Per un Premià més inclusiu: impulsem la col·laboració amb la Fundació Maresme

La Fundació Maresme és una entitat social sense afany de lucre que dona resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual del Maresme i les seves famílies amb una àmplia xarxa de serveis especialitzats. El seu objectiu fonamental es basa en l’impuls i el respecte als drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, fent-los visibles a la societat, reclamant i afavorint la seva participació activa i l’acompanyament en el seu procés vital d’adaptació i inclusió social.

Per això proposem realitzar en el termini de dos mesos una trobada de tots els grups municipals amb la Fundació Maresme i acordar un pla de treball per augmentar els serveis prestats dins el municipi de Premià de Mar. L’objectiu és treballar en un conveni nominatiu que aporti recursos i mesures per recolzar a les famílies de les persones amb discapacitat que viuen a Premià per a que puguin ser ateses adequadament, sobretot en el temps lliure i vacances i per integrar-los al municipi en funció de les seves necessitats.

Si creiem en una societat tan desenvolupada com diversa i inclusiva, cal que la veu de tots els col·lectius es pugui sentir i tenir en compte. Les persones amb problemes de salut mental, diversitat funcional o discapacitat intel·lectual sovint poden sentir-se marginades o maltractades per un entorn poc preparat, amb eines insuficients per  promoure i integrar la participació de qualsevol persona o col·lectiu en la societat i en la gestió pública. Són persones que reivindiquen un lloc en la nostra societat.

Totes les persones tenim diferents capacitats. Una societat inclusiva valora les persones per tot allò que són capaces de fer, no pas per allò que els resulta dificultós. Es la societat qui ha de buscar els recursos per incloure tothom, perquè tothom te coses per aportar. Les societats que progressen no ho fan perquè una part dels seus membres siguin molt potents, sinó perquè es té en compte i es respecte a totes les persones, i perquè totes poden participar, aportar, decidir i actuar, cadascú en la mesura que sigui possible.

Des de les institucions i el mon empresarial mirem amb desconfiança la integració d’aquestes persones.

Cal identificar les fortaleses de les persones, potenciar-les i oferir la formació i entorn més adient per desenvolupar la tasca assignada. D’aquesta manera, la integració laboral i el coneixement de les seves capacitats es converteixen en dues peces clau per aconseguir la plena normalització social i laboral de les persones amb discapacitat.

Queda encara un llarg camí per recórrer; i nosaltres  des del Consistori, hem de  treballar en xarxa amb la Fundació Maresme, perquè entre molts altres serveis,  puguin millorar el Servei Ocupacional d’Inserció oferint aprenentatges per a desenvolupar la capacitat laboral i valorar la seva disposició a integrar-se en el mon del treball.

Hem de generar Serveis de Teràpia Ocupacional per a persones adultes amb discapacitat intel·lectual, amb un grau de discapacitat igual o superior al 65%. Hem de col·laborar amb Centres Especials de Treball (CET), per contractar un servei (jardineria, manipulats, neteja, recollida selectiva de residus, destrucció de documents, lloguer de vaixelles reutilitzables…)

Hem de potenciar el SEFI (Servei de Formació i Inserció) per preparar a persones a través d’itineraris personalitzats per a la seva inserció laboral en empreses ordinàries, adaptant la formació a les necessitats del lloc de treball. I explorar, també la possibilitat d’oferir un servei residencial en diferents graus d’autonomia.

One thought on “Per un Premià més inclusiu: impulsem la col·laboració amb la Fundació Maresme

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.