Crida Premianenca porta al ple municipal propostes de l’àmbit de la infància i l’adolescència

El grup municipal de la Crida porta al ple de febrer propostes per fer de Premià de Mar una ciutat amiga de la infància i per millorar el Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) per a infants i adolescents en situació de risc.

Fer de Premià de Mar una ciutat amiga de la infància

Per una banda es presenta una moció per impulsar mesures que facin de Premià de Mar una ciutat amiga de la infància. Un requisit essencial per poder obtenir el segell de reconeixement és crear un Pla local d’infància i adolescència (PLIA) com a eina estratègica que permet diagnosticar, reflexionar, debatre, fer aportacions i dissenyar línies d’actuació conjuntes entre tots els agents implicats en l’atenció a la infància d’un municipi. Anteriorment altres formacions polítiques han fet propostes al ple municipal en aquest sentit o amb plantejaments en la mateixa línia (ciutadans al 2018 i Premià En Comú Podem al 2019) que a dia d’avui no s’han materialitzat per part del govern local sociovergent.

La mateixa moció també defensa el dret de la infància a tenir espais suficients de joc i que la forta pressió demogràfica de Premià de Mar també afecta a la infància tant en termes d’igualtat d’oportunitats i d’inclusivitat sensitiva i funcional i de dret a disposar de suficients espais de joc amplis, segurs i no discriminatoris.

En aquest sentit la moció també reclama elaborar un mapa de recursos de joc infantil de Premià de Mar per fer un primer diagnòstic del seu equilibri territorial, de l’estat actual de tots els recursos existents i necessitats de reforma o modificació per fer-los 100% inclusius.

Millorar el Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) per a infants i adolescents en situació de risc.

La Crida també porta al ple propostes per millorar l’atenció a la infància dins el marc dels serveis socials municipals bàsics dirigits a la detecció, prevenció i tractament de les situacions de risc dels menors de 18 anys.

Aquest servei municipal, atén a persones amb desestructuració familiar, desatenció, maltractament, dificultats econòmiques, pobresa econòmica, dificultats socials o culturals, alteracions dels rols familiars i socials… facilitant els suports necessaris a les famílies amb menors a càrrec, així com potenciant el treball en xarxa  des de l’àmbit sanitari, escolar, esportiu, cultural, laboral…per a fer possible la detecció primerenca de situacions de risc i afavorir als infants més vulnerables l’accés a recursos i serveis.

Els usuaris d’aquest servei són doncs,  infants i adolescents derivats pels serveis socials a causa de situacions de risc o alt risc social, on la població més vulnerable i que viuen situacions de més precarietat, tenen més risc de patir exclusió social. Actualment en el nostre municipi, el SIS de Premià de Mar,  te tres línies de treball seguint el model que estableix el Departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya:

  • 1ª línia de la “petita infància” d’un a tres anys.
  • 2ª línia, a partir dels tres anys fins als setze.
  • 3ª línia, espai familiar per als adults (pares/tutors).

Des de la Crida considerem molt necessari ampliar els serveis dels SIS amb una 4ª línia, la que va dels 16 als 18 anys; i ampliar, també la 1ª línia amb la franja de 0 a 1 any. Dels 16 als 18 anys, continua sent una etapa molt delicada, per poder donar continuïtat, tant  per a fer la inserció a nivell acadèmic, com la inserció a nivell laboral. I, també és important integrar al SIS als nadons que no arriben a l’any, per poder intervenir-hi el més aviat possible, així com també, integrar-los, en funció de la seva especificitat, en la bressol municipal. I, és per això, que volem millorar aquestes accions educatives, oferint els recursos necessaris que donen resposta a la problemàtica social d’aquests col·lectius.

De la mateixa manera que, és imprescindible, potenciar la implicació de tots els agents de la comunitat per desenvolupar accions educatives en el camp dels esports, el teatre, la música… per vehicular-se socialment dins la comunitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.