Crida proposa mesures urgents en l’àmbit local per una resposta social a la crisi del Covid-19

El grup municipal de Crida s’ofereix per treballar amb el govern mentre duri la crisi i facilitar que s’aprovi una modificació de crèdit per sufragar les despeses destinades a persones i famílies en situació de risc, tals com moratòries en el pagament d’impostos, ajudes per pagar lloguers i subministraments, i protecció a persones treballadores, autònomes i a petites empreses.

Assistim a una crisi sanitària que ja està tenint fortes conseqüències econòmiques i socials, centenars de persones al nostre municipi s’estan veient afectades, ja siguin precàries que han perdut les seves fonts d’ingressos, assalariades que han patit un ERTO o petites empreses i autònoms que han vist reduïda dràsticament l’activitat. És necessària una resposta basada en els serveis públics per “posar la vida al centre”, fomentant la despesa social i blindant els drets fonamentals sense deixar ningú enrere. 

És per això que el grup municipal de Crida Premianenca fa una sèrie de propostes a l’Ajuntament de Premià de Mar en clau sanitària, social i laboral per pal·liar les conseqüències de la crisi del Coronavirus i la creació d’una “finestreta única” per tal d’atendre i tramitar totes les ajudes que se’n derivin.

Impostos:

 • Establir una moratòria en el pagament de tributs municipals (IBI, taxa d’escombraries i vehicles) per a aquelles famílies que hagin patit una reducció substancial dels seus ingressos.

 Habitatge i subministraments:

 • Garantir el dret a l’habitatge: Crear una línia d’ajuts urgents per a famílies amb dificultats econòmiques per fer front al pagament de lloguers.
 • Intervenir en els casos d’execucions hipotecàries. Demanar des de l’Ajuntament una suspensió de carència a les entitats bancàries per les hipoteques d’alt risc i intervenir en els casos de possibles execucions hipotecàries.
 • Establir mesures per mobilitzar habitatges buits: pisos turístics i habitatges desocupats. 
 • Garantir els subministres bàsics a persones vulnerables: Crear una línia d’ajuts per fer front als subministraments bàsics (aigua, llum i gas) i negociar moratòries de les factures amb les empreses subministradores.
 • Garantir zero talls de subministraments a persones vulnerables davant els efectes de la crisi econòmica.

 Drets laborals, autònoms i comerç:

 • Assegurar que les empreses subcontractades de serveis externalitats paguin les nòmines de totes les persones treballadores i, en el cas de projectes petits, estudiar que les assumeixi el mateix consistori incloent-hi també la gestió.
 • Indemnitzar econòmicament les empreses i persones autònomes que treballen per a l’Ajuntament i que han vist suspesos els seus contractes per raó de causa major, així com avançar pagaments de les factures d’autònoms i petis comerços per tal de dotar-los de liquidat com més aviat millor.  
 • Mediar en els casos d’ERTO a serveis vinculats a l’Ajuntament (com és el cas del CEM) estudiant la possibilitat d’assumir complements per a les prestacions d’atur rebudes.
 • Creació d’una línia d’ajuts per al comerç local que compensi les taxes i impostos que hagin de ser assumides.

 Sanitària:

 • Reforçar les mesures de conscienciació a la població de la importància del confinament i les normes sanitàries establertes (com donar pautes als establiments per implementar mesures prevenció a les cues que es generen).
 • Articular mesures complementàries per evitar la presència de persones al carrer com anul·lar els canvis quinzenals de vorera de cotxe, entre d’altres.
 • Garantir els Equips de Protecció Individuals als sanitaris dels centres de Premià així com a tot el personal que atén persones en situació de risc (serveis socials, residències, voluntariat, etc.)
 • Llistar els recursos sanitaris privats existents al municipi i disposar-ne en cas de necessitat, estudiar la disposició d’altres recursos com els de l’hotel o altres establiments que puguin ser necessaris en cas d’emergència.

 Violència de gènere i situacions de vulnerabilitat:

 • Augmentar els recursos necessaris per reforçar els Serveis d’Informació i Atenció a la Dona, a causa de les situacions de risc de violència de gènere derivades de la situació de confinament.
 • Reforçar el servei de teleassistència per a Gent gran, com a mitjà per necessitats d’emergència social o sanitària.
 • Reforçar el SAD, garantir serveis Gent gran i persones dependents.
 • Garantir que les beques escolars i de menjador es cobrin íntegrament tot i no haver-hi classes.
 • Garantir que infants amb trastorns de l’espectre autista, TDAH o altres, que presenten una desregulació emocional i alteracions greus de conducta quan estan massa dies tancats a casa, tenen la possibilitat de sortir al carrer amb els seus pares.

Administració i tramitació d’ajudes:

 • Creació d’una finestreta única per a la tramitació d’ajudes pròpies i d’altres administracions.
 • Garantir l’accés a les persones que no poden accedir a les xarxes i possiblement no els hi arriba tota la informació dels serveis que l’Ajuntament posa a la seva disposició, amb difusió de manera presencial per a tots els barris (policia local, megafonia, etc.)

2 thoughts on “Crida proposa mesures urgents en l’àmbit local per una resposta social a la crisi del Covid-19

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.