans d’inversió i possibilitats de finançament, etc.

El procés hauria de culminar amb un retorn de la informació, la definició de prioritats i debat sobre les propostes, i per últim la presa de decisions sobre la política d’equipaments.

És important conèixer les necessitats d’espai de les entitats del poble i debatre quins nous equipaments són prioritaris: culturals, socials, d’atenció a les persones grans, de creació artística, d’impuls d’iniciatives econòmiques… per citar-ne alguns exemples.

Antiga fàbrica de pijames al carrer Ramon i Cajal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.