Presentem una moció per a l’impuls i millora de l’atenció primària a Premià de Mar i Premià de Dalt

Proposem aprofitar aquests mesos que tenim, durant els quals es construeix el nou equipament mancomunat,  per fer un estudi de necessitats compartit entre els dos ajuntaments i la direcció de l’ABS i Salut, on poder tractar de manera més apropiada i fonamentada totes aquelles propostes que des dels municipis considerem o imaginem per a millorar l’atenció primària. 

L’atenció primària de salut és el nostre primer punt d’accés presencial al sistema sanitari públic. A la resta de serveis del sistema, hi accedim per derivació des de l’atenció primària. El centre d’atenció primària (CAP) és el primer lloc d’atenció on cal anar quan tenim un problema de salut o quan volem prevenir alguna malaltia. A priori, i segons la cartera pública de salut, ha d’oferir diagnòstic i atenció als principals problemes de salut, assistència sanitària i social, i serveis de promoció de la salut, d’atenció preventiva, curativa i rehabilitadora, servei d’atenció a domicili, atenció urgent o continuada i atenció a la salut sexual i reproductiva.

Tots aquests serveis formen part de la Cartera comuna bàsica. L’atenció primària i comunitària és clau per al nostre sistema sanitari públic i font d’orgull, ja que altres països avançats, o no en disposen o no la  dispensen tan àmpliament com a casa nostra. En definitiva és un primer graó d’accés al sistema sanitari que permet atendre les nostres necessitats de salut de menor a major complexitat. Tot i això, molts anys després de la seva reforma iniciada el 1986 i completada el 2001, l’atenció primària de salut continua sent la baula més feble del sistema a Catalunya. Primària que va viure arreu una forta retallada de serveis i personal entre el període 2008 i 2011, de la qual encara no s’ha recuperat. De fet, mai ha assolit el desplegament de competències, el reconeixement adequat dels seus professionals i la dotació pressupostària que requereix.

En les darreres setmanes s’han iniciat les obres de construcció d’un nou equipament de salut mancomunat entre els municipis de Premià de Mar i Premià de Dalt. Un recurs esperat i necessari que en uns mesos s’afegirà a l’àrea Bàsica de Salut (ABS) que conformen els dos municipis i que actualment està pilotada des del Centre d’Atenció Primària (CAP) ubicat a Premià de Mar i recolzada pels consultoris de Premià de Dalt, Santa Anna-Tió, Cristòfol Ferrer i El Remei. Tot un conglomerat d’atenció al ciutadà que probablement es veurà afectat un cop es posi en marxa el nou equipament que s’està construint i del qual encara no en coneixem la funció o serveis que prestarà dins l’ABS.

En el proper ple d’aquest mes de març, els grups municipals de Premià En Comú Podem i de Crida Premianenca, en coordinació amb Crida de Premià de Dalt, presentem una moció amb l’objectiu principal d’instar als governs locals d’ambdós municipis a mantenir trobades amb la direcció de l’ABS i també amb el Departament de Salut per poder compartir, i a ser possible participar com a municipis, en la possible reestructuració territorial de l’ABS, un cop es posi en marxa el nou equipament sanitari mancomunat.

També proposem compartir informació i visions sobre les necessitats estructurals de l’actual CAP i la resta de consultoris. Per altra banda, també considerem important poder realitzar de manera cooperada una revisió de la ràtio i/o pressió assistencial dels professionals que componen l’Equip d’Atenció Primària (EAP) d’ambdós municipis (medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia, treball social i d’atenció al ciutadà) en funció de l’edat de la població, la morbiditat, indicadors socioeconòmics i dispersió del territori.

En definitiva, proposem aprofitar aquests mesos que tenim, durant els quals es construeix el nou equipament mancomunat,  per fer un estudi de necessitats compartit entre els dos ajuntaments i la direcció de l’ABS i Salut, on poder tractar de manera més apropiada i fonamentada totes aquelles propostes que des dels municipis considerem o imaginem i si són possibles la seva implementació a curt o mitjà termini. Un treball de diagnosi, que perquè esdevingui satisfactori ha de ser transparent i participat per la resta de grups de l’oposició dels dos municipis. Amb tot això, esperem poder rebre un suport unànime dels dos plens municipals a aquesta iniciativa que resta oberta a totes les forces polítiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.