Experts en dinàmica litoral demanen a l’Ajuntament un “canvi de xip” i defensen aturar el projecte del Ministeri

Aquest dijous s’ha celebrat la trobada entre representants polítics de diverses administracions i científics, juntament amb la plataforma Preservem el Litoral, per analitzar el projecte del Ministeri que preveu la creació de platges artificials al litoral maresmenc.

Els experts en dinàmica litoral s’han mostrat crítics amb el projecte del ministeri i han reclamat als grups polítics “canviar la forma de pensar” i abandonar el model de gestió del litoral de les darreres dècades basat en la construcció d’infraestructures dures (espigons, ports i dragats).  

En concret, Rafael Sardá, científic la “Unidad de Sistemas Socio-ecológicos Marinos y Costeros” del CSIC, ha reclamat una gestió integral que tingui en compte l’ecosistema litoral i un nou model que segueixi les recomanacions internacionals: basat en el consens social al territori i no en decisions preses per organismes estatals amb una visió exclusivament d’enginyeria.

Sardá ha augurat a les platges artificials projectades pel ministeri una vida útil de poc més de cinc anys.

El científic del CSIC creu que en comptes de gestionar la costa maresmenca amb draga “com si fos una pedrera”, calen intervencions per “desconstruir la façana litoral i regenerar l’espai marí”, pensant en el trasllat d’infraestructures com el tren a mig termini i en la recuperació de la dinàmica natural.

César Mösso, professor i membre del Laboratori d’ingenieria Marítima de la UPC, també ha donat per amortitzat l’actual projecte del ministeri. Segons aquest enginyer, no té sentit construir més espigons, ja que sense aportació natural de sediments aquests no creen platges. Sobre el projecte ha afirmat que “no garanteix la fixació de sorra” ni contempla els efectes dels temporals, que podrien deixar-nos sense platja poc després d’haver fer una inversió milionària.

Per la seva banda, Sergi Galanó de la Plataforma Litoral ha afirmat que “el projecte del Ministeri és arcaic, caduc, i una hipoteca de futur”. I hi ha contraposat la necessitat d’intervencions que protegeixin les infraestructures només on sigui imprescindible i la creació Urgent de la Taula Litoral per plantejar el futur litoral del Maresme i dissenyar solucions “toves” no agressives amb el medi ambient.

La reunió va ser proposada pels grups municipals de Crida Premianenca, ERC i PECP el dia abans del ple municipal de febrer, on s’havia de votar una moció d’oposició al projecte justament presentada per aquests grups, però es va convenir que abans de fer-ho era oportú celebrar una trobada per aprofundir en la naturalesa i possibles efectes d’aquesta actuació.

Es tracta del primer debat des del 2014 sobre el projecte ministerial on es reuneixen polítics, tècnics i societat civil. Després d’aquesta trobada els grups municipals s’han emplaçat a mantenir el diàleg, l’anàlisi i la cerca de consensos sobre el projecte.

2 thoughts on “Experts en dinàmica litoral demanen a l’Ajuntament un “canvi de xip” i defensen aturar el projecte del Ministeri

 • […] pronunciat l’endemà mateix d’aquesta reunió: d’una banda aquesta matinada Crida Premianenca ha emès un comunicat on ratifica la seva oposició al projecte i assenyala que els experts en dinàmiques litorals van […]

 • Bon dia,
  Sóc la Mireia Jiménez Llobet, del Centre per a la Sostenibilitat Territorial. Un dels eixos de la nostra entitat, com a organització dedicada a promoure la Nova Cultura del Territori, és el seguiment dels conflictes i problemàtiques ambientals i territorials que es donen a Catalunya. Concretament, ara estem col·laborant amb el PEMB (Pla Estratègic Metropolità de Barcelona) en el procés Barcelona Demà i ens estem enfocant en la Regió Metropolitana.
  El nostre propòsit és visibilitzar les tensions i reptes que generen determinades polítiques i pràctiques en els territoris de la Regió Metropolitana de Barcelona a través de diferents veus (món acadèmic i d’expertesa, actors socials i locals implicats, administració i ens locals, sectors econòmics -en aquest cas, agricultura, pesca, turístic). I que aquesta informació es tingui en compte en el diagnòstic territorial que estan fent des del PEMB. Per poder abastar moltes de les temàtiques que entren dins el procés Barcelona Demà i, alhora, escoltar totes les comarques implicades, hem zonificat els temes tenint en compte la rellevància que tenen en cada territori. I així ha estat com hem decidit tractar la qüestió de la Gestió i Ocupació del Litoral al Maresme.

  En aquest sentit, m’agradaria poder parlar amb alguna persona portaveu de la plataforma Preservem el Litoral del Maresme sobre quins reptes hi ha entorn a aquest tema i quins considera més significatius, sobre els conflictes que s’han donat i sobre quines propostes de prevenció i recuperació creu que hi ha i quines li semblen més prometedores i/o exitoses.

  Contacto per aquest canal per què m’està resultant complicat poder-hi contactar i agrairia si, da’lguna manera, m’hi poguéssiu apropar.

  Moltes gràcies per andavant

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.