Voluntaris i recursos: les claus que garantiran el futur de la Festa Major

La Festa Major de Premià de Mar està en perill. Necessitem més voluntaris i recursos per gestionar una celebració tan concorreguda.

Una festa amb salut de ferro és aquella que sorgeix de la participació de la xarxa d’entitats i moviments, però que també és capaç d’aixoplugar la diversitat ciutadana del municipi. Per garantir el futur de la nostra Festa Major, és essencial alimentar i cuidar el voluntariat, donar-los suport i incentivar la seva involucració durant tot l’any. Només amb aquesta cura incrementarem el sentit de pertinença de la comunitat de voluntaris i de la ciutadania en general, que s’estimaran i voldran participar en una festa de tots i totes. Les Santes de Mataró són un exemple de com l’estima de la població pot fer créixer una festa. Necessitem trobar elements que fomentin aquesta admiració de veïns i veïnes. 

L’equip de govern hi té un paper fonamental. Si creu veritablement en la importància de celebrar una festa participativa i representativa de la nostra població, hi posarà els recursos que aquesta necessita, tant en l’elaboració dels diferents actes, com en la prevenció i gestió de les aglomeracions, tal com han fet altres ciutats com Berga, per garantir la seguretat i gaudi dels vilatans. Malgrat l’imprescindible treball tècnic dels darrers anys, és hora que l’actual govern municipal promogui una necessària reformulació. 

Reformulació per promoure el sentiment de pertinença dels nostres veïns, peça imprescindible per aconseguir nodrir una bossa potent de voluntariat, com a base d’una festa major sòlida. Sense voluntaris no és possible desenvolupar 6 dies plens d’actes. Cal engrescar el teixit associatiu, però també a totes aquelles persones que representen la diversitat actual dels barris del municipi, però que no participen en l’activisme en les festes i tradicions premianenques.

Reformulació tant en l’assignació pressupostària com en la gestió econòmica de la festa. Per la dimensió que té actualment, no podem fer retallades per valor de 40.000€, com és el cas del pressupost municipal d’aquest any. Aquestes retallades pressionen a tècnics i  voluntaris que han de fer mans i mànigues per continuar mantenint la mateixa qualitat amb menys recursos. Sense anar més lluny, un acte emblemàtic, com és l’assalt pirata a l’Ajuntament, corre perill perquè no es poden reforçar les accions en termes de seguretat, com poden ser els accessos al voltant de la plaça de l’Ajuntament o la supervisió de l’aforament. Per altra banda, és important no renunciar a una oferta atractiva de concerts a la platja. En el programa d’aquest any, podem observar que l’oferta de concerts s’ha reduït en quantitat i qualitat. Fins fa pocs anys, teníem 4 nits de concerts amb 3 o 4 grups de música que finalitzaven a la matinada i enguany tindrem 3 nits amb 2 grups musicals i una sessió de DJ que acabaran vora les 3 de la matinada.

El replantejament de quins recursos es destinen i amb quina finalitat, així com el treball conjunt amb les entitats col·laboradores, és l’única via per fer que la nostra Festa Major no esdevingui un sense sentit d’actes i concerts, com a altres poblacions. Hem de potenciar, encara més, el fil conductor de la Festa i treballar-hi transversalment amb els recursos suficients per transmetre-la a la població. Només així podrem certificar que aquesta tradició, que ja és tan arrelada, segueixi viva per moltes generacions més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.