14 d’abril. Republicanisme, drets i autodeterminació en uns temps d’emergència sanitària, social i climàtica.

Enguany la data del 14 d’abril ens arriba en un context d’emergència sanitària, climàtica i ecològica de greus efectes per al conjunt de les classes populars a escala internacional.

En aquest marc, totalment advers en termes humanitaris, s’aguditzen els conflictes i les necessitats socials, es manifesten els desequilibris territorials, es multipliquen els problemes mediambientals, es retallen drets i llibertats democràtiques bàsiques i es banalitza el potencial de la vida
comunitària. Tots aquests aspectes configuren un conjunt de línies d’atenció que caldrà interrelacionar en les formes de lluita, en les respostes institucionals i, sobretot, en el camp de l’autoorganitzacio social.

La naturalesa sistèmica del (des)ordre capitalista que impregna el dia a dia de la crisi, es sustenta amb un seguit de polítiques autoritàries, militaristes, mercantilistes i especulatives que es volen significar com a garantia del retorn a una ‘normalitat’ que és, al mateix temps, l’origen dels
despropòsits actuals. Cap de les solucions seran possibles si aquestes s’acompanyen del retorn automàtic a les lògiques del capitalisme i l’acumulació.

Els dèficits democràtics també s’expressen en el model i la forma d’estat. Aquests dies assistim al redoblament del discurs monàrquic i del dogma constitucional com a elements que pretenen cohesionar la societat davant de la crisi present.

La data del 14 d’abril ens evoca la reivindicacio republicana front al règim monàrquic del 78. Un republicanisme, el nostre, que s’inspira en experiències i aspiracions de poder popular, municipalistes, sobiranistes i internacionalistes.

Des de Crida Premianenca reivindiquem aquesta diada republicana, assumint el llegat i el fil roig de la memòria històrica antifeixista, antimonàrquica i democràtica.

El 14 d’abril també és una jornada històrica que ens recorda el sentit de la radicalitat democràtica, de la defensa del dret a l’autodeterminació dels pobles i la reivindicacio d’una república catalana efectiva i solidària amb el republicanisme dels pobles d’arreu de l’estat. Volem inscriure aquest 14 d’abril en la lluita contra la repressió, la corona, el militarisme i, al mateix temps, a favor de la llibertat dels presos i exiliats polítics i de la fí de tota la repressió.

Per un 14 d’abril solidari i internacionalista: Municipalisme. Poder popular, sobirania, justícia social i salut per a tothom. Preparem-nos per al dia després. Serà un dia que durarà anys!

Premia de Mar, abril 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.