Can Manent, Casa de la Festa de Premià de Mar

La importància del patrimoni cultural immaterial dels municipis

Cada vegada més, pobles i ciutats prenen consciència del valor del seu patrimoni cultural immaterial. Aquest, recull les tradicions locals, les expressions orals; les arts de l’espectacle (música tradicional, dansa i teatre); els usos socials, els rituals i els actes festius; els coneixements i els usos relacionats amb la natura i l’univers, i les tècniques artesanals tradicionals. Els municipis s’esforcen en cuidar i promoure aquest patrimoni immaterial i tradicional perquè els atorga característiques culturals singulars que alhora són elements de cohesió, d’identitat i de participació de veïnes i veïns.

La Casa de la Festa és un equipament on resideixen les entitats de cultura popular catalana d’un territori

Segons recollia l’enquesta de participació cultural a Catalunya de 2021, el 22% dels municipis de Catalunya disposa d’un centre d’interpretació i difusió (CI). Aquests 291 CI són equipaments dedicats fonamentalment al patrimoni cultural local, dels quals 112 difonen temàtiques vinculades al patrimoni immaterial. Les cases de la Festa formen parts d’aquets CI i s’estenen per tot el territori i s’encarreguen d’interpretar, emmagatzemar, compartir, difondre… el patrimoni cultural immaterial (PCI). La Casa de la Festa és un equipament on resideixen les entitats de cultura popular catalana d’un territori concret. Els seus espais físics i els objectius del centre permeten generar activitats de promoció i difusió. Es tracta d’un equipament cultural destinat a la conservació dels elements identitaris de la Festa, la seva explicació pedagògica i la seva difusió turística.

L’activisme cultural i tradicional premianenc

A Premià de Mar tenim vigents diferents tradicions que l’activisme cultural i tradicional premianenc ha creat o ha adaptat, principalment, en les darreres dues dècades i que són un clar exemple de l’èxit del nostre teixit associatiu. Els principals són, la Festa Major d’Estiu de la primera setmana del juliol, amb la invasió del poble per part de Pirates moriscos i la defensa de Premianencs, la Festa Major d’Hivern en època de carnaval,  amb el ball de la Disfressada, una variant recuperada del ball de Gitanes, i la més recent incorporació dels Penjaculpes, antics esperits de les fàbriques de Premià, que cada any expliquen les seves circumstàncies alhora que es fa difusió del passat industrial de Premià de Mar. També destacar el Rebombori, festa de la cultura popular i tradicional de Premià de Mar, que se celebra durant el primer cap de setmana de juny, amb activitats per a totes les edats.

Cal destacar que part important de l’èxit de tot aquest reguitzell de cultura popular i tradicional activa al nostre municipi, és fruit, per una banda, del compromís institucional de l’Ajuntament, però també i sobretot, de la implicació de centenars de voluntaris que la fan possible.

Can Manent ha de ser el nostre Centre d’Interpretació i Difusió del Patrimoni Cultural Immaterial

De Bòlit!, entitat premianenca que al 2024 arribarà al seus 20 anys de constitució legal

De Bòlit!, entitat premianenca que aquest 2023 arriba al seus 20 anys de funcionament, tot i que es va constituir legalment al 2004, és la màxima aglutinadora dels voluntaris que fan possible tota aquesta activitat cultural. Agrupa i coordina les colles i balls de cultura popular de Premià de Mar, treballa per mantenir vius els actes de cultura popular, difondre i fer pedagogia d’aquests aspectes festius, conservar, recuperar i/o actualitzar actes tradicionals del nostre municipi, crear nous actes festius, engegar noves colles, balls i figures, tant d’adults com d’infantils i col·laborar en el calendari festiu del poble.

En l’actualitat, De Bòlit! aixopluga sota seu un volum molt destacat i preuat de voluntariat premianenc, i que pot oscil·lar entre les 200 i 300 persones i que conformen, any rere any, les diferents colles, d’adults: Els Gegants i els grallers,  Els Capgrossos, les colles de Tabalers Quilombo, Atabalades, Burros, Tutukà, Kinkakao, Ball de Bastons, Ball de panderos, Simplement Diables, Inflamats, El gafarró, El ball de la disfressada, i colles infantils: Els Gegantons, ball de Bastons, tabalers kakauets, Tocant, k-tum, Diables menuts, Ball de panderos i Capgrossos petits.

Tota aquesta activitat es coordina des de la masia de Can Manent, seu de l’entitat De Bòlit des del 2011. Antiga masia catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la qual se’n disposen les primeres referències documentals, datades al 1618. Un espai amb forta càrrega patrimonial material i immaterial del municipi que hauria de convertint-se, el més aviat possible i de manera monogràfica, en La Casa de la Cultura i la Festa Popular. Un centre neuràlgic on garantir la pervivència del patrimoni immaterial premianenc vinculat a la festa i la cultura popular i tradicional.

Properament, De Bòlit! arriba als 20 anys de funcionament i quin millor reconeixement i regal per a veïnes i veïns que Can Manent, definitivament, pugui ser el nostre Centre d’Interpretació i Difusió del Patrimoni Cultural Immaterial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.