Can Sanpere, i ara què?

En primer lloc cal felicitar els col·lectius de Can Sanpere i el moviment popular de Premià que un cop més ha fet front a l’amenaça de desallotjament de Núñez y Navarro i ha posat sobre la taula la necessitat d’avançar en l’expropiació i la definició participada dels usos de l’espai. I ens alegra profundament que hi hagi un compromís públic del govern en aquest sentit i cert reconeixement de la tasca feta per col·lectius, entre ells la Xarxa d’Habitatge.

En segon lloc, ens prenem les crítiques de l’Alcalde com un reconeixement implícit a la nostra tasca de seguiment de les grans qüestions de poble i fiscalització del govern, que no sempre és ben rebuda. Creiem que pretén generar també certes friccions entre Crida i els moviments socials, però la veritat és que no ens preocupa massa, nosaltres seguirem treballant com fins ara, posant-nos al servei de la gent organitzada d’aquest poble, facilitant informació tècnica quan sigui necessari i actuant de pont entre l’administració i el carrer.

En aquest sentit ja podem anunciar que després de sol·licitar-ho reiteradament des de Crida, el 14 de gener es realitzarà una reunió entre els grups, els serveis tècnics i el grup d’experts externs que ha gestionat el procés urbanístic de Can Sanpere per encàrrec de l’Ajuntament. Una reunió en la qual creiem que seria convenient convidar també el col·lectiu de Can Sanpere. Pensem que serà el moment de posar les coses sobre la taula amb tota la informació tècnica i treballar en una estratègia de consens i en un calendari clar.

Ara per ara, cal dir que el discurs del govern segueix preocupant-nos perquè pensem que no és coherent i que les peces no encaixen. Per una banda ens diuen que el compromís amb l’expropiació és ferm però alhora que no hi haurà partida al pressupost i que es farà servir la bufanda (9% de la finca que pot ser destinat a habitatge privat segons el POUM). Les afirmacions del govern no encaixen, en tant que l’única manera que tenim de disposar de l’edifici bufanda és havent expropiat la parcel·la prèviament i l’única manera d’expropiar la parcel·la és posant una partida al pressupost. Jocs de paraules per dir que no s’expropiarà i que la intenció és recórrer a permutes.

Demanem franquesa. Si s’estan analitzant altres intencions com que un constructor avanci recursos a canvi de la futura cessió de l’edifici bufanda o directament un acord amb NyN -com va dir el regidor d’urbanisme al ple- que podria incloure també la parcel·la del mercat o altres pastilles com les Hortes, Transmesa o Metal·logènia, que s’expliquin clarament. No és el que es va votar en consulta, ni el que ha aprovat el ple i per tant com a Crida no ho podem defensar, però si és l’opció del govern, és de mínims que l’exposi públicament amb detall i transparència.

En qualsevol dels casos, el que no ens podem permetre és perdre el temps en conjectures abstractes, en fum. Si en sis anys no s’ha aconseguit un acord ni existeix una negociació amb NyN ens costa de creure que sigui una opció viable abans que caiguin les sentències que poden suposar noves indemnitzacions, l’enderroc de la fàbrica i l’anul·lació del POUM.

La manera més segura de sortir-nos-en és dipositar com abans millor els aproximadament 2’5M i disposar des d’ara mateix de l’espai.

Per això afirmem que passar de les paraules als fets i demostrar que realment el govern vol expropiar és dotar Can Sanpere de partida pressupostària, és a dir, que el govern presenti una nova proposta de pressupost immediatament amb dotació. I si més endavant el jurat d’expropiació dictamina un import més elevat, serem a temps de discutir si destinem l’edifici bufanda a habitatge privat o no. No és oportú gastar aquesta opció abans d’hora, ja que també pot servir per augmentar la zona verda a Can Sanpere mateix, crear un parc d’habitatge públic o maximitzar zones verdes a altres indrets com Transmesa.

Per últim, des de Crida pensem que la presència d’aquesta partida ha d’estar al marge de l’aritmètica o negociació política, perquè és el compliment del que hem aprovat anteriorment tots els grups polítics del plenari. Nosaltres ens comprometem a què en qualsevol negociació amb Crida aquesta partida hi serà, i pensem que això mateix haurien de fer la resta de grups, sigui qui sigui que governi i sigui qui sigui que negocia el pressupost.

2 thoughts on “Can Sanpere, i ara què?

 • BernatGS

  Següents pasos.
  Horari de portes obertes en rutina. Buscar conserge. Recordar a la població que si està cansada de no fer res, pot passar-se a escoltar una miqueta de musica variada i/o al seu gust, un cafè i una o dos frases de propostes aplicables.

  Constituir-nos com a entitat i buscar una obertura en la obtenció de capital des de membres/socis sense privilegis. 10€/mes? Poder algun ricatxon no vulgui mes pisos a Premià. En busca de mesenas, més étic que subvencionar-nos a base de roses de foc i alcohols podrits.
  Demanar als tant respectats grafiters de la paret de la Gran Via que es busquin una altre paret, la necessitem per informar del que ella mateixa representa, no més. Que aquesta, lluita per mantenir-se dreta i/o que se li posi una porta ben gran i ben maca.

  Recordar a la Crida, que me l’estimo molt, que no hauria de ser l’únic partit que doni suport a les idees Samperistes, així doncs, faci les paus i modifiqui emocions internes davant dels altres subnormals ignorants del tema que hi ha per l’ajuntament, i així aconseguir que l’objectiu final d’un Premià menys àcid sigui possible treballant tots plegats per un mateix objectiu –> legal, social, sostenible, auto-gestionat però vinculat, decent, de corbata però de palestí !!!!

  Primer pas, deiem. Que surt mes barat? Tirar-ho a terra i a veure que surt o Arreglar-lo i a veure que surt? (Si no entens les “i” i les “o” com a “i/o” és que necessites millorar com a polític creatiu de cor, nyeeee)

  Per últim: Jajajaaa, m’has llegit fins el finaaaal XDXDXD
  Salutacions cordials d’un Premianenc més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.