Experts en dinàmica litoral demanen a l’Ajuntament un “canvi de xip” i defensen aturar el projecte del Ministeri

Aquest dijous s’ha celebrat la trobada entre representants polítics de diverses administracions i científics, juntament amb la plataforma Preservem el Litoral, per analitzar el projecte del Ministeri que preveu la creació de platges artificials al litoral maresmenc.

Els experts en dinàmica litoral s’han mostrat crítics amb el projecte del ministeri i han reclamat als grups polítics “canviar la forma de pensar” i abandonar el model de gestió del litoral de les darreres dècades basat en la construcció d’infraestructures dures (espigons, ports i dragats).  

En concret, Rafael Sardá, científic la “Unidad de Sistemas Socio-ecológicos Marinos y Costeros” del CSIC, ha reclamat una gestió integral que tingui en compte l’ecosistema litoral i un nou model que segueixi les recomanacions internacionals: basat en el consens social al territori i no en decisions preses per organismes estatals amb una visió exclusivament d’enginyeria.

Sardá ha augurat a les platges artificials projectades pel ministeri una vida útil de poc més de cinc anys.

El científic del CSIC creu que en comptes de gestionar la costa maresmenca amb draga “com si fos una pedrera”, calen intervencions per “desconstruir la façana litoral i regenerar l’espai marí”, pensant en el trasllat d’infraestructures com el tren a mig termini i en la recuperació de la dinàmica natural.

César Mösso, professor i membre del Laboratori d’ingenieria Marítima de la UPC, també ha donat per amortitzat l’actual projecte del ministeri. Segons aquest enginyer, no té sentit construir més espigons, ja que sense aportació natural de sediments aquests no creen platges. Sobre el projecte ha afirmat que “no garanteix la fixació de sorra” ni contempla els efectes dels temporals, que podrien deixar-nos sense platja poc després d’haver fer una inversió milionària.

Per la seva banda, Sergi Galanó de la Plataforma Litoral ha afirmat que “el projecte del Ministeri és arcaic, caduc, i una hipoteca de futur”. I hi ha contraposat la necessitat d’intervencions que protegeixin les infraestructures només on sigui imprescindible i la creació Urgent de la Taula Litoral per plantejar el futur litoral del Maresme i dissenyar solucions “toves” no agressives amb el medi ambient.

La reunió va ser proposada pels grups municipals de Crida Premianenca, ERC i PECP el dia abans del ple municipal de febrer, on s’havia de votar una moció d’oposició al projecte justament presentada per aquests grups, però es va convenir que abans de fer-ho era oportú celebrar una trobada per aprofundir en la naturalesa i possibles efectes d’aquesta actuació.

Es tracta del primer debat des del 2014 sobre el projecte ministerial on es reuneixen polítics, tècnics i societat civil. Després d’aquesta trobada els grups municipals s’han emplaçat a mantenir el diàleg, l’anàlisi i la cerca de consensos sobre el projecte.

One thought on “Experts en dinàmica litoral demanen a l’Ajuntament un “canvi de xip” i defensen aturar el projecte del Ministeri

  • […] pronunciat l’endemà mateix d’aquesta reunió: d’una banda aquesta matinada Crida Premianenca ha emès un comunicat on ratifica la seva oposició al projecte i assenyala que els experts en dinàmiques litorals van […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada