Aprovada la proposta de Crida per crear la Fira de la Infància i Joventut de Premià de Mar

El grup municipal de Crida Premianenca va proposar al Ple de l’Ajuntament, celebrat aquest maig, crear un grup de treball encarregat de contactar amb totes les entitats i comerços que es dediquen a les activitats per infants i joves per tal de comptar amb la seva participació, generar un espai on puguin trobar-se i rebre un guiatge que fomenti el treball en xarxa i la cooperació entre elles, establir un dia/dies amb per realitzar la Fira i dotar del material necessari per poder dur a terme la proposta: carpes, punts de llum, taules, cadires, etc.

La crisi sanitària originada pel Covid-19 ha provocat que les entitats i establiments, molts del tercer sector i l’economia social i solidària, que es dediquen al lleure amb infants i joves aturin en sec la seva activitat, creiem que és necessari impulsar la seva activitat mitjançant una fira que els doni visibilitat i posi de manifest la seva tasca.

Alhora, el confinament d’infants i adolescents ha augmentat de manera exponencial la taxa de sedentarisme infantil i juvenil, que ja de per si era molt alta. Segons una enquesta del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya emesa en 2018, només el 35,1% de la població de 3 a 14 anys té un estil d’oci actiu, és a dir, com a mínim fa una hora al dia d’esport o de joc al parc o al carrer. I, pel que fa a les empreses i les entitats que es dediquen a aquest tipus d’activitat també s’han vist molt afectades per la pandèmia, ja que seran pressumiblement de les últimes en poder tornar a la seva activitat habitual i van ser les primeres en aturar-les.

Fomentant les activitats enfocades a la infància i la joventut es millora la cohesió entre els infants i joves del poble, afavorint la multiculturalitat i evitar la segregació social al municipi. Per molt que a les escoles ja es treballa, cal que aquest treball també es realitzi fora de l’aula i per això és important impulsar l’educació no formal i en el lleure. Malauradament és una realitat que les famílies amb menys recursos fan menys extraescolars i és aquí on es pot començar amb l’exclusió dels cercles d’amistat. La Fira ha d’anar, per tant, lliada a una política local de beques per garantir que tots els infants i joves del municipi poden realitzar les activitats que desitgin. 

I en aquest sentit, creiem que hi hauria d’haver un espai on es faciliti la promoció de les diferents activitats destinades a la infància i a la joventut de Premià de Mar com son  clubs esportius, escoles de música i dansa, caus, esplais, associacions culturals, acadèmies, centres d’art entre d’altres. Aquest espai hauria de servir perquè totes les activitats formatives i lúdiques dedicades a l’infància i a la joventut puguin donar-se a conèixer, però també per fomentar-ne la creació de noves. A més a més, una fira d’aquest tipus farà que les entitats i comerços puguin conèixer la oferta del poble i que, per tant, estiguin més disposades a col·laborar entre elles en un futur. D’aquesta manera, es fomenta també la xarxa que creiem que és essencial per tenir un model de poble actiu.

Aquest espai podria tenir la forma d’una mostra on clubs esportius, escoles de música i dansa, caus, esplais, associacions culturals, acadèmies, centres d’art entre d’altres, puguin posar un stand i promocionar-se al poble. Es podria fer en format de tot un cap de setmana abans de començar el curs. Es poden posar els stands en carrers tal com es fa amb el mercat d’artesanies de la festa major. D’aquesta manera es poden deixar les places com un espai on els participants hi puguin fer petites demostracions.

A més a més, la participació ciutadana no és un aspecte que es fomenti gaire en els infants i joves i, per això, creiem que aquesta pot ser una bona oportunitat per fer-ho. Gràcies a poder veure en un mateix espai totes les entitats i comerços que fan activitats fora de l’horari escolar, els infants i joves poden analitzar i decidir quina és l’activitat que volen fer. D’aquesta manera, empoderem els més joves i els fem partícips de les seves pròpies decisions.

Fira de la infància i la joventut de Masquefa, un dels referents que poden servir de model per la Fira de Premià

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.