Crida proposa mesures de suport als centres residencials de Premià de Mar

El grup municipal de Crida demana accions concretes des del municipi, tot i no tenir-ne competències, per tal d’implementar mesures de suport als centres residencials de Premià de Mar.

La formació municipalista reclama en una moció activar de manera urgent un espai d’intercanvi d’informació, coordinació i suport mutu permanent durant tot l’any amb tots els centres residencials, l’Àrea Bàsica de Salut i l’Ajuntament, que tracti de manera tècnica i confidencial les necessitats del sector  en termes de salut.

També es demana la creació de la figura del diplomat d’infermeria a càrrec de l’Ajuntament que sota el control tècnic de l’ABS de Premià de Mar doni cobertura als 5 centres residencials. Figura cabdal per tal de disposar d’informació a temps real de les necessitats i donar un suport físic en matèria de cures, protocols i seguiment de les necessitats de salut d’usuàries i usuaris.

Per últim es reclama als grups polítics del Parlament de Catalunya i a les entitats municipalistes que el Departament de Salut, i concretament les Àrees Bàsiques de Salut, tinguin un paper de control i decisió sobre l’organització en matèria de salut i prevenció en els centres residencials per a la gent gran.

L’actual situació d’emergència sanitària afecta de manera molt implacable a la salut de les persones d’avançada edat i/o pluripatològiques, moltes d’elles usuàries i usuaris de centres residencials o sociosanitaris. A Premià de Mar, aquest grup poblacional el tenim distribuït en 5 residències. En el cas de Ca n’Amell ja han estat confirmades 180 proves positives de Covid-19 i 24 defuncions per la pandèmia. 

Per això considerem vital que com a Ajuntament ens situem al costat de les persones més vulnerables, que mereixen tenir garantida una assistència sanitària de qualitat i també unes cures en tot allò que envolta les esferes funcionals de la vida diària com també de l’esfera psicosocial, i per tant cal que facilitem també informació i acompanyament a les seves famílies.

Un model de gestió privada que fa aigües

Les dramàtiques conseqüències provocades pel SARS-CoV-2 deixen un esgarrifador comptador a 15 d’abril, segons dades del Departament de Salut, de 7.097 morts per la pandèmia a Catalunya, 1810 d’aquets provinents de residències i 456 de domicilis particulars.

Malauradament, l’actual pandèmia deixa en clara evidència la gran fragilitat del sistema català de centres residencials. Equipaments majoritàriament de titularitat privada que sovint no poden, per una manca clara de recursos humans i materials, prestar el nivell de qualitat assistencials que la nostra gent gran es mereix. Desafortunadament també tenim casos de centres on no es prioritza el benestar de les usuàries o usuaris, posant de manifest una clara actitud negligent i/o ètica cap a la labor que se’ls pressuposa haurien de dispensar.

En aquest sentit, creiem que la privatització majoritària del sector residencial s’ha acabat demostrant, tràgicament, ser un model nefast, per això hem d’exigir des del món local que en un temps breu es posi en revisió amb l’objectiu de garantir una atenció excel·lent cap a la nostra vellesa, sobretot la més dependent. No és acceptable l’existència d’un model mercantilitzat de les cures d’aquestes persones en el que només es té en compte el benefici empresarial, més enllà del gran sacrifici dels treballadores i les treballadores del sector.

Tal com afirmava Vidal Aragonès recentment a un article, defensem que “és necessària la intervenció de la gestió de manera immediata i urgent de totes les Residències de gent gran, des de les que estan col·lapsades fins les privades que tenen places lliures. No es tracta únicament de salvar les Residències que no volen o poden donar la resposta necessària; es tracta de revertir el model posant el Sector Públic a gestionar les Residències: control de comptes, direcció, determinació de les decisions estratègiques. Això es podria fer en col·laboració i coordinació d’Administració, treballadores i familiars. I cal, quan abans millor, iniciar el procés d’internalització definitiu del model.”

2 thoughts on “Crida proposa mesures de suport als centres residencials de Premià de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.