Crida s’afegeix a les mocions de rebuig sobre la proposta d’alcaldes de Junts per expulsar immigrants en casos de reincidència

El grup municipal de Crida Premianenca s’afegeix a la iniciativa impulsada per la territorial de la CUP del Maresme i el Barcelonès Nord de presentar mocions en diferents plenaris d’ajuntaments maresmencs de rebuig per la iniciativa d’alcaldes de Junts del Maresme, entre els quals figura el del nostre municipi, Rafa Navarro, per expulsar immigrants en casos de reincidència.

En el pròxim plenari del 17 de gener demanarem expressar el rebuig del Plenari de Premià de Mar a les declaracions fetes on es vinculava immigració i delinqüència, reprovar la participació de l’alcalde de Premià de Mar a la roda de premsa on es va contribuir als discursos d’odi i a la xenofòbia i refermar el compromís de Premià de Mar contra el racisme, el classisme i la xenofòbia apostant per les polítiques socials i redistributives per fer front a les causes estructurals de la delinqüència, i en particular a la pobresa i l’exclusió social.

Text moció:

El passat 13 de desembre de 2023, els alcaldes de Junts per Catalunya del Maresme, van dur a terme una roda de premsa amb l’objectiu d’assenyalar a les persones migrades com a responsables de la inseguretat als diferents municipis de la comarca. En aquell acte es va associar directament a les persones migrades i a les persones que es veuen obligades a ocupar immobles per manca d’habitatge com a font d’inseguretat i delinqüència. A més a més, els electes de Junts van reclamar l’expulsió de les persones d’origen estranger amb condemnes penals, una mesura que suposa un càstig afegit en funció de l’origen de la persona i manifestament xenòfoba.

Davant la irresponsabilitat i perillositat d’aquests discursos, que estigmatitzen col·lectius sencers, atien l’odi i fracturen la convivència, és imprescindible que els municipis afectats responguin amb claredat al respecte. Davant les manifestacions dels alcaldes i alcaldesses de Junts és necessari recordar que les seves exigències amb relació a la reincidència es troben ja incloses en el Codi Penal espanyol. Així, la reincidència és una circumstància agreujant de les penes d’acord amb l’article 22.8è i que permet que els delictes lleus de furt siguin jutjats com a delictes amb penes de fins a 18 mesos de presó en els casos multi reincidents des de la modificació introduïda 9/2022, de 28 de juliol. En el mateix sentit, l’article 80 del Codi Penal exigeix, per tal de poder acordar la suspensió de l’execució d’una pena de presó, que el condemnat hagi delinquit per primera vegada, impedint la suspensió de l’ingrés a presó dels reincidents. Exactament, el mateix passa amb la reivindicació d’expulsió dels ciutadans d’origen estranger, una mesura que suposa un càstig afegit en funció de l’origen i que, per tant, té un caràcter indiscutiblement xenòfob, i que ja està prevista a l’article 89 del Codi Penal per penes de presó superiors a un any. A la vista de la realitat normativa, doncs, les reivindicacions de Junts no només no tenen cap mena de sentit ni aporten absolutament res amb relació a possibles modificacions legislatives, sinó que posen en relleu com les polítiques basades en l’aporofòbia, el classisme i la xenofòbia han estat un fracàs absolut per reduir els fenòmens delinqüencials. Junts, espai polític que històricament ha donat suport a aquestes mesures penals, és qui ha d’explicar per què aquestes mesures que prometien que serien la solució als problemes que assenyalaven, han resultat del tot inútils.

Concloent, la roda de premsa dels alcaldes i alcaldesses de Junts al Maresme, que va comptar amb la participació de l’alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro, no tenia com a objectiu fer cap proposta per millorar la vida dels veïns i veïnes de la comarca en matèria de seguretat, prevenció o convivència. Lluny d’això, el discurs associant a les persones migrades amb la delinqüència i la multireincidència, coincidint amb el debat al Parlament de Catalunya d’una interpel·lació de l’extrema-dreta al govern en el mateix sentit, només ha contribuït a generar estigma cap a part dels nostres veïns i veïnes, atiar els discursos d’odi, generar alarmisme de forma irresponsable i donar ales a la ultradreta amb propostes de caràcter classista i xenòfob.

 

Per tot això, el grup municipal de Crida Premianenca a l’Ajuntament de Premià de Mar proposa al Plenari l’adopció dels següents ACORDS:

1. Expressar el rebuig del Plenari de Premià de Mar a les declaracions dels alcaldes i alcaldesses de Junts per Catalunya del Maresme vinculant immigració i delinqüència, per contribuir als discursos d’odi i a la xenofòbia.

2. Reprovar la participació de l’alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro, a la roda de premsa on es va contribuir als discursos d’odi i a la xenofòbia.

3. Refermar el compromís de Premià de Mar contra el racisme, el classisme i la xenofòbia apostant per les polítiques socials i redistributives per fer front a les causes estructurals de la delinqüència, i en particular a la pobresa i l’exclusió social.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.