Crida proposa 3 grups de mesures locals per lluitar contra l’emergència habitacional

Entre el paquet de propostes hi ha mesures per poder disposar aviat d’habitatges  d’emergència a Premià de Mar, crear un cens d’habitatges desocupats o fer accions locals que ajudin a contenir els alts preus dels lloguers, entre d’altres mesures.

Crida Premianenca porta al proper ple municipal del 25 de gener una moció per afrontar, des del municipi, l’emergència habitacional amb tres grups de mesures clau:

  1. Disposar d’habitatges d’emergència
  2. Crear un cens d’habitatges desocupats
  3. Contenir els alts preus dels lloguers generant una paquet d’incentius adreçat a grans tenidors o petits propietaris perquè s’acullin al lloguer amb preu social

Emergència habitacional:

Entre els objectius principals de la moció està, poder garantir el dret a l’habitatge de les famílies més vulnerables i/o que puguin patir un desnonament, implementant mesures que ajudin a crear un petit parc d’habitatges d’emergència. En aquest sentit es reclama que s’executi, el més aviat possible, el Centre d’Acollida Municipal previst al carrer Unió. També demanem dotar el pressupost municipal d’una partida econòmica per poder participar en els procediments de tanteig i retracte amb la finalitat d’adquirir algun immoble, si és possible, en condicions de compra favorables, en els propers anys, per crear un parc municipal d’habitatge d’emergència.

Cens d’habitatges desocupats

Des de Crida creiem que és una eina central per poder disposar, tant d’habitatge d’emergència, com de lloguer i compra a preus socials. Disposar d’aquest cens suposaria un revulsiu per fer aflorar l’habitatge desocupat anòmal, i que és aquell, segons recull la Llei 18/2007, que roman desocupat de manera no justificada durant més de dos anys. En el cas de Premià de Mar i segons informava en un reportatge El Crític el passat juliol del 2021, a partir de dades de l’Incasol, a Premià de Mar existeixen 375 habitatges en règim de lloguer i que són en mans de grans tenidors i 238 en propietat d’empreses. Un futur cens d’habitatges buits permetria a l’Ajuntament comprovar-ne la desocupació anòmala i instar a les propietats a posar aquests immobles al mercat. Aquest instrument és cabdal per poder crear una futura borsa d’habitatge de lloguer a preu social que es podria destinar, tant a l’emancipació de joves del municipi, com a famílies vulnerables, famílies nombroses o monoparentals.

Contenir els alts preus dels lloguers:

L’Incasol feia públiques dades relatives als preus del lloguer a Catalunya durant el 3r trimestre de 2022, i on el preu del lloguer mitjà a Catalunya es situava en els 805,69€ mensuals entre el juliol i el setembre, cosa que significa un 9,2% més que el mateix període del 2021. Premià de Mar va tenir un preu mitjà de 789€ i de 740,16€ al 2021.

En aquest sentit es proposa estudiar com implementar mesures locals per promoure i incentivar la contenció voluntària dels alts preus dels lloguers al nostre municipi a l’espera de l’aprovació de la llei estatal d’habitatge, actualment en tràmit al congrés, i que, a priori, hauria de contemplar mesures de contenció dels preus de lloguer.

Incentius adreçat a grans tenidors o petits propietaris que vulguin acollir-se al lloguer social

 Actualment els municipis poden impulsar polítiques locals adreçades a grans tenidors o petits propietaris perquè col·laborin amb l’habitatge social, tant de lloguer com de compra. Aquestes accions, ben orientades, indirectament, poden incentivar la contenció o moderació voluntària dels preus del mercat local. Es tracta de crear uns paquets de mesures com: ajuts econòmics, assessorament tècnic i jurídic i d’acompanyament contractual, d’assegurança de defensa jurídica, de bonificacions fiscals de l’IBI, d’ajuts a la rehabilitació, etc. que generin l’interès de grans tenidors i petits propietaris en posar aquestes propietats dins un parc local d’habitatge social.

Convocar la Taula Local d’Habitatge

Per altra banda, la moció de Crida Premianenca reclama convocar la Taula Local d’habitatge abans de finalitzar l’actual mandat per tal de poder discutir els acords d’aquesta moció i la seva aplicabilitat i tots aquells punts que es consideren rellevants, tant a nivell d’actualització de la normativa legal, com d’altres mesures per afavorir accions locals per lluitar contra l’emergència habitacional, la desocupació permanent anòmala d’habitatges i la contenció i moderació dels lloguers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.