Canvi en les polítiques i la composició del govern, la posició de Crida a la taula de diàleg amb les forces sobiranistes

Crida Premianenca reclama polítiques transformadores i canvis en la composició del govern com a base per a la negociació a la taula de diàleg amb les forces sobiranistes.

Dels resultats electorals del maig en vam extreure un triple missatge: la pèrdua de suport al principal partit de govern indicava una demanda de canvi, de més democràtica i de regeneració de l’administració;  l’augment de vots a les forces d’esquerres mostrava la necessitat d’un gir social en les polítiques; i la majoria absoluta independentista és un mandat nítidament republicà, a favor d’un Ajuntament que reclami la fi de la repressió i l’autodeterminació plena. En aquestes coordenades hem treballat des d’aleshores i ho seguim fent.

No obstant això, l’opció d’un govern que permeti conjugar plenament les tres demandes no és possible (a la suma de Crida, ERC i Comuns li manca un regidor per arribar a la majoria absoluta) i per tant hem afrontat el repte des de la diversitat.

En un primer moment en diàleg amb el PSC, que ha descartat la formació d’un govern d’esquerres i ha actuat com a força conservadora, i posteriorment acceptant l’oferta de diàleg d’ERC entre les quatre forces sobiranistes (JxC, ERC, Crida i Comuns). 

Ara bé, la posició que la Crida ha traslladat en aquesta Taula de diàleg manté la línia de treball que hem seguit des del maig:

  • Canvi en les polítiques, posant els serveis a les persones, la defensa del territori, els drets de ciutadania i la regeneració democràtica al centre. L’objectiu és clar: garantir un govern plural i de progrés per lluitar de manera eficaç contra les desigualtats i avançar en la construcció d’una ciutat inclusiva, intensament democràtica amb voluntat de suma amb el teixit associatiu i el conjunt de ciutadania organitzada.
  • Canvi en la composició del govern, ja que l’actual govern liderat per l’alcalde Méndez s’ha mostrat incapaç d’arribar a acords amb la resta de forces i conformar una majoria. Amb només cinc regidors de 21, JxC intenta imposar el seu programa i treballar els grans temes de forma unilateral i a partir del xantatge (com s’ha fet palès en la negociació de les Ordenances Fiscals, el PAM o l’elaboració del Pressupost).

Cal tenir present que entre les forces sobiranistes la majoria cap a l’esquerra és clara, Méndez va obtenir 5 vots a la investidura mentre que en Pep Ripollès d’ERC en va obtenir 10 (5 d’ERC, 3 de Crida i 2 de Comuns). Per això defensem que tota negociació entre les forces sobiranistes passa, com a condició de possibilitat, per acceptar aquesta situació i efectuar un relleu a l’alcaldia.

Per últim, des de Crida entenem que és imprescindible mantenir la feina en el sí del bloc d’esquerres. La coordinació de les tres forces (Crida, ERC i Comuns) és la millor garantia de polítiques que aprofundeixin en el triple eix de regeneració, justícia social i republicanisme. Per això afirmem i advertim que la Taula no té sentit si és perquè ERC guanyi una posició de força i negociï un govern de coalició amb JxC i el suport extern del PSC, una majoria continuista en la que no veiem possibilitat de col·laboració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.