Impulsar l’Economia social i solidària, un deure de les administracions públiques

L’economia social i solidària és un moviment format per empreses i associacions que busca posar a les persones al centre de l’activitat econòmica transformant, d’aquesta manera, la realitat en la qual vivim. Des de Crida Premianenca entenem que el capitalisme és el sistema econòmic que preval al Nord global, i que és un sistema inhumà a qui ben poc importa les persones, que tot val en favor del capital i de qui el té.

L’economia social i solidària és un moviment format per empreses i associacions que busca posar a les persones al centre de l’activitat econòmica.

Entenem també que sovint s’ha treballat activament des de les administracions públiques – per tant, amb recursos públics, és a dir, de tots i totes – per oferir solucions i facilitats de tota mena a aquest model socioeconòmic, primant l’egoisme per sobre de la solidaritat, facilitat l’economia privada per sobre del compromís col·lectiu i oferint totes les facilitats per al correcte desenvolupament d’un model que, per contra, està en contra d’allò públic quan el regula i li fa nosa. Exemples d’aquestes afirmacions són les autopistes, pagades amb diners públics, però utilitzades cada dia per moure mercaderies de titularitat privada; els polígons industrials, promocionats amb diners públics i utilitzats per empreses a qui tot sovint el poble, la comunitat i l’entorn és el menys important per l’empresari i/o el conglomerat empresarial; o els serveis de suport empresarial dels diferents ajuntaments o consells comarcals, que fomenten constantment el coneixement i la constitució d’empreses capitalistes en el que el propietari, l’emprenedor o el soci inversor és el que mana, sense tenir en compte massa res més.

Des de Crida Premianenca plantegem que cal prioritzar i posar al centre de la promoció social i econòmica dels pobles i viles un altre model socioeconòmic que busqui el benestar de la comunitat i que delegui el diner a una mera eina per intercanviar productes i serveis entre els seus membres. Cal virar, doncs, el foment socioeconòmic que es fa des de les administracions públiques cap a un model autocentrat en les potencialitats i les prioritats que Premià necessita, ajudant a aflorar activitats socioeconòmiques centrades en Premià i la seva gent, posant en valor el que els i les Premianenques són capaces de fer i portant-ho al camp socioempresarial. Ras i curt i a tall d’exemple, si Premià és rica en activitats de cultura popular, adequar el suport socioeconòmic dels serveis de foment empresarial a aquesta realitat per intentar que pugui ser, també, un àmbit de creació empresarial col·lectiva, solidària i respectuosa amb les necessitats de qui hi participi. Com pot ser que Premià no tingui una hectàrea productiva d’activitat agrícola, si menjar cada dia és el que compartim, juntament amb el codi postal, les poc menys de 30.000 persones que hi vivim? Hi ha cooperatives sense ànim de lucre, que cobreixen una necessitat determinada d’un grup de premianenques i que tenen problemes per créixer a causa de la manca de locals? Doncs posem-los-hi fàcil perquè en trobin un o, directament, donem-los-hi!

Des de Crida Premianenca plantegem que cal prioritzar i posar al centre de la promoció social i econòmica dels pobles i viles un altre model socioeconòmic que busqui el benestar de la comunitat

Aquests són, només, alguns exemples que exploraríem si estiguéssim a govern. També faríem complir la llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic, que obliga les administracions públiques a reservar el 20% dels contractes a empreses d’inserció o centres especials de treball[i], les empreses que treballen amb persones en risc d’exclusió o amb algun tipus de discapacitat. Ens consta que a Premià – com en molts d’altres pobles – no s’està acomplint.

Totes aquestes idees sembla que les podrem plantejar aviat a la taula de l’economia social i solidària. També sembla que l’Ajuntament podrà formar-se i assessorar-se tècnicament i políticament gràcies a una iniciativa de Crida aprovada en el darrer ple municipal de setembre d’enguany: que Premià formi part de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària – XMESS [ii].

l’Ajuntament podrà formar-se i assessorar-se tècnicament i políticament gràcies a una iniciativa de Crida aprovada en el darrer ple municipal de setembre d’enguany: que Premià formi part de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària

En el ple de setembre, i també a proposta de Crida en la mateixa moció, vam voler donar a conèixer i que l’ajuntament subscrivís, el pacte Una economia per la vida [iii]. Escrit per l’Associació Economia Social Catalunya – AESCAT – un ja llunyà i gairebé oblidat 2021, i subscrit per desenes d’organitzacions, entitats, empreses i administracions, vol evidenciar la necessitat de posar al centre de tota acció política quelcom tan necessari com la Democràcia Econòmica, la salut col·lectiva en totes les seves dimensions – des de la petita infància fins a la vellesa, sempre que no et puguis valdre per tu mateix – i la necessitat de caminar cap a una transició ecosocial si volem tornar a tenir quelcom que s’assembli a la tardor i deixar d’anar alegrement amb màniga curta i a banyar-nos a la Bellamar pel pont del 12 d’octubre.

D’exemples per impulsar tot això n’hi ha molts, i esperem poder empènyer l’Ajuntament de Premià de Mar vers la democratització de l’economia pública i el foment de l’economia col·lectiva, social i solidària des de la taula d’ESS ben aviat.

Celebrem, doncs, aquest pas endavant de l’Ajuntament en pro de la col·lectivitat i ja avancem que, en aquest sentit, ens tindran atentes i ben a prop sempre que convingui.

El capitalisme – i la seva forma contemporània, el neoliberalisme – ha demostrat que és un sistema depredador i inhumà a qui la vida humana només li serveix per reproduir-se a si mateix. Cal abolir-lo i substituir-lo per quelcom més col·lectiu – que cadascú hi posi el nom que vulgui – que posi la vida al centre de qualsevol proposta, que cerqui el bé comú per sobre de tot i que aboleix, d’una vegada per totes, l’egoisme individualista que governa, al nostre entendre, actualment el primer món i, per capil·laritat, el món sencer.

És un deure de les administracions públiques impulsar aquest nou model.

[i]https://www.contractesreservats.cat/

[ii]https://xmess.cat/

[iii]https://economiasocialcatalunya.cat/pacte-per-la-vida/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.