Crida considera inoperatiu el “grup assessor Covid” creat pel govern i demana una convocatòria urgent per aboradar l’actual situació de la pandèmia

Crida Premianenca demana al govern municipal que replantegi la tasca i composició de l’anomenat “grup assessor COVID”, format en exclusiva pels representants dels grups municipals de JxCat, PSC i C’S, des del moment de la seva formació, el maig d’enguany, fins el moment actual. 

Segons la nota de premsa publicada per l’ajuntament el passat 20 de maig, la idea d’aquest nou grup assessor era “ser completament transversal, per tal de generar sinergies entre sectors i compartir idees, propostes i plans d’acció conjunts”, i ser “l’encarregat de fer el seguiment de totes les accions que es posin en marxa, per poder mesurar la seva efectivitat”. Malgrat això, Crida Premianenca considera que el grup assessor Covid s’ha mostrat ineficaç en els seus propòsits, ja que no se’n coneixen sinergies, idees, propostes ni plans d’acció iimpulsats, i no es reuneix des del 3 de juliol. 

És per això que la formació municipalista demana una convocatòria urgent del “grup assessor”, oberta a tots els grups polítics municipals i amb participació de persones expertes, per aboradar l’actual situació de la pandèmia, repensar un espai o taula permanent de treball i coordinació efectiu i orientat a establir mesures en cinc eixos: població de risc, centres residenacials, centres educatius, establiments comercials i via pública. 

1- Població de risc: La primera onada pandèmica de la Covid-19 ha estat especialment dura amb la població més vulnerable, tant a nivell del sosteniment de les cures interfamiliars amb persones fràgils per l’edat i malalties cròniques, persones amb discapacitats físiques o intel.lectuals o que viuen soles, o també a nivell de garantir l’accés a l’alimentació de grups familiars amb pocs o sense ingressos, i que de retruc afecten a l’accés a l’alimentació bàsica o a l’educació dels seus fills infants o adolescents. En aquest àmbit cal disposar d’eines locals de detecció precoç amb l’objectiu d’anticipar-se a aquestes situacions límit viscudes principalment durant els mesos del passat confinament i post confinament. Des del municipi no podem deixar a ningú enrere, pel que fa a les necessitats bàsiques relacionades amb la salut, l’alimentació i l’educació.

2- Centres residencials: Més enllà d’un sector clarament privatitzat on en diversos casos s’ha prioritzat el guany econòmic abans que el benestar de les àvies i els avis que per moltes circumstàncies han de passar els darrers anys de la seva vida en un espai residencial, és urgent activar una estratègia compartida i regular entre administració local, l’Àrea Bàsica de Salut i totes les residències del municipi amb l’objectiu principal de garantit la seguretat a totes les persones institucionalitzades. A banda que cal incentivar, des de l’àmbit local, la formació i reciclatge constant de tots els professionals del sector residencial en front la Covid-19 i els diferents protocols que el Departament de Salut i el de Treball, Afers socials i Famílies impulsin actualment i en el futur proper, com també garantir-ne el subministrament de les EPI necessàries, si el circuit habitual no ho pot garantir. També és imprescindible perfeccionar estratègies que fomentin la comunicació transparent i fluida entre els resident i els seus familiars, independentment de les mesures que el govern de la Generalitat decreti en cada moment respecte l’accés de les famílies a les residències. 

3- Centres educatius: Disposem de bons professionals docents als centres educatius de primària i secundària del municipi, però que precissen de molta informació i formació sobre la Covid-19 i com implementar les instruccions que determini en els propers dies el Departament d’Educació. Paral.lel ament também considerem molt necessária dotar de informació i formació als alumnes i a les seves famílies. Estem convençuts que l’escola pot ser un dels espais més segurs per a l’alumnat, docents i monitoratge si tota la comunitat educativa té accés a una bona informació, formació i recursos, segons els seus paper. També, des de l’àmbit local, cal garantir la disponibilitat d’elements de seguretat a tots els centres educatius com poden la solució hidroalcohòlica, els dispensadors de paper d’un sol ús o les mascaretes quirúrgiques o FFP2 (depenent de cada necessitat d’ús), quan el circuit habitual determinat per Educació no ho pugui garantir. Per altra banda, cal posar tots els espais públics, des d’edificis a parcs, places o carrers, a la disposició de les necessitats que puguin generar-se durant el curs en cada centre educatiu, per tal de garantir la seguretat de l’alumnat, els docents i el monitoratge de permanències o espai de migdia.

4- Comerços: Cal fer tot el possible perquè les petites empreses o comerç local no hagin de aturar la seva activitat davant la situació canviant de la Covid-19 en els propers mesos de tardor i hivern. Considerem l’assessorament local com una eina molt potent que cal multiplicar tant en l’ambit empresarial o legal, com també en l’adaptació de l’activitat econòmica a les directrius que la generalitat vagi implement en el futur immediat en materia de salut pública. Per fer-ho possible és important engegar eines formatives presencials i no presencials adreçades al sector. També considerem imprescindible engegar un mecanisme d’ajudes per tal de frenar la cessament de l’activitat econòmica i empresarials del nostre municipi, principalment de negocis familiars o de petit volum, ja que són més vulnerables a futures restriccions derivades del comportament de la pandèmia.

5- Via pública:  Considerem crucial un treball de conscienciació col.lectiva per tal frenar, tant com puguem, l’augment de la propagació de la Covid al nostre municipi i les viles veïnes. En aquest sentit l’àmbit local pot fer molt per informar, recomanar i formar a veïnes i veïns per gestionar de la manera més segura el dia a dia en els nostres carrers, places equipements municipals, comerç, transport públic, etc. Complementariament cal replantejar organització vial i ampliar voreres i pacificació carrers (sobretot aquells amb més afluència de gent), en una aposta clara per la mobilitat sostenible, a peu, en bici o transport públic.

La primera onada pandèmica de la Covid-19 ens ha demostrat la seva capacitat de fer molt mal a la nostra salut i a la de familiars i amics, com també les mesures de Salut Pública i de restricció de la mobilitat i l’activitat han propiciat la pèrdua d’ingressos a moltes llars, amb greus conseqüències. Viscuda aquesta experiència cal la unitat de l’acció política, amb transparència i diàleg sincer, per afrontar la propera tardor i hivern, amb l’objectiu primordial d’amortiguar, tant com puguem com a municipi, les afectacions que ens pugui generar la Covid.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.