Crida Premianenca proposa l’elaboració d’un Pla Verd per a Premià de Mar per millorar i protegir la vegetació i arbrat local

La candidatura municipalista presenta una moció al Ple municipal que proposa l’elaboració d’un Pla Verd per premià de Mar que inclogui els següents punts: 

 1. Completar el cens municipal d’arbrat amb una relació exhaustiva dels espais disponibles per noves plantacions i amb altra informació com la descripció de les mides potencials de cada arbre o planta, terreny, aigua, condicions ideals de vida, estat, malures i infeccions que presenta, al·lèrgies que provoca, adaptabilitat al canvi climàtic, cost de manteniment i tot allò que afecti a la gestió necessària per al seu manteniment.
 2. Crear un catàleg d’arbres a preservar públics i privats i fomentar la recuperació d’arbres tradicionals com el garrofer.
 3. Remodelar els espais i places dures (que acumulen i reverberen calor) per crear refugis climàtics vegetals per descansar i tenir ombra fora de casa.
 4. Prioritzar sempre la plantació d’exemplars autòctons. Catalogar les espècies al·lòctones, moltes d’elles invasores i plantes perjudicials per a procedir a la seva eliminació i substitució,
 5. Definir eixos verds i la seva interconnexió per poder crear un cinturó verd al voltant de Premià d’acord amb els municipis veïns, per passejar, fer esport i rebaixar la temperatura, considerant l’arbrat i la vegetació com a infraestructura essencial.
 6. Millorar el disseny paisatgístic de cada espai, la cura de les plantes, reduir i adaptar les podes, la gestió de l’aigua (aprofitant la pluja) i millora del sòl per a les plantes, ja que no poden viure en sòls àrids i compactats. 
 7. Crear un catàleg d’animals urbans, amb les espècies més adequades per a la flora urbana, per tal de definir l’espai com a conjunt ecològic.
 8. Informa, facilitar i estimular a la ciutadania i entitats per la generació d’espais verds fomentant la millora de la vegetació en jardins, terrasses i balcons sostenibles. També, potenciar accions didàctiques en les escoles sobre horts escolars i la remodelació del seu espai verd en els patis.
 9. Elaborar aquest Pla Verd de forma participativa, per tal d’incorporar idees i la participació d’experts, marcant un calendari d’accions i un pressupost inicial per començar en les diferents fases.

Premià de Mar es caracteritza per l’alta densitat de població, ocupant gran part del nostre terme municipal, substituint els conreus agrícoles per habitatges. La densitat i l’extensió han fet que, sovint, la presència de la natura a la ciutat -en forma de parcs, jardins i arbrat- encaixí sovint amb dificultats per la manca d’espai, la configuració dels carrers o la disposició dels edificis. Ara cal, per tant, fer un esforç proactiu per impulsar la naturalització de la nostra ciutat i l’increment de la biodiversitat; ja què els valors ecològics i la cura de les persones necessiten espais més habitables per millorar la salut i la convivència de tots les veines.

El canvi climàtic ens posa davant del repte de repensar com volem viure, i pensem que el nostre patrimoni arbori i vegetal de Premià de Mar és escàs, cuidat de manera poc eficient i amb una planificació millorable.

L’arbrat és part essencial de la infraestructura verda urbana. Estructura l’espai públic i presta uns serveis fonamentals per a la qualitat ambiental urbana i per a la salut i el benestar de les persones. Una infraestructura verda correctament planificada, desenvolupada, gestionada i mantinguda esdevé un sistema de suport de la vida. Per aquest motiu ha d’estar subjecte a uns determinats criteris d’intervenció funcionals, operatius i estètics que ajudin al seu bon encaix en l’espai públic i a la seva convivència equilibrada amb la resta d’infraestructures. 

Aconseguir que els arbres s’implantin en els indrets de la ciutat i dels carrers on poden desenvolupar-se de la forma més saludable possible i, alhora maximitzar les funcions que ofereix,és fonamental, com també determinar els arbres més idonis en consideració amb els condicionants biogeogràfics i climàtics (hiverns temperats, estius calorosos i secs, molta insolació i una pluviometria irregular al llarg de l’any) per millorar l’adaptació i reduir els nivells d’estrès que algunes espècies no autòctones no toleren o suporten amb dificultats. Una infraestructura verda urbana adaptada a menys precipitacions i a una distribució encara més irregular de l’aigua de la pluja, a l’increment i l’extensió d’episodis d’onades de calor i a uns nivells de radiació solar més elevats, tindrà més garanties d’èxit i uns menors costos econòmics de manteniment que una de poc adaptada.  

Per tot això considerem que l’arbrat i la vegetació són un element imprescindible de la qualitat de l’espai públic, ja que aporten:

 • Beneficis ambientals en la depuració de l’aire eliminant compostos contaminants.

 • Afavoreix la minimització de la contaminació acústica.

 • Beneficis socials i de salut derivats de l’activitat física i relacional que estableix la població en contacte amb la natura.

 • Genera espais de trobada: l’ombra de l’arbrat afavoreix espais de socialització  i cohesió social.

 • Beneficis sobre el paisatge urbà creant diversitat d’ambients i singularitzant determinats indrets urbans o viaris.

 • Millora la qualitat de l’espai públic des de la percepció estètica i la seva habitabilitat.

Els beneficis són altissims, però són éssers vius i cal tenir en consideració alguns inconvenients que poden generar a l’hora de conviure com les afeccions al·lèrgiques, la seva capacitat invasora i alguns efectes negatius sobre el paviment. Aquest pla pretén maximitzar els beneficis, minimitzant tant com es pugui els inconvenients fent una bona planificació, diversificant les espècies i evitant les més problemàtiques.

Alhora, recentment les tècniques responsables de l’àrea de medi ambient ens han informat de la imminent presentació d’un cens/inventari de tot el patrimoni vegetal de Premià de Mar (característiques, necessitats i estat de les plantes, així com en la seva ubicació i la relació amb el seu entorn).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.