Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones: El Valor Inalterable del 25N

(Article conjunt dels grups municipals del PSC, Crida Premianenca i Premià En Comú Podem.)

En la lluita persistent contra la violència de gènere, el 25 de novembre s’erigeix en un far simbòlic, impulsant la consciència col·lectiva i recordant al món la urgència de posar fi a la violència contra les dones. Aquest any, però, l’impacte d’aquesta jornada crucial s’ha vist afectada per la polèmica decisió del govern local de Premià de Mar de traslladar el seu acte institucional al 26 de novembre, generant un debat sobre la importància simbòlica i de conscienciació dels esdeveniments programats per al 25N.

Aquest any, però, l’impacte d’aquesta jornada crucial s’ha vist afectada per la polèmica decisió del govern local de Premià de Mar de traslladar el seu acte institucional al 26 de novembre.

Segons dades estadístiques de la Generalitat de Catalunya (1) dels darrers  anys, la magnitud del problema de la violència masclista a Catalunya és alarmant. Les xifres revelen una trista realitat que ha de ser abordada amb urgència. Segons el grup d’anàlisi dels casos de dones assassinades per violència masclista de la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes (1), durant aquest 2023 14 dones han estat víctimes de feminicidis, el 90,86% en mans de la seva parella. Segons l’informe recentment publicat per l’observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme (2), analitzant les dades oficials del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) del 2022, a la nostra comarca 3 dones van ser mortes a causa de la violència de gènere (aquesta xifra pot ser superior perquè només té en compte dades del CGPJ), es van rebre 1254 denúncies, 314 víctimes van acollir-se a la dispensa a l’obligació de declarar com a testimoni, 57 agressors van ser enjudiciats dels quals 50 condemnats.

Durant aquest 2023 14 dones han estat víctimes de feminicidis, el 90,86% en mans de la seva parella.

Per altra banda, i en l’àmbit català, tal com es recull en el Dossier Estadístic de Violències Masclistes de l’Institut Català de la Dona amb dades elaborades per l’Observatori de la Igualtat de Gènere (3), l’any 2021 es van interposar 16.911 denúncies per motiu de violència masclista, 13.671 van ser en l’àmbit de la parella i 3.240 en l’àmbit familiar. Des del gener fins al setembre del 2022 s’han interposat 7.317 denúncies en l’àmbit de la parella i 1.754 en l’àmbit familiar.

Pel que respecte a delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual a Catalunya, cal destacar que, fins al tercer trimestre del 2022, el 43,3% de les dones víctimes eren menors d’edat. Un 17,2% van ser menors de 13 anys i un 26,1% tenien entre 13 i 17 anys. Les seguien les víctimes de 18 a 25 anys (25,8%) i les de 26 a 33 anys (12,3%). Pel que fa a l’edat dels agressors, l’edat més freqüent fins al tercer trimestre del 2022 va ser la de 18 a 25 anys en el 18,9% dels casos, seguida de l’edat de 41 a 50 anys en un 18,2%.

Aquesta crua realitat posa de manifest la necessitat de mantenir i reforçar l’acció contundent i continuada des de totes les administracions públiques. És fonamental que els governs, tant en l’àmbit nacional com local, mantinguin i reforcin les estratègies per combatre aquesta xacra social.

En aquest context, la polèmica de Premià de Mar ressalta la importància de mantenir el valor inalterable del 25N com a jornada de mobilització i conscienciació. La decisió de traslladar l’acte institucional pot semblar una desconnexió de la gravetat del problema i, per tant, sorgeix la necessitat de mantenir un compromís ferm, tant en les polítiques que es despleguin els 365 dies de l’any, com en la voluntat política de respectar el 25N com a dia central en el reguitzell d’actes al voltant del dia internacional per a l’erradicació de les violències vers les dones.

La polèmica de Premià de Mar ressalta la importància de mantenir el valor inalterable del 25N com a jornada de mobilització i conscienciació.

En aquest sentit, el comunicat conjunt dels grups municipals del PSC, Crida Premianenca i Premià en Comú Podem adquireix una dimensió destacada. Aquesta declaració conjunta posa de manifest la contribució de diferents grups polítics de Premià de Mar en la lluita contra la violència de gènere, reforçant la importància de refermar el 25N com a jornada central per a la conscienciació i la mobilització social.

Més enllà de la polèmica local, la missió de reforçar les estratègies en l’àmbit educatiu emergeix com una prioritat. La coeducació pren força en els darrers anys, com a eina per transformar patrons culturals i fomentar relacions basades en el respecte i la igualtat, és essencial per a la construcció d’una societat lliure de violència masclista.

Els ajuntaments, com a administració més propera a la ciutadania, tenen un paper crucial en aquesta tasca. Les accions locals són fonamentals per crear entorns segurs i conscients de la problemàtica de la violència masclista. És, també responsabilitat dels consistoris continuar implementant i reforçar polítiques que fomentin la prevenció, l’atenció a les víctimes i la sensibilització de la comunitat.

Les accions locals són fonamentals per crear entorns segurs i conscients de la problemàtica de la violència masclista.

El 25 de novembre, no només es recorda la violència masclista, sinó que es renova el compromís individual i de les administracions locals i nacionals en la lluita contra aquest flagell. A través de la col·laboració entre diferents nivells de govern i la implementació de mesures efectives, podem aspirar a construir una societat més justa i lliure de violència de gènere. La continuïtat d’aquesta lluita recau en cada un de nosaltres, i cada acció compta en el camí cap a un futur sense violència masclista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.