Posicionament conjunt dels grups municipals progressistes de Premià de Mar sobre el futur a Ca n’Amell

Tot i la dramàtica situació viscuda per moltes i molts residents del centre Ca N’Amell i les seves famílies, arriben bones notícies del canvi radical i en positiu a partir de la intervenció per part del CatSalut, ara farà més d’un mes. Una intervenció que inicialment va tenir per objectiu garantir l’atenció mèdica i que van iniciar professionals de l’ABS de Premià de Mar i que el passat 18 d’abril va complementar i reforçar el Consorci Sanitari del Maresme executant el control intern del centre.

Volem fer evident i notori que la situació actual de control dins el centre residencial és fruit de la tasca professional de la dotació de recursos humans i materials que el CatSalut i el CSdM hi està dedicant, i tot i que es garanteix una mínima normalitat, ens preocupa que la retirada prematura d’aquest dispositiu les properes setmanes deixi el centre en una situació de fragilitat que ens torni a un escenari anterior no desitjable.

El centre Ca N’Amell DomusVi, propietat del fons britànic British Fund ICG i del SRS francès, que és el vehicle d’inversió d’Yves Journel, fundador d’un dels 5 grups més grans de gestió de residències amb implantació a l’estat espanyol i a Catalunya i una de les fortunes més riques de França, forma part d’una terrible llista de residències gestionades per aquest mateix grup i on també han trascendit situacions similars de mala gestió durant la fase més crua de la Covid-19. En són exemples les residències de DomusVi a Barreiro, Aldán i San Lázaro a Galícia. El cas més greu de Castella i Lleó és el de DomusVi de Arroyo de la Encomienda. El centre amb més morts al País Basc és DomusVi Las Laceras.

Són precisament aquests recents antecedents de gestió susceptibles de negligència d’aquest complex empresarial, que sumats a la possibilitat d’un proper rebrot de la COVID-19 a la tardor, ens obliguen com a municipi a prendre tot tipus de mesures preventives per garantir, no només una atenció sanitària i de cures de qualitat als residents, sinó també la continuació de la implementació de mesures adients per fer front a una pandèmia que a dia d’avui no te data de finalització i que afecta principalment a la població més gran.

Com a municipi, cal situar-se al costat de les famílies que han perdut un familiar en aquest centre, com també amb les que actualment hi tenen residents que cal protegir. És en aquest sentit que com Ajuntament caldrà decidir en breu si emprenem accions legals davant el jutjat pertinent i també donem assessorament jurídic a les famílies que decideixin pendre accions similars de manera individual o col.lectiva.

Per tot això, el grups municipals sotasignants ens comprometem:

  1. A sol·licitar a l’Ajuntament que decideixi en breu les accions legals a tirar endavant per garantir que l’actual nivell de control sanitari i de cures de la residència Ca N’Amell per part del CsdM es mantingui durant un període suficientment llarg per assegurar un futur retorn del seu control a l’empresa propietària amb garanties de manteniment -ja sigui com a mesures cautelars dictades pel jutge o bé demanant el manteniment de la intervenció directament al Departament de Salut-. Sense descartar que sigui pertinent un seguiment i gestió permanent del funcionament del centre per part de l’administració competent.

  2. A reforçar els canals de comunicació amb el Departament de Salut per construir una estrategia comuna amb l’objectiu de garantir l’actual nivell de control sanitari i de cures de la residència Ca N’Amell i la resta de centres per a la gent gran del municipi, tenint en compte la possibilitat real que la propera tardor i hivern siguin complexes a nivell epidemiològic, tant pel COVID-19 com per la grip estacional.

  3. A seguir treballant des de l’Ajuntament per donar assessorament i suport legal a les famílies premianenques afectades per aquest trist episodi.

Premià de Mar, 18 de maig de 2020

One thought on “Posicionament conjunt dels grups municipals progressistes de Premià de Mar sobre el futur a Ca n’Amell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.